Dutch GT4

Duncan Huisman behaalt kampioenschap HDI-Gerling Dutch GT Championship tijdens Trophy of the Dunes

20130908 Dutch GT

Duncan Huisman is de nieuwe kampioen van het PRO-klassement in het HDI-Gerling Dutch GT Championship. Hij had daarvoor geen beter raceweekeinde kunnen uitkiezen dan de Trophy of the Dunes op Circuit Park Zandvoort, want hij stond samen met teamgenoot Luc Braams zowel op zaterdag als op zondag op de hoogste trede van het erepodium. De Chevrolet Camaro-coureurs versloegen daarmee niet alleen de Nederlandse concurrentie, maar lieten ook hun Britse GT4-collega's van start tot finish achter zich. Komend vanaf de laatste startrij, reden Kelvin Snoeks en Marcel Nooren met hun Corvette C6 een knappe inhaalrace, die pas op de tweede positie ten einde kwam. Bertus Sanders en Frank Wilschut finishten als derde en vergezelden hun winnende Las Moras-teamgenoten op het podium.

Tekst en foto's: PR

Met de dubbelzege van Duncan Huisman en Luc Braams, zette Huisman een belangrijke stap voor het behalen van het kampioenschap. Zijn belangrijkste concurrent, Ricardo van der Ende, scoorde door een lekke band op zondag nul punten. Met een voorsprong van 37 punten en nog maar 35 te verdelen tijdens de Formido Finaleraces, werd de Las Moras-coureur daardoor al tot kampioen in de PRO-divisie uitgeroepen. "Geweldig om het kampioenschap achter mijn naam te kunnen zetten", zei Huisman. "Dit was vanaf het begin van het seizoen ons doel."

Vanaf het moment dat het startsein gegeven werd voor het gecombineerde Brits/Nederlandse startveld van indrukwekkende GT3- en GT4-auto's, begon Duncan Huisman direct met het opbouwen van een mooie voorsprong. Tot het moment dat hij de pitstraat bezocht voor de pitstop en rijderswissel, hoefde de Chevrolet Camaro-man geen andere GT4-auto voor zich te dulden. "Ik had een goede start. Zoals gebruikelijk in Zandvoort, koos het merendeel de binnenkant van de Tarzanbocht. Ik ging buitenom en kon twee, drie auto's pakken. Vervolgens had ik vrij baan en kon ik beginnen met het opbouwen van een voorsprong. We hadden een nieuwe set banden, die heb ik ideaal benut door zo hard mogelijk door te rijden."

20130908b Dutch GT

Naar Brits gebruik moet de winnaar van de eerste race vijf seconden langer stilstaan in de pitstraat, dan de toenmalige nummer 2. Desondanks kon Braams met een veilige marge aan de tweede helft beginnen. Uiteindelijk kwam Braams winnend over de finish, waarmee hij zijn teamgenoot Huisman het kampioenschap bezorgde. "Ik heb de voorsprong van Duncan goed kunnen consolideren en heb geen GT4-auto meer gezien", zei Braams.

De Corvette C6 van Kelvin Snoeks en Marcel Nooren kwam nog het dichtst in de buurt. Snoeks overhandigde vanuit vierde positie het stuurwiel, waarna Nooren op wist te klimmen tot uiteindelijk de tweede plaats. "Door problemen in de kwalificatie, moesten we van achter starten", aldus Nooren. "Maar Kelvin reed heel netjes naar de vierde plek en na de rijderswissel zat ik al dicht achter Frank Wilschut. Door verkeer van de GT3-auto's had ik moeite om hem te passeren. In de Tarzanbocht lukte het om bij hem binnendoor te gaan. Dankzij de klapband van Bernhard van Oranje lag ik inmiddels tweede en had ik zicht op de raceleider. Maar de race duurde te kort om nog voor de overwinning te gaan."

Net als een dag eerder, mochten Frank Wilschut en Bertus Sanders als derde wederom de champagne op het erepodium ontkurken. Wilschut wist in de slotfase de Nissan 370Z van Formule 3-coureur Dennis van de Laar en Sandor van Es van het lijf te houden. Wilschut: "Ik had Marcel Nooren achter me zitten, maar hij kon mij passeren toen ik een foutje maakte. Vervolgens kwam er een GT3 tussen ons in en was het voor mij lastig om de positie terug te pakken. Al met al heb ik een fantastische race gehad en wist ik richting het einde van de race mijn derde positie ten opzichte van de Nissan goed te verdedigen."

Het Britse treintje van Ginetta G50's werd bij het vallen van de vlag aangevoerd door Freke – Jones, gevolgd door Bryant - Barker en Eagling – Smith. Pieter-Christiaan van Oranje werd verrast door een klapband. In de hoop deze door het team te laten vervangen, legde hij langzaam een rondje Circuit Park Zandvoort af. Aangekomen in de pitstraat, moest hij met schade alsnog opgeven.

De volgende races van het HDI-Gerling Dutch GT Championship vinden plaats tijdens de Formido Finaleraces, 12 en 13 oktober op Circuit Park Zandvoort. Dan is ook de ontknoping in het AM-kampioenschap.

UITSLAG TROPHY OF THE DUNES
Race 2 HDI-Gerling Dutch GT Championship:
1. Duncan Huisman – Luc Braams, Chevrolet Camaro, 32 ronden in 1:01:13,466 uur
2. Kelvin Snoeks – Marcel Nooren, Corvette C6, op 4,028 seconde
3. Bertus Sanders – Frank Wilschut, Chevrolet Camaro, op 16,401 seconde
4. Sandor van Es – Dennis van de Laar, Nissan 370Z, op 17,745 seconde
5. Nathan Freke – Declan Jones, Ginetta G50
6. Rory Bryant – David Barker, Ginetta G50
7. Dan Eagling – Matt Smith, Ginetta G50
8. Ricardo van der Ende – Pieter-Christiaan van Oranje, BMW M3 GT4
9. Alex Osborne – James May, Ginetta G50

Niet gestart: Ryan Ratcliffe – Rick Parfitt, Ginetta G50

PRO-klassement:
1. Duncan Huisman, 96 punten (kampioen)
2. Ricardo van der Ende, 59
3. Cor Euser, 48
4. Bertus Sanders, 45
5. Kelvin Snoeks 41

AM-klassement:
1. Luc Braams, 74
2. Bernhard van Oranje, 59
3. Jörg Viebahn, 45
4. Marcel Nooren, 40
5. Rob Severs 36

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet