Diversen

Div: Litouwer Ignas Gelzinis wint Europese FIA Excellence Academy-selectie

130724 FIA praktijk
Uiteraard behoorde rijvaardigheid ook tot de selectiecriteria

Ignas Gelzinis uit Litouwen is de winnaar van de Europese selectie voor de FIA Institute Academy 2013/2014. In de finale, waarin de 22-jarige rijder uitkwam tegen vijf overgebleven kandidaten, kwam hij vandaag als beste uit de bus. Daarmee is hij verzekerd van een plek in het selecte gezelschap van de FIA Institute Young Driver Excellence Academy voor het komende seizoen. De selectie vond de afgelopen drie dagen plaats op een rijvaardigheidscentrum van de Oostenrijkse automobielclub ÖAMTC in Teesdorf. Namens Nederland was Dennis van de Laar afgevaardigd. De Zandvoortse Formule 3-coureur bracht het echter niet tot in de finaleronde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA

130724 FIA fysiek
De fysieke conditie van de kandidaten werd ook beoordeeld

In totaal kwamen er tijdens de Europese finale 25 kandidaten in actie. Tijdens het driedaagse evenement stonden ondermeer beoordeling van fitness, rijvaardigheid, omgang met de pers, teameigenschappen en mentale kracht op het programma. Zes coureurs werden gekozen voor de laatste zes. Naast de uiteindelijke winnaar, Ignas Gelzinis, waren dat de Belgische rallyrijder Kevin Demaerschalk, de Brit Jake Dennis, de Deense Michelle Gatting, de Zweed Erik Johansson en de Noor Dennis Olsen.

130724 FIA Winnaar
De Litouwer Ignas Gelzinis, winnaar van de Europese selectie voor de FIA Excellence Academy

Britse Renault Clio Cup
Winnaar Gelzinis begon in de kartsport, waarin hij in 2009 en 2010 in zijn geboorteland de nationale titel won. Dit seizoen komt hij uit in de Britse Renault Clio Cup. Door zijn winst bij de Europese finale staat hij nu als eerste deelnemer van de FIA Excellence Academy 2013/2014 vast. "Ik kan het bijna niet geloven", aldus Gelzinis. "Het was al onvoorstelbaar dat ik één van de 25 beste jonge rijders in Europa ben, maar nu hier winnen is ongelooflijk. Ik wil iedereen bij het FIA Institute voor deze kans bedanken!"

130724 FIA Institute theorie
Ook een theoretisch gedeelte ontbrak niet

In de voetsporen van Abbring en Frijns
Er volgen nog vier finalerondes in andere werelddelen, waarvan de winnaars eveneens elk een plek krijgen. Daarnaast worden er nog in totaal drie 'wild-cards' verdeeld. De deelnemers van de FIA Excellence Academy kunnen rekenen op een intensief trainingsprogramma met vele facetten. Daarbij kunnen ze ondermeer rekenen op de ondersteuning van oud-F1-coureur en tweevoudig Le Mans winnaar Alex Wurz en oud-rallybijrijder Robert Reid, die samen met de betreurde Richard Burns in 2001 de wereldtitel won. Eerdere Academy-deelnemers uit de vorige twee seizoenen waren onze landgenoten Kevin Abbring en Robin Frijns.

130724 Laar FIA selectie
Dennis van de Laar was de enige Nederlandse circuitcoureur die wél de moeite nam om zich bij de KNAF te melden

Weinig interesse vanuit Nederland
Des te opmerkelijker is het, dat vanuit de Nederlandse circuitracerij alleen Dennis van de Laar zich bij onze nationale autosportfederatie KNAF had gemeld om in aanmerking te komen voor uitzending naar de Europese finale. Zo was hij dus vrijwel direct zeker van zijn positie als afgevaardigde vanuit ons land. We kunnen ons zomaar voorstellen dat ook voor tal van andere rijders zo'n trainingsprogramma een interessante mogelijkheid zou zijn geweest, maar die namen na publicatie in de KNAF-nieuwsbrief en op de website dus niet de moeite om te reageren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet