Formule 1

Formule 1: Van der Garde " Goed te laten zien dat je stappen maakt"

480 giedo 130906FVEF5999

Giedo van der Garde begint in Monza met het nodige zelfvertrouwen aan het tweede raceweekeinde in de Formule 1 na de zomerstop. De Caterham-coureur maakte twee weken geleden veel indruk in België. In de kwalificatie drong hij wederom door tot Q2, in de race zelf tekende hij voor een knappe zestiende plaats. Ook internationaal oogstte hij veel lof met zijn sterke optreden.


Tekst: PR
Foto's: Frits van Eldik

480 actie3 130906FVEF6002

,,Iedereen was na afloop enthousiast en positief. Zoiets is altijd lekker voor je zelfvertrouwen. Ik ben aan een sterke serie bezig, eigenlijk al sinds de Grand Prix van Hongarije, en andere mensen zien dat ook. Het is goed om als rookie te kunnen laten zien dat je flinke stappen maakt", zegt de ambitieuze McGregor-coureur.

480 actie 2 130906FVEF7580

Die lijn hoopt hij uiteraard in Italië door te trekken. Van der Garde heeft in de loop der jaren goede resultaten geboekt op Monza. In de World Series by Renault en in de GP2-klasse wist hij op het snelle circuit meerdere malen te zegevieren. Met Caterham behoort dat laatste niet tot de mogelijkheden, beseft Van der Garde. Wel hoopt hij andermaal voor een aansprekend resultaat te kunnen zorgen. Van der Garde werkte dinsdag nog liefst 79 ronden in de simulator af, ter voorbereiding op de Grand Prix van Italië. Vorig jaar werd de race gewonnen door Lewis Hamilton, toen nog uitkomend voor McLaren.

480 pits 130906FVEF6991

Van der Garde: ,,Het circuit ligt mij en het team heeft hier vorig jaar ook goed gepresteerd, dus hopelijk komen we goed uit de verf. Vooral omdat er amper downforce nodig is, zou het circuit goed bij onze auto moeten passen. Maar we moeten ook reëel zijn, de stap met de middenmoot blijft lastig te maken. Al gaan we daar wel voor natuurlijk. Ik ben tevreden hoe het nu gaat. De resultaten worden beter en beter en de samenwerking met het hele team en de engineers verloopt naar wens. We zitten nog steeds heel duidelijk in een opgaande lijn."

Vrijdagochtend stond Van der Garde zijn auto bij de eerste vrije training overigens volgens afspraak af aan de Finse reservecoureur Heikki Kovalainen. Vrijdagmiddag nam hij zelf weer plaats achter het stuur. Van der Garde: "Tijdens FP2 zijn wij direct aan de slag gegaan met de harde compound banden, de tijden zijn okay, maar we moeten nog aan de grip werken. Dit is vooral belangrijk voor de kwalifiicatie zaterdag."

480 actie1 130906FVEF7689

De race op Monza wordt de tweede F1-race na de zomerstop. In België was met name Sebastian Vettel dominant.

Van der Garde: ,,Er zijn nog acht races te gaan, maar het is duidelijk dat Vettel goede papieren heeft om zijn wereldtitel te prolongeren. Ik ben echter vooral met mezelf bezig en hoop zeker nog mooie dingen te laten zien."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet