WTCC

WTCC: Sterk herstel van Tom Coronel tijdens FIA WTCC races in Sonoma USA

Tom Coronel - Sonoma 4

Het negende FIA WTCC weekend vond plaats in Amerika. Op het ruim 4 kilometer lange Sonoma Raceway nabij San Francisco en Sacramento in California reden de deelnemers aan het Wereldkampioenschap voor Toerwagens twee races van dertien ronden. Onder hen Tom Coronel in de ROAL Motorsport BMW 320 TC. Evenals vorig jaar kende de 41-jarige coureur uit Eemnes een hectisch voortraject, maar revancheerde zich sterk tijdens de races op de glooiende piste. Gestart vanaf de elfde positie sloot hij de eerste race af met een zevende plaats. Race nummer twee begon voor hem met een twaalfde positie en eindigde met een zesde plek. In het FIA Wereldkampioenschap voor Toerwagens bezet Tom Coronel nu de negende positie met precies 114 punten.

Tekst, films en foto's: PR

Na afloop verklaarde Tom Coronel: "In de openingstest zaten wij er goed bij maar in de eerste vrije training ging het mis op het moment dat de mapping van de auto zich verzette bij de hairpin en het vermogen er op liet staan. Ik schoot rechtdoor en beschadigde de voorkant van de auto zwaar. Daarmee verloor ik ook de nodige ronden in de voorbereiding op deze races.De eerste kwalificatie hadden wij in drie delen opgebouwd. In de eerste run pakte ik een zesde tijd, dus dat verliep prima. In de tweede run werd ik opgehouden door Charles NG in een van de andere BMW's en voor run nummer drie waren we te laat en daarmee stond ik dertiende en mocht niet mee doen aan de Top 12 kwalificatie. Absoluut balen dus en zeker niet nodig, want ik kwam uiteindelijk achthonderdste tekort.

Door technische problemen bij anderen startte ik de eerste race uiteindelijk vanaf de elfde plaats. Dat was een lekkere race na een sterke start. Daarna reed ik de nodige ronden achter Rob Huff, die duidelijk minder snel was, maar probeerde te blokken. Over en weer werd er het nodige getikt en hij had daar zichtbaar moeite mee. Uiteindelijk lukte het twee ronden voor het eind om er voorbij te komen en als zevende te eindigen. Na afloop hebben Rob en ik het nog wel even uitgesproken en hij gaf toe dat hij langzamer was.

Tom Coronel - Sonoma 3

Race twee begon met een superstart die gelijk al vier of vijf plaatsen opleverde. Ik reed daarna in een groepje van vier onder aanvoering van James Nash. Hij viel steeds verder terug en ook ik heb hem gepasseerd, waardoor ik als zesde eindigde. De auto was goed en snel en daarmee zie je dat wat wij in de kwalificatie hebben verprutst nu een podiumplaats kost. Die had er absoluut ingezeten. Het goede nieuws is dat wij voor de volgende races in Japan, mijn tweede thuisland, nog twee sets banden over hebben. Die zullen we daar optimaal gebruiken en kijken of wij daar dan weer tot een podiumplaats kunnen komen. Het zal zeker niet makkelijk worden, maar we gaan er voor", aldus Tom Coronel.Uitslag race 1: 1.Tom Chilton (Chevrolet Cruze) 13 ronden in 23:24.716; 2. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) op 2.161; 3. Yvan Muller op 6.534; Alex MacDowall op 10.659; 5. James Nash op 12.676 (allen Chevrolet Cruze); 6 Gabriele Tarquini op 14.897 (Honda Civic WTCC) en 7. Tom Coronel (ROAL Motorsport BMW 320 TC) op 18.530.

Uitslag race 2: 1.Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC) 13 ronden in 23:40.401; 2. Mehdi Bennani (BMW 320 TC) op 2.434; 3. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) op 4.099; 4. Yvan Muller (Chevrolet Cruze) op 4.606; 5. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) op 4.941 en 6. Tom Coronel (ROAL Motorsport BMW 320 TC) op 7.735.

Tom Coronel - Sonoma 1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet