Formule 1

Formule 1: Daniel Ricciardo promoveert naar Red Bull

ricciardo

Daniel Ricciardo heeft het meest begeerde stoeltje in de Formule 1 bemachtigd. De rijder uit het ontwikkelingsprogramma van Red Bull promoveert van opleidingsteam Toro Rosso naar de wereldkampioenen, waar hij Mark Webbers plaats vanaf 2014 zal invullen.


Tekst: Daan Jeuken

Geen Räikkönen
Sinds Mark Webber zijn vertrek aankondigde, waren er twee belangrijke gegadigden om hem op te volgen: Kimi Räikkönen en Daniel Ricciardo. Red Bull moest dus kiezen voor zekerheid met een voormalig wereldkampioen, of het promoten van het eigen opleidingstraject. Teambaas Christian Horner leek in eerste instantie te kiezen voor Räikkönen, maar op Spa-Francorchamps druppelde door dat de teambaas in deze beslissing was overruled door de hogere heren bij Red Bull. Toen Räikkönens manager in België al bekendmaakte dat voor de Fin de overstap van de baan was, was het wachten op de bekendmaking van Ricciardo.

Opleiding
Hoewel de toekomst pas zal uitwijzen of de keuze voor Ricciardo de goede is geweest, past het wel logisch in het beleid van Red Bull. Want waarom zou je een rijdersopleiding en zelfs een opleidingsteam in de Formule 1 hebben, als je, wanneer puntje bij paaltje komt, alsnog andere rijders gaat aannemen. Als Räikkönen was gekomen, had dat de hele opleiding van Red Bull gedevalueerd – dat is nu voorkomen: zowel Vettel als Ricciardo heeft het kunstje geleerd bij Toro Rosso en als je daar presteert kun je in de hoofdmacht terecht komen.

Zware kluif
Vettel krijgt volgend jaar dus wederom een Aussie als teamgenoot, en de kans is groot dat Ricciardo volgend jaar tegen een viervoudig wereldkampioen moet opboksen. Een zware kluif. "Er zal veel op me afkomen volgend jaar. Ik kom bij het beste team terecht en daar worden prestaties van je verwacht. Maar daar ben ik klaar voor, ik ben hier niet gekomen om op de tiende plaats rond te rijden."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet