Diversen

Div: Mini Challenge UK biedt fraai spektakel tijdens Trophy of the Dunes

480 start 5696

Het afgelopen weekend waren er de nodige Engelse invloeden op het Circuit Park Zandvoort en dan niet alleen in de naam van het evenement. Tijdens de Trophy of the Dunes stal het Britse GT kampioenschap de show met een heel mooi deelnemersveld en fraaie races. Maar het was ook een meer dan leuke kennismaking met een andere klasse met aansprekende auto's: De Mini Challenge UK. Eén van de snelste mannen dit seizoen in de klasse is een Noord-Ier met een vrolijke naam. We spraken hem, Chris Smiley, over het kampioenschap en het racen op Zandvoort.

Tekst: Maarten Overdijk (Twitter: @maartenoverdijk)

De Mini Challenge UK is een opstapklasse aan de overkant van de Noordzee. De uitstraling van de Mini roept gelijk heerlijke gevoelens op bij autoliefhebbers. Er rijden twee type auto's rond in het veld, waarbij het verschil tussen beide types vooral tot stand komt door een ruim verschil in motorvermogen.

480 smiley 4590

Chris Smiley

Voor de coureurs uit het kampioenschap was het erg wennen om op Zandvoort te rijden. Smiley: "Zandvoort is een erg gaaf circuit en niet te vergelijken met de circuits waar wij verder op rijden. Dat komt vooral door het oppervlak. Dat is volgens mij op de één of andere manier anders dan bij ons en dat vergt aanpassingen aan de afstelling en het rijden."

De Mini Challenge UK rijdt normaal gesproken op de bekende Engelse circuits, zoals bijvoorbeeld Brands Hatch, Donington Park en Oulton Park. Dit jaar bezoekt de klasse dus ook Zandvoort, om een iets meer internationaal karakter te geven aan de klasse.

480 startopstelling 5685

In de Mini Challenge is een officiële test te verdienen in een BTCC wagen. Volgens Smiley is de klasse ook los van die test een goede opstap voor jonge rijders. Smiley: "Ik heb twaalf jaar gekart en deze klasse is een categorie waar je echt doorheen moet om ervaring op te doen voor je verdere carrière. Je doet ervaring op met het rijden met voorwiel aangedreven auto's en ook met turbo's, iets dat je in hogere klassen tegenwoordig veel tegen komt. Ik moet als Noord-Ier zijnde iedere keer het water oversteken om in deze klasse te rijden. Als het het niet waard zou zijn, zou ik dat niet doen."

De Mini Challenge bood erg leuke races tijdens de Trophy of the Dunes. In de tweede race bijvoorbeeld, op een opdrogende baan, zorgden verschillende bandenkeuzes voor veel actie tot aan de finish.

480 ministrijd 4532

Wat Smiley hierna gaat doen, is zoals altijd afhankelijk van het budget. "Ik heb goede ervaringen op gedaan in deze klasse en als ik de BTCC test win, kan dat ook mooi op mijn CV. Als ik geen stap omhoog kan maken, rijd ik nog een jaar met veel plezier in deze klasse."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet