Diversen

Div: 30 jaar quattro GmbH - Audi's sportieve tak, inclusief rij-impressie nieuwe RS 7 Sportback

130716 quattro 24hSpa
Ook de succesvolle Audi R8 LMS ultra (hier de winnende auto van de 24H Spa 2012) komt van quattro GmbH

quattro GmbH is de naam van een speciale divisie van Audi die verantwoordelijk is voor de sportieve RS-modellen van het merk en de sportwagen R8. In Neckarsulm bij Heilbronn, waar ooit het merk NSU gehuisvest was, worden de R8 gebouwd, inclusief de raceuitvoeringen volgens GT3- en GrandAm-specificatie. De divisie staat onder leiding van een Nederlander, Frank van Meel (bij Audi hardnekkig 'Franciscus' genoemd) en viert dit jaar het 30-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan bracht AUTOSPORT.NL een bezoek aan de fabriek en reed met de jongste creatie van quattro GmbH, de gloednieuwe Audi RS 7 Sportback. Vierliter V8 biturbo, 412 pk, 700 Nm.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Audi AG, Rebocar

Het is maar goed dat ze bij Audi in 1979 de destijds nieuwe vierwielaandrijver niet 'Carat' hebben genoemd. Dat was ooit het plan in de projectgroep, waarbij de afkorting stond voor 'Coupé All Rad Antrieb Turbo'. Walter Treser, die destijds bij Audi als technicus deel uitmaakte van die projectgroep, had van het idee gehoord en vond het maar niks. Er bestond een goedkoop damesparfum met die naam, en toen er in een vergadering over de naam van de nieuwe auto werd gesproken en 'Carat' als voorstel werd gepresenteerd, zette hij zwijgend een parfumflesje op tafel. Het voorstel werd verworpen en als nieuwe naam koos men 'quattro', dat sinds 1980 wereldwijd synoniem werd voor rally- en racesuccessen en Audi's onvolprezen vierwielaandrijving. Ook commercieel bleek de komst van 'quattro' voor Audi een gouden greep: wereldwijd is circa één op de drie nieuw verkochte Audi's een quattro.

130716 quattro productie
Productie van de nieuwe Audi RS 7 Sportback

De onderneming quattro GmbH werd in 1983 als volle dochter van Audi AG opgericht. Aanvankelijk waren de bedrijfsactiviteiten gericht op accessoires, in 1985 verscheen de eerste quattro-collectie op de markt met ondermeer tassen, tennisrackets en kleding. Tien jaar later presenteerde quattro GmbH op de autotentoonstelling IAA in Frankfurt het eerste individualiseringsprogramma voor Audi-personenauto's. In 1996 volgde de erkenning en registratie als producent van 'high-performance'-personenauto's met de komst van de eerste Audi RS6. Daarna volgden tal van andere modellen, waarbij er dit jaar sprake is van een waar modeloffensief. Naast de R8-productie in Neckarsulm worden modellen van quattro GmbH geproduceerd in Ingolstadt (Audi RS 5), Györ (TT RS) en Bratislava (Q7 V12 TDI).

130716 quattro R8GT
Rondom Neckarsulm kom je vaak bijzondere Audi's tegen, zoals deze R8 GT, die we nog niet eerder in het wild zagen

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet