Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Eerste overwinning Parente, Van Lagen negende

Gisteren behaalde Alvaro Parente met een derde plaats zijn eerste podiumfinish, vandaag heeft de Portugees zijn eerste overwinning behaald in de Formule Renault 3.5. Op het podium werd Parente geflankeerd door Mikhail Aleshin en Davide Valsecchi, voor wie het beiden hun podiumdebuut betekende. Jaap van Lagen kwam vandaag verder dan de eerste bocht en finishte als negen.

Tekst: Daan Jeuken

De pole position was voor Pastor Maldonado, maar de Venezuelaan kon niet lang genieten van zijn leidende positie. Bij de start duwde hij Borja Garcia richting pitmuur, maar de Spanjaard pushte terug, waarbij de wielen elkaar raakten en Maldonado de bandenstapel in vloog. Garcia dook als leider de eerste bocht in, gevolgd door Danielsson, Aleshin, Parente en Hanley, maar in de vijfde ronde werd Garcia bestraft met een zwarte vlag voor de startcrash.

De kopgroep bleef hecht gegroepeerd tot aan de pitstops. Danielsson opende, maar verloor tijd in druk verkeer. Toen nummer twee Aleshin, die ook tijd had verloren in een gevecht om de leiding met Hanley, de pits uit kwam na zijn stop, kwam hij precies naast Danielsson de baan op. De twee raakten elkaar, waarbij Hanley zijn neus beschadigde en Danielsson spinde. Dit betekende een safetycar-situatie, met Kostka en Kane, beiden nog niet gestopt, aan de leiding, voor Parente en Aleshin.

Na de herstart en de pistops van Kostka en Kane pakte Parente de leiding en kon hij gemakkelijk uitlopen op Aleshin, die doorreed met zijn beschadigde neus. Toch wist de Rus zijn achtervolgers achter zich te houden. In de slotfase pakte Valsecchi de derde plaats af van Hanley, terwijl Rossiter zowel Pilet als McIntosh passeerde en als vijfde over de meet kwam.

“We hadden niet de beste strategie, maar ik viel gewoon aan”, verklaarde winnaar Parente. “Dit maakt een fantastisch weekend compleet.” Nummer twee Aleshin reed een fantastische eindfase zonder voorvleugel: “Dit was bij uitstek de hardst bevochten podiumfinish van mijn carrière.” Nummer drie Valsecchi, die vanwege inhalen in de pits tijdens de kwalificatie van de derde startrij was teruggezet naar de achtste, had “een goede race met mooie inhaalacties.”

Uitslag race 2, World Series Formule Renault 3.5,
zondag 18 juni 2006, Istanbul:

1. Alvaro Parente, 23 ronden
2. Michael Aleshin, op 14.067
3. Davide Valsecchi, op 14.904
4. Ben Hanley, op 15.332
5. James Rossiter, op 15.522
6. Sean McIntosh, op 15.878
7. Patrick Pilet, op 15.976
8. Colin Fleming, op 19.638
9. Jaap van Lagen, op 20.880
10. Ryo Fukuda, op 21.275
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet