IndyCar

Champcar: Eerste zege A.J. Allmendinger in Portland

De Amerikaan A.J. Allmendinger boekte voor het team van Forsythe zijn allereerste Champcar overwinning in Portland. Benelux-vertegenwoordigers Nicky Pastorelli, Charles Zwolsman en Jan Heylen speelden geen rol van betekenis.

tekst Willem J. Staat

 Winnaar AJA Portland

Vreugdedans van A.J. Allmendinger, de eerste Amerikaan die sinds Ryan Hunter-Reay in 2004 weer een Champcar wedstrijd wint. Foto: Champcar

Allmendinger neemt wraak op Rusport
Bij Rusport werd A.J. Allmendinger enkele weken geleden de deur gewezen, het team van Forsythe haalde de jonge Amerikaan na een stommiteit van Mario Dominguez op Milwaukee met open armen binnen. Bij de vrijdagkwalificatie veroverde Allmendinger al een plaats op de eerste startrij. Allmendinger nam direct bij de start de leiding. Alleen de Brit Dan Clarke en ex-Rusport teamgenoot Justin Wilson vormden kortstondig een bedreiging voor de kersverse Forsythe-coureur, die vrijwel de gehele 105 ronden de leiding stevig in handen had. Allmendinger kon dan zeven ronden voor het einde zijn waterlanders dan ook nauwelijks bedweingen. "Ik ben Forsythe en Red Bull hier enorm dankbaar voor." aldus de jonge Amerikaan.

Mislukte startprocedure
De eerste start wordt voortijdig afgebroken omdat de auto's niet goed opgelijnd waren, bij de tweede poging vertraagde pole-sitter Junqueira, waarbij hij direct door Allmendinger, Clark en Wilson om de oren werd gereden. Beide Newman Haas-coureurs Junqueira en Bourdais vielen aanvankelijk wat terug. "Dit is de meest frustrerende race uit mijn leven, we kregen gewoon geen kans" mopperde Sebastien Bourdais na afloop.

Justin Wilson veroverde de tweede positie nadat Dan Clarke met een "flat-spot" band naar de pits moest. "Ik geloof dat ik de gehele wedstrijd op kwalificatie-tempo gereden heb" verklaarde de Brit na afloop. Nadat een aanval op zijn voormalige teamgenoot in Turn l mislukte, verloor de Brit grip en klaagde over vibraties. Wilson was daardoor gewoon in het nadeel om een wat langere stint te rijden. Zijn nieuwe teamgenoot Cristiano Da Matta finishte als vijfde en was toch wel tevreden over het behaalde resultaat.

Pech voor Pastorelli en Zwolsman
Nicky Pastorelli kon zijn fraaie elfde startpositie niet in een topklassering verzilveren. In de tweede ronde werd de Nederlander van achteren geraakt en moest het gras in. De Nederlander wist nog wel de pits te bereiken en speelde geen enkele rol van betekenis meer. Ook voorvleugel en de achterwielophanging waren beschadigd. "Pech het enige wat ik kon doen was de race uitrijden" aldus een teleurgestelde Pastorelli. We hadden een goeie start en een Top 10 klassering had er volgens de Nederlander zeker ingezeten. Pastorelli werd uiteindelijk als zeventiende geklasseerd.

Charles Zwolsman werd door de sportcommissarissen met een 10 seconden penalty beloond nadat hij in een gevecht met Katherine Legge en Mario Dominguez de chicane had afgesneden. Omdat hij een voorsprong van 10 seconden op zijn achtervolger wist te behouden, had de penalty weinig effect. "Gezien de omstandigheden was van 16 naar 12 nog een behoorlijk resultaat" aldus de Conquest-coureur.

Voor het eerst sinds Mexico City in 2004 kwamen alle deelnemende bolides aan de finish.

UITSLAG
1. A.J. Allmendinger(USA) Lola Cosworth 105 ronden 1.48.32.853 gemiddeld 183.477 km/u
2. Justin Wilson(GB) Lola Cosworth 105 ronden
3. Sebastien Bourdais(F) Lola Cosworth 105 ronden
4. Bruno Junqueira(BR) Lola Cosworth 105 ronden
5. Cristiana da Matta(BR) Lola Cosworth 105 ronden
6. Dan Clarke(GB) Lola Cosworth 105 ronden
7. Paul Tracy(CDN) Lola Cosworth 105 ronden
8. Nelson Philippe(F) Lola Cosworth 105 ronden
9. Andrew Ranger(CDN) Lola Cosworth 104 ronden
10.Oriol Servia(ESP) Lola Cosworht 104 rondenAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet