RGMMC

Karting: RGMMC: Ben Cooper, Guan Yu Zhou en Charlie Eastwood kronen zich tot Europees kampioen karting

De strijd om de Europese titel is gestreden. Een gesloten wolkendek pakte samen boven de Franse baan in Salbris maar dat maakte de races er niet minder spectaculairder om. Deze voormiddag werden de prefinales al afgewerkt, dat verslag kon u daarstraks al lezen. De belangrijkste races zaten er dan nog aan te komen. Drie finales, ééntje voor de DD2, één voor de Junioren en één voor de Senioren.

Tekst: Philippe De Roeck

De DD2 rijders mochten zich al eerste opmaken voor de finale. Cooper had meteen kopstart, Ferenc Kansar nam de tweede plek van Babbington over. Daarachter volgde Lucas Orrock en Barrie Pullinger. Babbington ging in de tweede ronde al voorbij aan Kanscar, Mathias Detige had dan al heel wat plekken terug gewonnen, van Xen de Ruwe was nog steeds geen spoor. Cooper sloeg meteen een gaatje van een kleine twee seconden, Lucas Orrock kwam als derde door terwijl Miika Laiho P4 in handen had. Pullinger volgde op een vijfde plek. Sean Babbington verloor halverwege de race twee plekke. Lucas Orrock nam plek twee weer over, Miika Laiho ging naar P3. Met tien ronden op de teller lagen de eerste twee plekken zo goed als vast. Cooper lag nog steeds op kop, Orrock volgde al op drie seconden. Daarachter waren nog enkele rijders kanshebber op de laatste podium plek. Miika Laiho lag derde met een kleine voorsprong op een jagend groepje waaronder Babbington, Pullinger en Kanscar. Die voorsprong werd steeds groter en groter waardoor ook het laatste podiumplekje veilig leek. Niemand kon Cooper ooit bedreigen voor de winst en ook de podium plekken van Orrock en Laiiho lagen redelijk snel vast. Mathias Detige werd nog indrukwekkend dertiende. Dennis Kroes werd uiteindelijk 25e na wat ongelukjes tijdens de start. Ben Cooper is ook de nieuwe Europese kampioen, Sean Babbington werd tweede, Miika Laiho pakte het laatste podiumplekje. Xen de Ruwe kwam vandaag niet in actie en verloor zo de leiding in het kampioenschap. Hij werd vierde in de eindstand.

Josh Price vertrok vanaf de eerste plek in de finale van de Rotax Junioren. Jai Niijar deelde de eerste rij met zijn teammaat. Net wanneer de lichten voor de F1 GP in Monza op groen sprongen mochten de talenten van morgen aan hun finale beginnen. Price maakte een prima start, Lando Norris kwam door naar twee, Connor Hall reed na één ronde op P3. Ook Timmermans, Lamborelle en van Kalmthout maakte wat plekken goed. Lando Norris ging meteen naar één maar het zat allemaal erg kort op elkaar. Timmermans, Lamborelle, Beckers, Verschoor en Vanthoor zaten allemaal op een zakdoek rond een tiende plek. Norris leidde het pak na vijf ronden voor Zhou en Hall. Timmermans zat toen al op P5! De andere Nederlanders zaten rond de top tien, alles was nog mogelijk. Vooraan viel het veld wat uit elkaar en dus konden de achtervolgers niet veel meer goed maken. Met nog drie ronden te gaan was Lando Norris verlost van Zhou en Hall. Lando Norris won erg knap de finale voor Guan Yu Zhou en Connor Hall. Timmermans reed in het begin van de laatste ronde als vierde rond maar werd uiteindelijk zesde, startend vanaf P19. Rinus van Kalmthout werd achtste , Lars Lamborelle twaalfde en Dries Vanthoor dertiende. Richard Verschoor kwam als achttiende binnen, Deniz Beckers als 20e en Aaron Valster als 28e. Guan Yu Zhou is de nieuwe Europese kampioen voor Connor Hall en Jai Niijar. Max Timmermans staat vijfde in de eindstand, Dennis Tijs tiende, Rinus van Kalmthout 12, Richard Verschoor 13e en Lorenzo van Riet 15e.

Fowlie, Morin, Eastwood en Cool. Dat zijn de rijders op de eerste twee rijen van de finale in de Rotax Senioren. Glenn Van Parijs mocht als achttiende vertrekken. Opvallend was ook de laatste startplek van Harry Webb (die nog steeds kans maakte op de titel) na een DQ in de prefinale. Fowlie behield de eerste plek, Charlie Eastwood volgde mooi buitenom en kwam als tweede door, Luke Varley als derde. Michael Cool ronde de eerste ronde pas als tiende. Fowlie en Eastwood lieten Morin, die Varley voorbij was gegaan, achter. Varley klampte wel goed aan bij Morin maar de top twee leek vast te liggen. Halfweg koers verdween Cool uit de top tien, en raakte Glenn Van Parijs de top tien binnen. Naar het einde toe werd de voorsprong van Fowlie en Eastwood wel erg groot. Fowlie won dan ook erg knap voor Eastwood en Nicholas Picot. Glenn Van Parijs werd knap negende, Michael Cool kon de verwachtingen niet inlossen en moest opgeven. Charlie Eastwood is na wereldkampioen, nu ook Europees kampioen. Kyle Fowlie staat tweede in de tussenstand, Philip Morin is derde. Glenn Van Parijs staat als achtste in de EK eindstand is daarmee de beste van de lage landen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet