EK Mégane Trophy

Eurocup Mégane Trophy: Brandstofproblemen houden Van Lagen van podium

In de Eurocup Megane Trophy op het circuit van Istanbul zijn Jaap van Lagen en Jeroen Reijntjens respectievelijk op de vijfde en zevende plaats geëindigd. Van Lagen leek lange tijd op de derde plaats af te stevenen, maar problemen met de brandstoftoevoer gooiden roet in het eten. Uiteindelijk kwam Van Lagen nog als vijfde over de meet, met meer dan twintig seconden achterstand op racewinnaar Ludovic Badey, die César Campanico in de laatste ronde verschalkte, over de finish kwam.

Tekst: Daan Jeuken

Bij de start was het Badey die de leiding niet uit handen gaf en Campanico in de eerste bocht achter zich hield. Deze bocht werd niet gehaald door verschillende rijders, waarvan vooral Luca Filippi profiteerde. De Italiaan, als zevende gestart, dook als derde de eerste bocht in, voor Pedro Petiz, Jaap van lagen en Bruce Lorgeré-Roux. Een spin in de tweede ronde maakte echter een einde aan de glorierit van Filippi.

Badey en Campanico profiteerden van de incidenten achter zich en liepen al snel weg van de achtervolgers, waarbij Campanico met een uitremactie de leiding in handen nam. Campanico leek een gaatje te slaan naar Badey, maar met nog enkele ronde te gaan wist de Fransman dit gat weer te dichten. Het spannende duel leidde tot een ultieme climax, die Badey in de laatste ronde in zijn voordeel besliste.

In de tussentijd was het Jaap van Lagen die het gat met Petiz dichtte, hem inhaalde en de derde plaats bemachtigde. Vervolgens liep de coureur van Equipe Verschuur uit op Petiz en leek hij de derde plaats in de wacht te slepen. Totdat Van Lagens bolide begon te haperen en geen brandstof meer kreeg. Uiteindelijk zag hij Lorgeré-Roux, die inmiddels Petiz was gepasseerd, en Petiz aan zich voorbij zag gaan, waarna hij met een bijna lege tank als vijfde over de finish kwam.

"Een combinatie van hitte, heuvels en een
te lange race afstand zorgde ervoor dat de inhoud van mijn 35 liter tank met nog een paar ronden voor de boeg bijna helemaal leeg was", reageerde Van Lagen. "Ik had op het podium moeten eindigen, maar werd als vijfde afgevlagd. Protesten na
afloop van de race hebben helaas niets opgeleverd."

Achter van Lagen kwam Ralph Meichtery over de meet, voor Jeroen Reijntjens die in een enerverende race van de zestiende plek oprukte naar de zevende. De derde Nederlander Bernhard ten Brinke kwam als veertiende over de meet, die als zeventiende was gestart.

Uitslag race 1, Eurocup Megane Trophy,
zaterdag 17 juni 2006, Istanbul:

1. Ludovic Badey, 13 ronden
2. Cesar Campanico, op 0.578
3. Bruce Lorgere-Roux, op 5.993
4. Pedro Petiz, op 8.477
5. Jaap van Lagen, op 22.904
6. Ralph Meichtry, op 24.094
7. Jeroen Reijntjens, op 26.496
8. Renaud Kuppens, op 30.434
9. Miguel Freitas, op 30.651
10. Jean Charouz, op 31.609
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet