DNRT

DNRT: Schilders neemt kop over in Ribank Mazda MaX5 Cup tijdens SRW

914

De coureur van IL Motorsport Racing won maar liefst drie van de vier races en nam daarmee de leiding in het tussenklassement van de Ribank Mazda MaX5 Cup over van regerend kampioen Eric Sliphorst. Meest opmerkelijke prestatie werd neergezet door rookie Thomas Middel, die in zijn eerste jaar in deze Cup in dit weekend maar liefst twee keer een tweede plaats en een derde en vierde plaats scoorde en daarmee opklom naar de 8e plek in het klassement.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

IMG 0962

Het door het DNRT georganiseerde SRW is altijd een groot spektakel op Zandvoort, met drie dagen lang veel races in alle klassen. Zo stonden er voor de Ribank Mazda MaX5 Cup vier races op het programma, verdeeld over twee dagen. Met 28 deelnemers aan de start gaven ook de rijders aan zin te hebben in dit SRW, dat zich afspeelde onder ideale omstandigheden, zonnig en droog.
De kwalificatie was deze keer een prooi voor Bart Wubben (B-Racing) in een tijd van 2:08.235, iets meer dan 0,2 seconden sneller dan Schilders. Verrassende derde was debutant Thomas Middel (RAM Racing), ruim 0,4 seconden achter de polesitter. De huidige kampioen en leider in de tussenstand, Eric Sliphorst (Racing4Fun) kwam niet verder dan de vijfde plek op bijna een seconde achter de pole.

IMG 1050

Bij de start van de eerste race wist Wubben zijn eerste plek een aantal ronden vast te houden. Omdat de race slechts zes ronden zou duren waren er niet veel mogelijkheden voor de rijders om in te halen. Toch lukte het zowel Schilders als Middel om Wubben voorbij te steken. Uiteindelijk wist Wubben de schade beperkt te houden door in de vierde ronde de tweede plaats weer terug te pakken in deze als vanouds weer spannende race in de Ribank Mazda MaX5 Cup, waarbij de eerste drie coureurs binnen 0,4 seconde over de finish gingen, bumper aan bumper en deur aan deur. Middel deed fantastische zaken met zijn derde plaats.

IMG 4814

Ook Youri Verswijveren (Youri Racing) scoorde bijzonder goed met de zesde plek in deze race. Pascal van Vugt (Garage van Vugt Racing) had in de vierde ronde een spannend moment toen hij in zesde positie van de baan schoot en in de Ger;lach de bandenstapel licht toucheerde. Een goede klassering was daarmee verkeken, maar hij wist nog wel de snelste ronde in de race op zijn naam te schrijven in een tijd van 2:08.813.

IMG 5331

Veel tijd om te rusten was er niet, binnen 40 minuten volgde al de start van race 2, met zoals gebruikelijk een startopstelling op basis van de uitslag van race 1. Dat betekende dat Schilders van de beste startplek mocht vertrekken, met achter zich Wubben. Middel, Sliphorst, Chris Woodger (IL Motorsport Racing 2) en Verswijveren. Deze kopgroep streed rondenlang om de beste plaatsen en de rijders gaven elkaar geen duimbreed toe. Schilders wist van start tot finish zijn koppositie met succes te verdedigen. Achter deze groep was er gedurende de acht ronden van deze race een mooie strijd tussen een tweede groep rijders, René Smeenk (Smurfracing.nl 2), Willem Derks (Enjoy the Joy), Lukas van Schagen (Loekalive), Dick van Rij (Smurfracing.nl 1), David Koh (Tenuki Racing) en Marcel Dekker, de gastrijder in de tweede auto van SP Support en tevens klassementsleider in de Dutch Renault Clio Cup. Het gevolg van dit alles was opnieuw een close finish met Schilders als winnaar, op 0,4 seconde gevolgd door Middel. De derde plek was een finishfoto waard, slechts 0,01 seconde zat er tussen Middel en Wubben. Sliphorst wist met de vierde plek de schade voor het kampioenschap beperkt te houden. Als pleister op de wonde scoorde hij de snelste ronde in een tijd van 2:08.832.
Ook in de derde race, nu over 10 ronden, mocht Schilders vanaf pole vertrekken. Na de eerste bocht wist hij z'n plek te houden en kon vervolgens af en toe een paar meter uitlopen. Maar elk gaatje werd vrijwel direct dichtgereden door de slipstreamende groep daarachter met daarin Middel, Wubben en Sliphorst. Daarachter vormde zich een groep met Verswijveren, John Jansen (Beem Autoracing), Van Rij, Smeenk en Dekker. De laatste begon zich meer en meer thuis te voelen in de MaX5 cupauto en verklaarde na afloop: "Er wordt erg sportief gereden, maar wel om elke meter gestreden. Voor mij is het wel even omschakelen van een voorwielaandrijver naar een achterwiel aangedreven Mazda MaX5. Maar iedere wedstrijd gaat het beter en ik hoop morgen in de vierde wedstrijd de aansluiting met de kopgroep te vinden", aldus Dekker. Hij finishte uiteindelijk als 9e achter winnaar Wubben, die in de laatste ronde Schilders wist te passeren en bij het zwaaien van de finishvlag werd gevolgd door Schilders, Sliphorst en Middel. Snelste ronde was deze keer voor rookie Middel in een tijd van 2:09.313.

IMG 7352

De vierde race kende een tumultueus en spectaculair begin. Wubben wist zijn eerste plek vast te houden maar werd in de eerste ronde in het Scheivlak licht aangetikt door Schilders in tweede positie. Beide auto's spinden en stonden dwars op de baan, vóór het aanstormende veld. Veel auto's moesten letterlijk door het stof, wat uiteindelijk door het slechte zicht schade opleverde voor Dekker, die werd aangetikt door Wouter Sonderwal (Sonderwal Motorsport). Schilders, die na afloop verklaarde juist op dat moment even in z'n spiegel te hebben gekeken wat zijn achtervolgers deden, kon zijn weg vrij snel vervolgen en aan een inhaalrace beginnen. Door het incident wist Van Rij de kop te nemen. Hij kon dat een aantal ronden volhouden maar moest de eerste plek na vier ronden uiteindelijk toch afstaan aan Schilders, die vanaf plek 6 een mooie inhaalrace reed en bewees dat hij dit SRW de snelste rijder was. Middel moest terugkomen vanaf plek 8, Sliphorst vanaf de 13e. Op het podium stonden ze uiteindelijk allemaal weer naast elkaar in de finishvolgorde Schilders, Middel en Sliphorst. Daarachter was het Van Schagen en Van Rij. Wubben wist zich uiteindelijk nog als 9e te klasseren.

IMG 7538

'Driver of the Day' werd vanzelfsprekend de jonge rookie Thomas Middel, die een fantastisch SRW beleefde en een minsten zo fantastisch debuutjaar in deze raceklasse.
In de tussenstand van het kampioenschap is Schilders nu de nieuwe leider met 549 punten, op 6 punten gevolgd door Sliphorst. De derde plaats is voor de Brit Woodger met 491 punten. Dan volgen Wubben (486), Van Rij (468) en Koh (446). Middel is 8e met 400 punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet