DTM

27 – 29 september: DTM brengt drie dagen top autosport naar Circuit Park Zandvoort

Persbericht - DTM Zandvoort 2013-pre1-HochZwei1

De DTM staat voor spectaculaire toerwagensport met indrukwekkende bolides, aangedreven door 500 pk sterke vierliter V8-motoren. In 2012 maakte het Zandvoortse publiek voor het eerst sinds enige jaren weer kennis met driestrijd in de DTM, nadat BMW besloot de handschoen op te nemen tegen de reeds gevestigde fabrikanten Audi en Mercedes-Benz. Het resultaat was een bikkelharde toerwagenstrijd met spanning tot het vallen van de finishvlag. In het weekend van 27 t/m 29 september keert het toonaangevende toerwagenkampioenschap terug naar Zandvoort aan Zee.

Tekst en foto's: PR

In 2012 konden de 37.000 aanwezige bezoekers vele ronden genieten van de sensationele DTM-strijd die door de coureurs van Audi, Mercedes-Benz en BMW werd uitgevochten. De aanvaring tussen Gary Paffet (Mercedes-Benz) en Martin Tomczyk (BMW) in de legendarische Tarzanbocht, bleek doorslaggevend voor het verdere verloop van het kampioenschap. Maar ook de Audi-coureurs gaven elkaar onderling geen duimbreed toe. Uiteindelijk pakte Edoardo Mortara de zege tijdens de Zandvoortse race, terwijl merkgenoot Mike Rockenfeller genoegen moest nemen met de tweede plaats, vlak voor Mattias Ekström.

Persbericht - DTM Zandvoort 2013-pre1-HochZwei2

Racefans kunnen zich voorbereiden op een bijzonder mooie DTM race. Immers wordt er met ingang van dit seizoen in de DTM gereden met het bekende 'DRS'-systeem. Met deze 'klapvleugel', die slechts eenmaal per ronde geactiveerd mag worden, profiteren de DTM coureurs van een aerodynamisch voordeel, wat het aantal inhaalacties aanzienlijk zal laten toenemen. Daarnaast spelen pitstops en strategie een nog belangrijkere rol, nu ook met twee verschillende bandencompounds gereden dient te worden.

Persbericht - DTM Zandvoort 2013-pre1-HochZwei3

Ook op het coureursfront zijn er verschillen met vorig jaar. Zo heeft Audi, dat inclusief de 2012-race al zeven maal de race heeft weten te winnen, Jamie Green weten te verleiden tot een overstap naar het merk met de vier ringen. Green is daarbij teamgenoot van Audi-specialist Mattias Ekström. Ook Timo Scheider, die vorig jaar de pole pakte op Zandvoort, is van de partij, evenals de snelle Franse coureur Adrien Tambay. Het Audi Sport Team Phoenix verschijnt aan de start met klassementsleider Mike Rockenfeller en diens teamgenoot Miguel Molina. Edoardo Mortara strijdt wederom om de zege in de Team Rosberg Audi, waar hij Filipe Albuquerque als teammaat heeft.

BMW scoorde in zijn debuutjaar meteen goed door met Bruno Spengler de kampioenschapstitel te pakken. Het huidige seizoen verloopt echter minder voortvarend, waardoor het Beierse merk alles uit de kast zal halen om te schitteren op Circuit Park Zandvoort. Met in totaal acht BMW M3 DTM bolides is het merk optimaal voorbereid voor de strijd. Met sterke rijders als Dirk Werner, Augusto Farfus, Joey Hand, Marco Wittmann, Andy Priaulx, Martin Tomzyck, voormalig F1-rijder Timo Glock en de eerder genoemde Spengler, is BMW zeker een kanshebber voor de zege op Zandvoort.

Persbericht - DTM Zandvoort 2013-pre1-HochZwei4

De Britse Mercedes-Benz-coureur Gary Paffett kwam vorig jaar als kampioenschapsleider in de tussenstand naar Zandvoort. Hij schreef de Nederlandse DTM-ronde al drie keer eerder op zijn naam, maar kende in 2012 een race met tegenslagen. Met een flinke dosis strijdlust wil Paffet zich dan ook zeker revancheren. Christian Vietoris, momenteel tweede in de kampioenschapsstand, racet eveneens in een Mercedes AMG C-Coupé. Ook de sterk presterende Robert Wickens verdedigt de eer van het merk uit Stuttgart.
Roberto Mehri en Masters of Formula 3-winnaar Daniel Juncadella mengen zich ook in de strijd, net als Pascal Wehrlein, die met zijn 18 jaar de jongste DTM coureur ooit is.Aantrekkelijk bijprogramma met Nederlandse inbreng
Natuurlijk vormt de DTM de hoofdact tijdens het raceweekeinde, met een 'rollout' van 15 minuten op vrijdag, een 90 minuten durende vrije training en de kwalificatie in vier spannende heats op zaterdag en op zondag de race van ruim een uur met twee verplichte pitstops, telkens met bandenwissel, voor iedere rijder. Er is echter nog veel meer tijdens het DTM-weekeinde: in het FIA Formula 3 European Championship komen de beste juniorrijders in actie, die bij succes
kunnen doorgroeien naar de DTM of de Formule 1. Tijdens het weekeinde zijn er drie Formule 3-races: twee op zaterdag en een op zondag. De Porsche Carrera Cup is altijd goed voor spannende races en werkt op Zandvoort ook twee wedstrijden af. In deze klasse zijn ook diverse Nederlandse coureurs actief. De Lotus Ladies Cup, met uitsluitend dames aan de start en de Porsche GT3 Benelux Cup Challenge completeren het programma op Zandvoort.

Toegangsbewijzen
Kaarten voor het DTM-weekeinde op Circuit Park Zandvoort zijn te bestellen via de website van Circuit Park Zandvoort (www.circuit-zandvoort.nl) of via een van de 400 winkels van Primera. Kaarten die besteld worden in de voorverkoop zijn
goedkoper dan aan de kassa's op het evenement zelf. Daarnaast zijn er toegangskaarten te bestellen via www.DTM.com.

Een overzicht van de diverse  toegangskaarten is te vinden via www.circuit-zandvoort.nl. Via diezelfde website kunnen ook VIP-arrangementen geboekt worden, waardoor bezoekers de kans krijgen om op zeer luxe wijze te genieten van het DTM-spektakel.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet