Sportscars

ALMS: Massacrash in Baltimore. Luhr/Graf prolongeren ALMS titel

Wellicht de kortste wedstrijd uit de geschiedenis van de ALMS. Direct bij de start van de ALMS-wedstrijd in Baltimore werden er al vijf deelnemers uitgeschakeld en moest er gedurende lange tijd met Code Rood onderbroken worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto ALMS

2013 Baltimore

De oude en nieuwe kampioenen Luhr/Graf.

Massacrash in Baltimore. Luhr/Graf prolongeren ALMS titel
Lucas Luhr en Klaus Graf wisten in wellicht de kortste wedstrijd uit de ALMS Historie hun titel voor het tweede achtereenvolgende jaar te prolongeren. Een massacrash bij de start leverde direct een Rode Vlag situatie op. De crash werd veroorzaakt door het feit dat de HPD ARX03b van Scott Tucker direct bij de start niet goed wegkwam. Tucker werd vervolgens van achteren aangereden door de HPD Arx 03 b van Anthony Lazzaro. Het gevolg was dat Tucker spinde en dit veroorzaakte een kettingreactie waarbij de Oreca FLM09 van Tom Kimber Smith en de Porsche van Wolf Henzler, de Ferrari F458 Italia van Bryce Miller, de Porsche van Bryce Smith en de Viper van Kuno Wittmer betrokken waren. Alleen Wittmer was nog in staat om de wedstrijd te vervolgen. Het resultaat was dat de wedstrijd tot één uur en dertien minuten gereduceerd werd.

Nadat Lucas Luhr dertien ronden voor het einde de Lola B12/60 van Chris Dyson gepasseerd was kreeg hij definitief de leiding in handen en bezorgde daarmee het Muscle Milk Pickett Team haar tweede achtereenvolgende ALMS titel. Lucas Luhr: "Wij hebben het niet altijd gemakkelijk gehad. Maar vandaag was de dag om te winnen en om kampioen te worden." Met nog drie wedstrijden te gaan heeft Lucas Luhr inmiddels 48 ALMS-overwinningen op zijn naam staan.
LMP2 zege voor Franchitti/Cosmo

In de LMP2 klasse behaalde de combinatie Franchitti/Cosmo met het team van Level Motorsports de vierde zege dit seizoen. In de LMPC klasse zag de combinatie Colin Braun/Jonathan Bennett de zege in rook opgaan toen bleek dat laatstgenoemde onvoldoende rondjes had gemaakt en voor een extra stop naar binnen moest. Vervolgens streden Dane Cameron en Tristan Nunez fel om de kop. Met nog amper anderhalve minuut te gaan brak bij Cameron echter de wielophanging en de combinatie Nunez/Shears pakte in de slotseconden de zege.

Dubbelzege voor Corvette in GT
In de GT-klasse behaalde de Corvette van de combinatie Jan Magnussen/Antonio Garcia hun tweede seizoensoverwinning. De combinatie Tommy Milner/Oliver Gavin als tweede. Na de derde neutralisatie nam de RLL BMW Z4 van Dirk Müller bij de herstart de leiding maar werd door één van de prototypes zodanig opgehouden dat de Corvettes met gemak konden passeren. Na een penalty tijdens de kwalificatie werd de Z4 naar de laatste plek terugverwezen. De combinatie Müller/Hand wist zich snel naar de kop op te werken. P3 was meer dan Müller eigenlijk zelf verwacht had.
In de GTC klasse ging de overwinning naar de combinatie Dion von Moltke/Seth Neiman in een Porsche 911GT3 Cup. Zij hadden slechts een voorsprong van 0.843 secs. op Jeroen Bleekemolen in de Watertech Porsche 911 GT3 Cup. Overall eindigde Bleekemolen als veertiende.

Uitslag
1. P1 Graf/Luhr Pickett HPD 1u31m38.287s
2. P1 Dyson/Smith Dyson Lola-Mazda +3.867s
3. P2 Tucker/Cosmo/Franchitti Level 5 HPD +31.160s
4. P2 Sharp/Lazzaro Extreme Speed HPD +40.383s
5. GT Magnussen/Garcia Corvette +41.530s
6. GT Gavin/Milner Corvette +41.987s
7. GT Muller/Hand RLL BMW +42.911s
8. GT Auberlen/Martin RLL BMW +56.627s
9. GT Farnbacher/Goossens SRT Viper +1m01.527s

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet