Belcar

BRCC: GPR Aston Martin wint in Spa met de Super Pole in het verschiet!

Total 24 Hours - BRCC Endurance

De vierde manche van het Belgian Racing Car Championship, in de uithoudingsversie, werd betwist in prachtig zomerweer en voor opvallend goed gevulde tribunes, minder dan twee uur voor de Super Pole van de 24 Uur. De zege ging voor de derde opeenvolgende keer naar de Aston Martin Vantage GPR van Tim Verbergt, Bert Redant en Damien Dupont.

tekst: PR

Op een vochtige baan ging de Audi R8 LMS van Kumpen-Longin-Makelberge nog het snelst tijdens de kwalificaties. Toch reed de Aston van GPR overtuigend naar een nieuw succes, ondanks twee verplichte pitstops, die zoals steeds langer waren dan die van hun concurrenten. Tim Verbergt legde al bij de start beslag op de leidersplaats en na één uur wedstrijd kwam Damien Dupont met tien seconden voorgift op de ProSpeed Porsche van Bouvy-Coens-Grandjean over de meet.

"De wedstrijd was dubbel stresserend", vertelde de jonge Damien Dupont op de hoogste trede van het podium. "Ten eerste omdat het team ons duidelijk gevraagd had om geen enkel risico te nemen, met de Super Pole van de 24 Uur slechts 45 minuten na de aankomst. Daarom ook hebben we tijdens de chronoritten, op een natte baan, niet het volle pond gegeven. Hetzelfde gold voor de wedstrijd. Verder was onze zege tot op twee minuten van het einde onzeker, aangezien Koen Wauters alleen aan de start kwam en zijn twee pitstops slechts in de slotfase uitvoerde. Dit was een knappe prestatie. Proficiat aan het hele team."

En omdat de zusterwagen van Pierre Grivegnée, de andere Vantage die wordt ingezet in de 24 Uur, ook aan de start kwam, hoefden de winnaars hun puntenaantal (in de klasse) ditmaal niet te halveren.

Het trio Bouvy-Coens-Grandjean, winnaar in GT Pro, werd tweede, maar verstevigt wel zijn leidersplaats in het kampioenschap, omdat de Audi R8 van Anthony Kumpen, Bert Longin en Maarten Makelberge na één uur 22 seconden achterstand telde op de wagen van het team van Rudi Penders.

"Aan het einde van de stint van Bert lagen we voor de Porsche, maar dat was tijdens de laatste twintig minuten, na mijn pitstop, helaas niet meer het geval", vertelde de Hasselaar. "Ik kon het ritme echter niet volgen, door problemen met de remmen en de motor."

Total 24 Hours - BRCC Endurance - Koen Wauters versus Dylan Derdaele-Kenneth Heyer-Chris Mattheus


Achter de drie tenoren van het kampioenschap die op het podium mochten plaatsnemen (de Dodge Brass Racing van De Weerdt en Van Hooydonk was niet van de partij), heerste er heel wat spanning voor de vierde plaats, de eerste in GT Cup, tussen de Belgium Racing Porsche van Dylan Derdaele, Kenneth Heyer en Chris Mattheus en de MExT Porsche van Koen Wauters, de held van de dag. De rijder-zanger kwam uitzonderlijk alleen aan de start, maar hij werkte wel met veel plezier het grootste deel van de race aan de leiding af, alvorens in extremis twee keer verplicht halt te houden in de pitlane. Ondanks die originele strategie, kwam de frontman van Clouseau vier luttele seconden tekort op de eerste Supercup.

Olivier Van Oost, zoon van ex-rallyrijder Eddy, en Nicolas Vandierendonck werden voor hun eerste deelname in BRCC op een Ferrari 458 Challenge van Thems Racing/Boutsen Racing opvallend zesde algemeen, voor de Curbstone Racing Events-Porsche van Patrick Van Glabeke en Frédérique Jonckheere.

Michael Schmetz, die in laatste instantie gekoppeld werd aan Sarah Bovy op de Silhouette GC 10 V8, won de klasse Silhouette Pro Evo. De broers Thiers werden geplaagd door een euvel aan de motor, waardoor ze zich moesten tevreden stellen met de negende plaats, voor de Ginetta van de broers Edouard en Guillaume Mondron, die zegevierden in GT Light en de top 10 afsloten.

Franck Radet en Stéphane Bailly, elfde algemeen, grepen de zege in de klasse Silhouette Pro, terwijl de zege in Tourisme Pro ging naar de SEAT SuperCopa van het Allure Team van Nicolas Jussy en Nicolas Lamy, voor de andere SEAT van John Pilette-Jacques Naniot, de BMW van Christophe Pampel, ook solo aan de slag, en de ProSpeed SEAT van Sven Van Laere en Kris Van Kelst.

Total 24 Hours - BRCC Endurance - Bert Redant-Damien Dupont-Tim Verbergt

De uitslag: 1. Verbergt-Redant-Dupont (Aston Martin Vantage GT3), 2. Bouvy-Coens-Grandjean (Porsche GT3 RS) op 10.479 (1ste GT Pro), 3. Kumpen-Makelberge-Longin (Audi R8 LMS) op 32.272, 4. Derdaele-Heyer-Mattheus (Porsche 997 Cup) op 48.123 (1ste GT Cup), 5. Koen Wauters (Porsche 997 Cup) op 52.181, 6. Van Oost-Vandierendonck) op 1.38.297, 7. Van Glabeke-Jonckheere (Porsche 997 Cup) op 1.50.899, 8. Schmetz-Bovy (Silhouette GC 10 V8) op 2.15.792 (1ste Silhouette Pro), 9. H. Thiers-F. Thiers (Ferrari 458 Challenge) op 2.18.868, 10. G. Mondron-E. Mondron (Ginetta G50) op 1 ronde (1ste GT Light), 11. Radet-S. Bailly (Silhouette BMW) op 1 ronde (1ste Silhouette Pro), 13. Jussy-Lamy (SEAT SuperCopa) op 1 ronde (1ste Tourisme Pro), enz.

Kampioenschap (officieus): 1. Frédéric Bouvy-Damien Coens-Didier Grandjean 176 ; 2. Dylan Derdaele-Kenneth Heyer 167 ; 3. Anthony Kumpen-Bert Longin-Maarten Makelberge 163 ; 4. Tim Verbergt-Bert Redant-Damien Dupont 146 ; 5. Edouard Mondron-Guillaume Mondron, Chris Mattheus 126; 7. Sarah Bovy 123; 8. Nicolas Jussy 117; 9. Michaël Albert-Martin van Hove 115; 10. Sven Van Laere 106; 11. Michaël Schmetz 98; 12. Koen Wauters 87; 13. Frank Thiers-Hans Thiers 96; 14. Albert Bloem-Jean Marc Bourdoch 90; enz.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet