Dutch GT4

Persbericht: Nissan GT Academy Team in slipstream van podiumplaats Dutch GT Championship

1378652822-trophy of the dunes dennis van de laar en sandor van es vallen net buiten de prijzen 130908

Het Nissan GT Academy Team keerde tijdens de Trophy of the Tunes op Circuit Park Zandvoort terug in het Dutch GT Championship. De rijders Sandor van Es en Dennis van de Laar misten op een haar na een podiumplaats en moesten genoegen nemen met een vierde en een vijfde plaats.

Tekst en foto's: PR

Het Nissan GT Academy Team versterkt het Dutch GT Championship tijdens de laatste twee evenementen van het kampioenschap. Waar de gevestigde teams al een half seizoen ervaring op zak hebben met hun auto's volgens 2013-specificaties, reed het Nissan GT Academy Team afgelopen vrijdag de eerste kilometers. Dennis van de Laar, die de verhinderde Wolfgang Reip verving, en Sandor van Es begonnen het weekend met het zoeken van de juiste afstelling van hun Nissan 370Z. "De minimale wagenhoogte (voor) is door de organisatie met een centimeter verhoogd. Dat betekende niet alleen dat we snelheid verloren, maar ook dat we op zoek moesten naar een nieuwe balans in de auto," aldus Sandor. Voor de getalenteerde, pas 19-jarige Dennis was het bovendien zijn eerste kennismaking met de Nissan 370Z GT4. Tijdens de kwalificatie realiseerden Dennis en Sandor de derde startplek voor de eerste en de vierde voor de tweede race. Het Dutch GT reed dit weekeinde samen met het British GT Championship, met veel snelle GT3-auto's. Op het programma stonden twee races van een uur, inclusief rijderswissel.

De slotfase van de tweede race was enorm spannend. Nadat Sandor de eerste helft van de race voor zijn rekening had genomen, leek Dennis in de slotfase op weg naar een podiumplaats. Dennis dichtte zijn achterstand op de Chevrolet Camaro GT4 van Frank Wilschut en Bertus Sanders met meer dan een seconde per ronde. Met nog een ronde of zes te gaan, had Dennis de aansluiting gevonden. Hij was overduidelijk de snelste van de twee, maar zag geen kans om zijn voorligger te passeren. Dennis: "Ik reed er vaak naast, maar erlangs lukte niet. Daarvoor kwam ik vermogen tekort." In de slotfase werden Dennis en zijn tegenstander gepasseerd door de koplopers van het veel snellere British GT Championship. "Met een beetje geluk had ik daarvan kunnen profiteren, zodat ik de derde plek had kunnen overnemen. Maar ik verloor juist de aansluiting doordat ik de snellere auto's op een voor mij ongunstige plek moest laten passeren."

Dennis van de Laar nam zaterdag de start van de eerste race voor zijn rekening. Zijn streven om zich naar voren te vechten, viel in het water. "Vlak voor mij vloog een deelnemer hard van de baan. Dat leidde tot een langdurige neutralisatie van de race. Achter de Safety Car kon ik geen plaatsen goedmaken." Sandor van Es nam het stuur over en kwam als vijfde in het Dutch GT Championship over de finish. "In de beginfase van de race komen we snelheid tekort op de snelste deelnemers," constateerde Sandor. "Onze rondetijden blijven echter constant tijdens de race. In de laatste ronden kon ik mij daardoor met de snelsten meten."

Sandor hoopt dat de organisatie van het Dutch GT Championship inziet dat de Nissan 370Z GT4 nu snelheid tekort komt en dat compenseert voorafgaande aan de Finaleraces, op 13 oktober op Circuit Park Zandvoort. "Puur op performance zijn we nu anderhalve seconde per ronde te langzaam."

1378652827-trophy of the dunes snelle pitstop voor dennis van de laar en sandor van es 130908

Bart van Thienen, Communications Director van Nissan Nederland voegde daar aan toen: "We zaten heel erg dicht bij een podiumplek. Het is natuurlijk erg jammer dat we net naast de derde plaats grepen. In vergelijking met de overige deelnemers komen we vermogen tekort. Wij moeten het hebben van onze consistentie. Het verval van onze rondetijden is erg klein, waardoor we in de slotfase van de race goed kunnen meekomen. Equipe Verschuur, dat tekent voor de preparatie van de Nissan 370Z GT4, heeft superwerk afgeleverd."

Tijdens de Finaleraces wordt de Nissan 370Z GT4 van het Dutch Nissan GT Academy Team bemand door de combinatie Wolfgang Reip - Sandor van Es. Wolfgang won vorig jaar de Europese GT Academy finale, de competitie voor PlayStation®-coureurs die het stuurwiel van hun Gran Turismo-game willen verruilen voor een echt racestuur. Reip neemt dit seizoen onder de vlag van het Nissan GT Academy Team ook deel aan de FIA GT Series, met een Nissan GT-R Nismo.

Uitslagen:
Race 1 (30 ronden): 1. Luc Braams/Duncan Huisman, Chevrolet Camaro GT4; 2. Pieter Christiaan van Oranje/Ricardo van der Ende, BMW M3 GT4; 3. Frank Wilschut/Bertus Sanders, Chevrolet Camaro GT4; 5. Dennis van de Laar/Sandor van Es, Nissan 370Z GT4.

Race 2 (32 ronden): 1. Luc Braams/Duncan Huisman, Chevrolet Camaro GT4; 2. Marcel Nooren/Kelvin Snoeks, Corvette C6 GT4; 3. 3. Frank Wilschut/Bertus Sanders, Chevrolet Camaro GT4; 4. Dennis van de Laar/Sandor van Es, Nissan 370Z GT4.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet