Historic Grand Prix Zandvoort

Persbericht: Historic Grand Prix Zandvoort bijzonder geslaagd met bijna 46.000 bezoekers

130901FVEF5242

In totaal passeerden dit weekeinde 45.901 bezoekers de kassa's van Circuit Park Zandvoort voor de tweede editie van de Historic Grand Prix Zandvoort. De rijke autosporthistorie van het Nederlandse circuit werd gevierd door liefhebbers uit binnen- en buitenland met races voor historische formulewagens, GT's, toerwagens en sportwagens en een aantal indrukwekkende demonstraties. "Vorig jaar was de eerste aflevering van dit evenement al een succes, maar met de Historic Grand Prix Zandvoort van dit jaar hebben we samen met de HARC de lat in alle opzichten nog hoger gelegd. De reacties zijn zonder uitzondering enthousiast", verklaart Erik Weijers, C.O.O. van Circuit Park Zandvoort.


130830FVEF1540


"Geweldig om te zien hoeveel mensen er zijn en hoe enthousiast ze reageren", aldus de Nederlandse 'Coureur van de Eeuw', Gijs van Lennep. De oud-Formule 1-rijder en tweevoudig winnaar van de 24 Uur van Le Mans behoorde tot de eregasten tijdens het evenement. Tijdens de parade van raceauto's door het centrum van Zandvoort op zaterdagavond bestuurde Van Lennep een exacte replica van de Porsche 911 RSR in de legendarische Martini-kleuren, waarmee hij in 1973 de 'Targa Florio' won. Ook de parade trok duizenden bezoekers. "Hiermee herleven de oude tijden, toen tijdens de Grands Prix op Zandvoort de auto's nog gewoon over de weg vanuit het dorp naar het circuit werden gereden", memoreerde de Zandvoortse burgemeester Niek Meijer.


130831FVEF1715

Op het circuit begon het programma op de derde dag met een 90-minuten-race voor de categorie Gentlemen Drivers, gevolgd door wedstrijden in de klassen Historic Formula 2, Pre-'66 Touring Cars, Grand Prix Cars Pre-'61, FIA Historic Sports Cars, Grand Prix Cars '61-'65, FIA Historic Formula 1, Historic Formula Junior en het Nederlands Kampoenschap Historische Toerwagens en GT's als afsluitend spektakelstuk. De winnaars van deze races mochten elk een exemplaar van het gelimiteerde Chopard-horloge in ontvangst nemen, dat speciaal voor de Historic Grand Prix Zandvoort was vervaardigd.

 

130901FVEF3290

Een andere bijzondere winnaar was mevrouw Markus uit Maarssen, die als deelneemster van de BankGiro Loterij een prachtige Porsche 911 T uit 1970 won, die tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort werd uitgereikt. Voor de Porsche 911 als prijs was gekozen vanwege het 50-jarig jubileum van deze legendarische sportwagen. Ook Porsche-importeur Pon was met een fraaie presentatie van de zeven modelgeneraties van de Porsche 911 en een aantal demonstraties op het circuit aanwezig.

 

porsche 904 roman caresani

Overige prominente rijders tijdens de Historic Grand Prix waren ondermeer de Duitse oud-Le Mans-winaar Jürgen Barth, de Nederlandse coureurs Arie Luijendijk, Jan Lammers, Michael Bleekemolen, Toine Hezemans en Tom Coronel en de vermaarde auto-ontwerpers Adrian van Hooijdonk en Harm Lagaaij. Daarnaast was het Yamaha Classic Racing Team aanwezig voor het allerlaatste optreden van dit gezelschap, met grote namen als vijftienvoudig wereldkampioen Giacomo Agostini, de Duitse oud-wereldkampioen Dieter Braun en de Nederlandse Grand-Prix-winnaar Jos Schurgers in de gelederen. "Een emotioneel moment", noemde eigenaar Ferry Brouwer het laatste optreden van het Yamaha Classic Racing Team. Giacomo Agostini uitte zich bijzonder positief over de Historic Grand Prix op Circuit Park Zandvoort. "Er was enorm veel publiek en de mensen waren bijzonder enthousiast. De sfeer was geweldig", aldus de Italiaan. Daarmee verwoordde hij datgene wat nagenoeg alle bezoekers zo hebben ervaren. Liefhebbers kijken nu alweer reikhalzend uit naar de editie van volgend jaar!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet