Diversen

Div: Dennis van de Laar namens Nederland in Europese finale FIA Excellence Academy

480 laar 3293
Drukke tijden voor Dennis van de Laar: eerst Masters, toen EK Norisring en komend weekeinde FIA-selectie

Dennis van de Laar behoort tot het uitgelezen gezelschap van 25 jonge coureurs dat is uitgenodigd voor deelname aan de finale Europese selectieronde van de FIA Excellence Academy. In een driedaags programma in het rijvaardigheidscentrum van de Oostenrijkse automobielclub ÖAMTC in Teesdorf worden rijders geselecteerd die uiteindelijk op ondersteuning vanuit de FIA Excellence Academy kunnen rekenen. Op de 'shortlist' van deelnemers in Oostenrijk staan diverse rijders uit het FIA EK Formule 3, maar ook de Eurocup Formule Renault 2.0 en de rallysport. Deelnemers zijn voorgedragen door hun eigen nationale autosportfederatie, in het geval van Dennis van de Laar de KNAF.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Co van der Gragt

De Europese finale in Oostenrijk is de eerste van in totaal vijf finaleronden over de hele wereld. Andere finales zijn er voor het Midden-Oosten en het Middellandse-Zeegebied, Afrika beneden de Sahara, Noord- en Zuid-Amerika alsmede Azië/Pacific. De winnaars van elk van de vijf finales wordt automatisch opgenomen in het FIA Young Driver Excellence Academy-programma 2013/2014. Daarnaast worden er in totaal drie rijders door middel van een 'wildcard' aan het programma toegevoegd, zodat het uiteindelijke aantal rijders op acht uitkomt. De Europese finale wordt geleid door Alex Wurz, wiens vader Franz eigenaar is van het rijvaardigheidscentrum in Teesdorf, en oud-WK-rallynavigator Robert Reid. Bij de selectie worden de fitness en rijvaardigheid, omgang met de media, teamwork en psychologische vaardigheid van de kandidaten beoordeeld. In het uiteindelijke Academy-programma krijgen de geselecteerden ondersteuning op velerlei gebieden, zowel in de autosport als daarbuiten, waarbij de nadruk ligt op veiligheid, sportiviteit en verantwoordelijkheid.

Tot de 25 geselecteerde kandidaten behoren naast Dennis van de Laar ook zijn mede-deelnemers uit het FIA EK F3 Lucas Auer (Oostenrijk) en Roy Nissany (Israël), de Belg Kevin Demaerschalk, die deelneemt aan het Frans rallykampioenschap, de Kroaat Nikola Belohradski, deelnemend aan de Eurocup Clio, de Deense rijdster Michelle Gatting uit de Volkseagen Scirocco R-Cup, de Spanjaard Alex Riberas uit de Duitse Porsche Carrera Cup en de Noor Dennis Olsen uit de Formule Renault NEC en de Brit Jake Dennis uit de Eurocup Formule Renault.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet