NASCAR

NASCAR: Toyota-samenzwering in Richmond? Zege Carl Edwards

Carl Edwards behaalde in Richmond zijn tweede NASCAR Sprint Cup-overwinning dit seizoen. Tevens betekende het de 21e Sprint Cup-zege voor de Roush Fenway-coureur. Toyota-coureur Clint Bowyer zorgde echter voor veel commotie. Sinds de invoering van "The Chase" in 2004 wist Jeff Gordon zich voor de tweede maal niet te kwalificeren.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Motorsport

2013 Opzettelijke Spin Bowyer
Opzettelijke spin van Clint Bowyer? Op deze wijze zou Bowyer zijn Toyota collega Martin Truex Jr. aan een plek in "The Chase" verworven hebben.

Toyota samenzwering in Richmond. Zege Carl Edwards
De 400 ronden tellende wedstrijd op Richmond telde slechts vijf neutralisaties maar MWR-coureur Clint Bowyer zorgde in de 391e ronde voor een "omstreden" onderbreking. Op het moment dat Bowyer via de boordradio te horen krijgt dat Ryan Newman(SHR Racing) op kop rijdt, begint de coureur over last in zijn arm te klagen en spint van de baan. Als de wedstrijd niet door een neutralisatie onderbroken was, had de Chevrolet van Newman gemakkelijk richting Winner's Circle gekoerst. Bowyer's neutralisatie betekende voor diens teamgenoot Martin Truex Jr. het perfecte cadeautje. Hij was nu automatisch voor "The Chase" gekwalificeerd. M.a.w. alleen de 12 coureurs die zich voor"The Chase" kwalificeren kunnen nog aanspraak op de titel maken. Een overwinning van Newman zou ook Penske-Ford coureur Joey Logano van een plekje in "The Chase" beroofd hebben.....

Newman ging direct voor een vers setje Goodyears naar binnen en kwam als vijfde terug op de baan. Uiteindelijk wist hij nog twee plaatsen te winnen. Maar kwam voor kwalificatie in "The Chase" punten te kort. Het in formatie rijden van de Toyota's van Brian Vickers en Clint Bowyer werd achteraf als uiterst verdacht omschreven. Bowyer wuifde achteraf alle samenzweringstheorie├źn van de hand. Een klapband van Jimmie Johnson in de 343e ronde zorgde ervoor dat Bowyer de leiding verspeelde. Tot dat moment had de MWR-Toyota-coureur maar liefst 72 ronden op kop gelegen.

2013 Carl Edwards Richmond 2
Fraaie zege en koprol van Carl Edwards in Richmond.

Clint Bowyer: "Dale Jr. reed beneden mij en toen verloor ik de controle. Pech, maar leuk voor de media om van alles te gaan speculeren. Schrijf wat je wilt, wees creatief. Maar zoek er niet al teveel achter!" De NASCAR-organisatie onthoudt zich van commentaar maar is inmiddels wel een onderzoek gestart.
De beslissing viel na de laatste neutralisatie toen Carl Edwards op vier verse Goodyears de Chevrolet van Paul Menard versloeg.

Edwards: "Ik wist dat hij op twee verse banden in het nadeel zou zijn. Hij ging er vandoor. Toen wij accelereerden raakte hij mijn deur. Ik denk dat hij verrast werd. Ik hoorde zijn motor versnellen, maar hij reed met doordraaiende banden. Op dat moment heb je de keuze om te liften of om van het gas te gaan. Hij versnelde maar reed gewoon teveel met teveel wielspin. Gelukkig begreep men het bij NASCAR."

Uitslag
1. Carl Edwards Ford 400 ronden
2. Kurt Busch Chevrolet 400 ronden
3. Ryan Newman Chevrolet 400 ronden
4. Jamie McMurray Chevrolet 400 ronden
5. Paul Menard Chevrolet 400 ronden
6. Matt Kenseth Toyota 400 ronden
7. Martin Truex Jr. Toyota 400 ronden
8. Jeff Gordon Chevrolet 400 ronden
9. Mark Martin Chevrolet 400 ronden
10. Ricky Stenhouse Jr. Ford 400 ronden

2013 Chase piloten
De 12 coureurs die zich in 2013 voor "The Chase" naar de Cup gekwalificeerd hebben.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet