Diversen

Div: Giedo van der Garde en Robin Frijns toegevoegd aan Nationaal Autosport-Monument

natautomonu-onthulling-vdgarde-frijns-3
Robin Frijns (l.) en Giedo van der Garde staan voortaan ook op het Nationaal Autosport-Monument

Een nieuwe dag, en wederom een onthulling tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Maar anders dan bij het monument ter nagedachtenis van de betreurde Piers Courage en Roger Williamson, dat gisteren werd onthuld, stonden vandaag twee coureurs in de schijnwerpers die gelukkig nog springlevend zijn, en bovendien zelfs beide nog op hoog niveau actief zijn in de sport. Niettemin werd door de betrokkenen de Historic Grand Prix als passende gelegenheid beschouwd om twee rijders toe te voegen aan de lijst van namen op het Nationaal Autosport-Monument, te vinden aan de Burgemeester Van Alphenstraat bij de hoofdingang van het circuit. De rijders, wier namen voortaan ook op het monument te vinden zijn, zijn Robin Frijns en Giedo van der Garde. Met hun recente successen, met name de kampioenstitels in de Formule Renault 3.5, voldeden ze aan de voorwaarden voor vermelding op het monument.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Mattijs Diepraam

Het Nationaal Autosport-Monument werd in 1998 gerealiseerd naar aanleiding van een initiatief van een groep oud-coureurs, managers en journalisten, die zich door de tragische dood van Marcel Albers in 1992 hadden gerealiseerd hoe belangrijk het is om personen die Nederlandse autosportgeschiedenis hebben geschreven, of dit nog steeds doen, in herinnering te houden. Als criteria daarvoor dienen behaalde WK-punten in de Formule 1, het winnen van een 'klassieker' als de Rally van Monte Carlo, de 24 Uur van Le Mans of de Indy 500 of het behalen van een Europese titel of een gelijkwaardig kampioenschap. Van de coureurs die eerder al op het monument vereeuwigd werden, waren vandaag Gijs van Lennep, Tom Coronel, Duncan Huisman en Charles Zwolsman jr. aanwezig. Jan Lammers en Arie Luijendijk waren weliswaar ook op het circuit, maar op dat moment op de baan actief.

natautomonu-onthulling-vdgarde-frijns-2
Nieuwe en oude coureurs die op het monument staan, vlnr Charles Zwolsman jr, Duncan Huisman, Robin Frijns, Giedo van der Garde en Tom Coronel

"Ik vind het heel bijzonder om op dit monument te staan", zei Robin Frijns na afloop van de onthulling. "Het zijn allemaal bekende mensen die dit behaald hebben, en daar sta ik nu toch maar fijn tussen." Giedo van der Garde verklaarde: "Ook voor mij is het iets bijzonders. Het is heel gaaf om je eigen naam erop te zien staan, en wie weet kom ik hier over een jaar of twintig wel met mijn eigen kinderen, als die hier racen. Dan kan ik ze laten zien dat hun vader erop staat!" Van de initiatiefnemers voor de realisatie van het monument waren Frans Amsing, Rob Wiedenhoff, Gijs van Lennep en Jaap Dik aanwezig.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet