RGMMC

Karting RGMMC: Nederlanders en Belgen vol vertrouwen naar laatste EK in Salbris

Het kart seizoen begint stilaan op zijn einde te lopen. Het BNL kampioenschap, de WSK series en het EK KZ zit er al op en ook het DKM, de Chrono en het BMC kampioenschap nadert zijn ontknoping. Dat is ook het geval voor het Europees kampioenschap Rotax Max. De zogenaamde Rotax Eurochallenge is na de wedstrijden in Genk, Casteletto en Brandon dit weekend toe aan zijn vierde en laatste wedstrijd in het bekende Salbris.

Tekst: Philippe De Roeck

Net zoals Genk is Salbris een alom bekende baan in de Rotax Eurochallenge. De grote grindbakken en de snelle chicane zijn geen onbekend terrein voor onze landgenoten. AUTOSPORT.nl zet de kansen van onze Nederlanders en Belgen op een rijtje en laat daarbij enkelen van hen aan het woord!
Strawberry Racing heeft twee rijders in de top drie van de tussenstand in de Rotax Junioren. Connor Hall en Guan Yu Zhou staan als teammaten één en twee in het kampioenschap. Mathias Kirstinsen staat op een derde plek voor Josh Price en Max Timmermans.

Timmermans doet het dus tot nu toe uitstekend in dit kampioenschap. De Belg op de FA van TKP reed een zinderende finale in Casteletto. Daarbij kende Timmermans twee succesvolle andere wedstrijden wat hem tot P5 in de tussenstand brengt. Toch is een podiumplek nog steeds het doel. "We hebben niks meer te verliezen! We gaan voor een podiumplek in het kampioenschap! Het zal alles of niks worden maar we doen ons uiterste best om er voor te zorgen dat het alles wordt!" Aldus Max tegenover AUTOSPORT.nl . Dennis Tijs staat negende in de tussenstand maar zakt niet af naar Salbris.
Lorenzo van Riet staat twaalfde, net daarachter volgt Deniz Beckers. "Tijdens de vorige wedstrijd in Engeland zaten we er goed bij, we konden strijden rond een tiende plek en daar waren we erg tevreden mee. Voor komend weekend hoop ik opnieuw alles uit de kart en uit mezelf te halen. Pas dan zullen we opnieuw tevreden zijn! Lars Lamborelle staat vijftiende maar dat had er veel beter uit kunnen zien als hij niet uitgesloten werd tijdens zijn thuisrace in Genk. Richard Verschoor staat 20e, Rinus van Kalmthout 23e, Denis de Rooij 29e en Leonard Hoogenboom 31e. Dries Vanthoor bezet een 39e plek, Eline Chehin plek 40 en Eric Stahl 42e. Stahl is er in Salbris wel niet bij.

Philip Morin leidt in de Rotax Senioren. Morin won twee weken geleden nog het Belgisch kampioenschap karting. Daarmee won hij een ticket voor de Rotax Grand Finales in Amerika. Dat neemt echter niet weg dat hij niet meer gemotiveerd is om ook dit kampioenschap te winnen. "Het zal weer een zwaar weekend worden maar winnen is nog steeds mogelijk. Webb, Eastwood en Brand zullen zoals steeds erg zware concurrenten worden. We zullen dan ook tevreden zijn als we alles uit de kart hebben gehaald en samen met Dan Holland Racing een sterke prestatie neer hebben kunnen zetten". Zijn grootste concurrenten Webb, Eastwood en Brand volgen op P2,P3 en P5. Eerste Nederlander is Bas de laat op een keurige tiende plek. "Vorig weekend won ik de Rotax Racing Day's. Ik vertrek dus met een goed gevoel richting Frankrijk. De Gillard doet het voorlopig erg goed, laten we hopen dat ie dat ook in Salbris doet. In het kampioenschap kunnen we niet veel meer betekenen maar ik hoop wel om nog eens te strijden om de prijzen op Europees niveau!"

Ook Joey van Splunteren heeft nog alle kansen op een top tien klassering maar hij laat deze wedstrijd aan zich voorbij gaan. Glenn Van Parijs reed een sterke finale in Brandon en staat daarmee op een zestiende plek in de tussenstand. Bryan Eerden (25e) en Max Verstappen (27e) geven verstek voor Salbris. Michael Cool staat 31e algemeen. Voor hem is regen altijd welkom. "Ik zou het niet erg vinden als het zou aan regen maar de top tien halen is het absolute doel. Op zo een EK kan er van alles gebeurden!" Cool vertrok dinsdag samen met het team van Bouvin naar Salbris. Kenny Vermeylen staat 33e maar neemt niet deel, Glen van Droogenbroeck doet wel mee en staat 35e. Sam Schippers staat op een 43e plek maar trekt niet richting Salbris. Lennert van Bogaert reed enkel de eerste wedstrijd op Genk en zal nu ook aan de laatste wedstrijd deelnemen.

Xen de Ruwe gaat aan de leiding in de DD2. Miika Laiho volgt maar op één puntje van de Belg, Sean Babbington volgt op drie punten. Alles ligt dus op een zakdoek, en alles is nog mogelijk! Regerend Europees kampioen Mathias Detige staat negende, Christophe Adams zeventiende, Chris Sterken 20e, Erwin Montfoort 21e en Dennis Kroes 23e. Chris Groen sluit het Nederlandse treintje af op een 52e plek.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet