IndyCar

Indycar: Coureurs en officials enthousiast na layout tests op Indianapolis

De Indianapolis Motor Speedway wil in de huidige roadcourse maar liefst 100 miljoen dollar investeren. Dit betekent dat er op termijn aan de huidige roadcourse modificaties aangebracht zullen moeten worden. Graham Rahal en Ryan Briscoe werkten een uitgebreid testprogramma af. Een Indycar-wedstrijd op de roadcourse vooraf aan de Indy 500? In de toekomst zou dit zo maar kunnen..

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2013 Rahal Klok tegen Indy
Het voormalige GP circuit wordt aan een uitgebreide test onderworpen. Hier Graham Rahal tegen de klok in.

Coureurs en officials enthousiast na layout tests op Indianapolis
Derrick Walker van Indycar: "Wij wilden de huidige configuratie evalueren. Er zijn nogal wat ideeën om het racen en inhalen beter te maken dan in de Formule 1 dagen. Ik geloof niet dat de Speedway nu monsterachtige verbeteringen moet aanbrengen Er kunnen wat wijzigingen aangebracht worden die het racen op de korte termijn zullen verbeteren en als de fans komen ga je steeds meer doen. Ik ben ervan overtuigd dat je op het "infield" een interessante lay-out kunt ontwikkelen."

Zowel Graham Rahal als Ryan Briscoe reden in beide richtingen rondjes tegen de klok in en met de klok mee. M.a.w. Turn 1 van de oval en de aansluiting richting het voormalige GP circuit. Graham Rahal: "Het is een beetje vreemd om in tegenovergestelde richting te rijden. Maar slechte baan is het absoluut niet. Je glijdt wat rond want er is niet veel grip. Op de huidige configuratie zijn er slechts twee plekken waar je kunt inhalen. Wij zijn hier om een aantal verschillende configuraties te proberen en om te helpen.Ik heb al een paar dingen voorgesteld. "Toen ik hier kwam dacht ik dat we Turn 1 maar niet moesten gaan gebruiken. Wij moesten eigenlijk maar niet op de oval rijden. Maar dit maakt het racen juist zo goed. Als je in de laatste ronde op kop rijdt dan kun je door iemand met acht autolengtes achterstand alsnog ingehaald worden. Dit maakt het racen zo goed. Als je van iemand op het rechte stuk een slipstream krijgt, dat zou helemaal fantastisch zijn."

Ryan Briscoe: "De huidige configuratie heeft nogal wat "high speed" bochten maar als je met de klok meerijdt heb je een totaal ander gevoel. Om het inhalen beter te maken zouden er een aantal dingen verbeterd moeten worden. Als er wat meer mogelijkheden kwamen om te passeren zou het helemaal fantastisch zijn."De baan heeft nogal wat highspeedbochten. Turn 13(1 oval) is erg snel. De layout is erg mooi. Het is fysiek nogal snel. We kunnen hier in december racen maar dit zal iets te koud zijn, maar ook voorafgaande aan de Indy 500. Eigenlijk geef ik de voorkeur aan een configuratie in tegenovergestelde richting. Het zou een goede roadcourse zijn."

Teameigenaar Bobby Rahal: "Ik vind het een eer om hierbij betrokken te zijn en was over dit idee bijzonder enthousiast. Voorafgaande aan de Daytona 500 heeft men nogal wat evenementen. Waarom geen roadcourse wedstrijd in mei hier? Totdat de stockcars hier kwamen was ik nogal een traditionalist Wij hebben Formule 1, GrandAm en motorraces hier gezien. Nu begrijp ik waarom dit complex voor multi-evenementen is."

Douglas Boles van de IMS: "Midden in Indanapolis hebben wij natuurlijk een fantastische faciliteit en veel teams zijn hier gestationeerd. Het zou mooi zijn indien wij dit gedurende het seizoen voor testwerk zouden kunnen gebruiken. Hier in Indianapolis beschikken wij over een behoorlijk grote fanbase en de mensen willen de auto's graag in actie zien. Wij kunnen de traditie om niet op de oval te rijden verbreken. Daarom zijn we ook hier.Van de coureurs hebben wij mooie dingen gehoord. Onze volgende stap is, hoe gaan we de Indianapolis Motor Speedway nog beter maken."

2013 Briscoe Klok mee Indy
Ryan Briscoe met de klok mee richting Turn 1 vanaf de GP configuratie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet