Dutch GT4

Huisman en Braams verslaan Nederlandse en Britse collega’s in openingsrace HDI-Gerling Dutch GT Championship

20130907a Dutch GT

De eerste race van het HDI-Gerling Dutch GT Championship op Circuit Park Zandvoort is ten prooi gevallen aan Luc Braams en Duncan Huisman. De Chevrolet Camaro-coureurs waren daarmee niet alleen de snelste Nederlanders, maar ze versloegen ook hun GT4-collega's uit het British GT Championship, die tijdens dezelfde race in actie kwamen. Ricardo van der Ende en Pieter-Christiaan van Oranje brachten hun BMW M3 GT4 als tweede over de finish. Frank Wilschut (Chevrolet Camaro) maakte een mooie rentree in de GT-klasse tijdens de Trophy of the Dunes. Hij eindigde met Bertus Sanders als derde direct op het erepodium.

Tekst en foto's: PR

De overwinning kwam Luc Braams en Duncan Huisman niet aanwaaien. Na een moeizame start, begon Braams aan een inhaalrace. Een harde crash van Ginetta G50-coureur Rick Parfitt jr. in de snelle Arie Luyendijk-bocht zorgde ervoor dat de wedstrijd al na vier ronden tot en met de pitstopserie geneutraliseerd werd. Braams gaf als achtste het stuur over aan zijn teamgenoot. "Ik had een slechte start, waardoor ik achter het treintje Ginetta's terecht kwam", meldde hij. "Ik had er al snel twee te pakken en toen wist ik het gat naar voren dicht te rijden. Dus ik had het tempo er wel lekker in zitten. De safety car was ons geluk, dat poetste de slechte start weg."

Huisman had vervolgens weinig tijd nodig om zich achter raceleider Ricardo van der Ende te vestigen. Met nog een kwartier te gaan stak Huisman zijn Chevrolet Camaro voorbij de leidende Ekris-BMW M3. "Ik zag dat Ricardo aan het pushen was om mij voor te blijven, dus dat gaf mij goede hoop dat ik hem kon passeren", aldus de Las Moras-coureur. "Na vier ronden kon ik dichterbij komen. Maar Ricardo ben je niet zomaar voorbij. Ik heb twee rondjes vol de druk er bij hem opgehouden. Voor het Scheivlak dreigde ik en hij reageerde door heel laat te remmen. Daarbij schoot hij iets door, kon ik er naast komen en hem vervolgens bij het uitkomen passeren. Daarna kon ik wegkomen, ver genoeg om niet meer te hoeven verdedigen."

Pieter-Christiaan van Oranje kende een geweldige start en slaagde er in de vanaf pole-positie vertrokken Ginetta G50 naar de tweede plaats te verwijzen. "Ja, daar was niets mis mee", zei 'P.C.'. "Het licht ging laat op groen, maar ik was heel erg scherp en zat er goed bij. Bij het uitkomen van de Tarzanbocht kon ik P1 pakken, ik profiteerde van de slipstream van een Britse Porsche GT3 voor mij. Het ging heel goed, ik was heel relaxt en de auto liet zich makkelijk rijden."

Van Oranje wist de leidende positie tot aan de pitstopserie te behouden. "Respect voor Pieter-Christiaan, want hij heeft alles goed gedaan", complementeerde Van der Ende zijn teamgenoot. "We hadden alleen de pech dat de safety car een groot deel van onze voorsprong teniet deed, anders hadden we een marge van twintig seconden gehad. Dan was het een heel andere race geworden. Helaas geen eerste, maar we hebben er wel voor gestreden."

Ondertussen kende Frank Wilschut een droomrentree in het HDI-Gerling Dutch GT. Vanaf tweede positie gaf hij het stuur over aan Bertus Sanders, die uiteindelijk naar de derde plek op het erepodium reed. "Ik kan mij voor een eerste GT-race sinds lange tijd geen beter succes wensen", zei Wilschut. "De eerste keer voor mij in deze brute Camaro en de auto als tweede afgegeven aan mijn zwager. Geweldig!"

Speciale vermelding is er voor Marcel Nooren en Kelvin Snoeks. Het Corvette C6-duo, dat in de kwalificatie geen rondetijd neerzette, reed vanaf de laatste startpositie een strakke inhaalrace, die bijna beloond werd met een podiumklassering. Uiteindelijk kwam het duo slechts een seconde te kort voor de derde positie.

20130907b Dutch GT

Morgen komt het HDI-Gerling Dutch GT Championship wederom in actie tijdens het vervolg van de Trophy of the Dunes. Om 12:00 uur doven de lichten voor de tweede race, eveneens over 60 minuten en inclusief pitstop en rijderswissel.

UITSLAG TROPHY OF THE DUNES 2013
Race 1 HDI-Gerling Dutch GT Championship:
1. Luc Braams – Duncan Huisman, Chevrolet Camaro, 30 ronden in 1:01:29,833 minuten (gem. 126,06 km/u)
2. Pieter-Christiaan van Oranje – Ricardo van der Ende, BMW M3 GT4, op 5,324 seconde
3. Frank Wilschut – Bertus Sanders, Chevrolet Camaro, op 14,812
4. Marcel Nooren – Kelvin Snoeks, Corvette C6, op 15,832
5. Dennis van de Laar – Sandor van Es, Nissan 370Z, op 37,583
6. Matt Smith – Dan Eagling, Ginetta G50
7. James May – Alex Osborne, Ginetta G50
8. Declan Jones – Nathan Freke, Ginetta G50
9. David Barker – Rory Bryant, Ginetta G50

Niet gefinisht: Rick Parfitt – Ryan Ratcliffe, Ginetta G50
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet