Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Van Lagen komt niet verder dan startcrash

De duobaan van Jaap van Lagen – die naast de Renault 3.5 ook uitkomt in de Megane Trophy – heeft hem tot dusver niet veel opgebracht, wat betreft de Formule Renault 3.5. Van Lagens race was snel afgelopen, nadat hij slachtoffer was geworden van een startcrash. De overwinning ging naar polezitter Andy Soucek, die Borja Carcia en Alvaro Parente aan zijn zijden zag staan op het podium.

Tekst: Daan Jeuken

Vanaf pole position vertrokken behield Soucek zijn leidende positie, waarna hij als leider de eerste bocht in dook. Alx Danielsson volgde Soucek, maar daar achter was het Grégory Franchi die een chaos veroorzaakte. De Belg kwam in aanraking met Tomas Kostka, waarna ook Patrick Pilet en Jaap van Lagen werden geslachtofferd. Voor alle vier betekende het einde race. Ook Ben Hanley kwam niet verder dan de start, na een aanvaring met Eric Salignon.

In de eerste ronde werd Danielsson al van de tweede plaats verstoten door Borja Garcia. Pastor Maldonado was de volgende die de Zweed verschalkte, maar Danielsson pakte zijn plaats terug. Het gevecht tussen de twee hield echter aan, totdat Maldonado in de achtste ronde zo ongeduldig werd dat hij zijn bolide tegen die van Danielsson zette, die daardoor een spin niet meer kon vermijden. Dit leverde Maldonado naast de derde plek echter ook een drive-throughpenalty op, zodat de derde plaats in de handen van Alvaro Parente werd geschoven.

Aan kop van het veld lukte het Andy Soucek ook niet om afstand te nemen van Borja Garcia. Garcia drong hevig aan, maar wist het Spaanse onderonsje uiteindelijk toch niet in zijn voordeel te beslissen. Voor Soucek was het zijn eerste overwinning in de World Series, voor zijn team Interwetten.com betekende het de derde overwinning in vier races.

Uitslag race 1, World Series Formule Renault 3.5,
zaterdag 17 juni 2006, Istanbul:

1. Andy Soucek, 17 ronden
2. Borja Garcia, op 0.717
3. Alvaro Parente, op 6.610
4. Sean McIntosh, op 10.134
5. Davide Valsecchi, op 12.081
6. Alx Danielsson, op 16.962
7. Hayanari Shimoda, op 17.979
8. Colin Fleming, op 18.327
9. Christian Montanari, op 18.996
10. Pastor Maldonado, op 22.061
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet