Diversen

Div: In gesprek met 'superster' Sébastien Loeb

130706 Loeb portret
Absolute autosportlegende op Zandvoort: Sébastien Loeb

Rallyrijders zijn de echte helden van de autosport. Ze 'doen' het immers onder alle omstandigheden: sneeuw, regen, modder, zand, ijs, asfalt, gravel... Niks geen safety-cars of rode vlaggen bij een buitje regen. En hoewel we nog steeds verlekkerd kunnen kijken naar de beelden van de spectaculairste rallyauto's aller tijden, de Groep B-bolides uit de tachtiger jaren, is er één man die qua prestaties met kop en schouders boven iedereen uitsteekt: Sébastien Loeb, negenvoudig wereldkampioen, 78-voudig WK-rally-winnaar en een absolute legende van de sport. Deze superster rijdt dit weekeinde in de FIA GT Series op Circuit Park Zandvoort en AUTOSPORT.NL sprak met hem.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Co van der Gragt

"Hij komt zo." Misschien wel de zin die ik in mijn leven als autosportjournalist het meest gehoord heb. Als ik nog eens een autobiografie ga schrijven, dan wordt dat de titel. Het kostte heel wat e-mail-verkeer en telefoontjes om een interview met Loeb geregeld te krijgen, maar uiteindelijk kwam op donderdagavond de bevestiging van zijn PR-man dat de coureur op vrijdag om 18.00 uur even tijd voor me zou hebben. Dus was ik ruimschoots op tijd bij de hospitality van 'Sébastien Loeb Racing' in de FIA GT-paddock op Zandvoort. Loeb zat in een rijdersbespreking, maar zou er zo zijn, werd me medegedeeld. Dat werd een half uur, 40 minuten, drie kwartier. Toen bleek hij televisie-interviews te doen, maar toen die waren afgerond, was Loeb inderdaad voor het afgesproken interview beschikbaar.

Eerste keer in Nederland, afgezien van een paar keer overstappen op Schiphol
Anders dan bij WK-rally's of tijdens eerdere FIA GT-evenementen in Nogaro en Zolder, waar hij vrijwel constant werd omringd door handtekeningjagers en fans, was Loeb een week na zijn spraakmakende optreden met de Peugeot op Pikes Peak in Colorado nu in Zandvoort de rust zelve. "Het is mijn eerste keer in Nederland", zei hij, "afgezien van een paar keer overstappen op Schiphol. Het circuit ligt me wel, er zitten enkele echt uitdagende passages in. Al moeten we nog wel het nodige doen aan de afstelling van onze McLaren, want op de oneffenheden die in de baan zitten, is de auto nog heel onrustig en in de bochten is hij nog wat teveel onderstuurd."

130706 Loeb McLaren actie
Sébastien Loeb rijdt dit weekeinde met de McLaren in de FIA GT Series op Zandvoort

Sébastien Loeb Racing is nadrukkelijk aanwezig in de paddock van de FIA GT Series op Circuit Park Zandvoort. Naast een grote glanzende racetrailer van McLaren staan de beide MP12-C GT3's van de beide combinaties Sébastien Loeb/Alvaro Parente en Andreas Zuber/Mike Parisy in een keurige tent. Een rij daarachter, langs het rechte stuk dat de S-Bocht met de Kumho-bocht verbindt, staat de hospitality voor de gasten van het team: een trailer met uitkijkplatform op het dak, een tent met grote, keurig gedekte tafels voor de catering en een lounge-gedeelte in de open lucht, het geheel afgerond door een verkoopstand met merchandise-artikelen. Loeb runt het team samen met zijn echtgenote Séverine en zakelijk partner annex manager Dominique Heintz. "Tussen de races door ben ik met allerlei zakelijke dingen rondom het team bezig, maar tijdens de weekeinden ben ik alleen maar coureur", zegt Loeb. "Er zijn genoeg goede mensen op de diverse strategische posities op wie ik kan vertrouwen. Dat is een geruststellend gevoel."

130706 Loeb McLaren statisch

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet