Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

GP2: DAMS 1-2 in kwalificatie op Nürburgring, Frijns volgt op P3

 A8C5712

GP2-team DAMS beleeft naar zijn eigen maatstaven een rampseizoen, maar op vrijdag staan ze er. Na Barcelona domineerde het Franse team op de Nürburgring opnieuw de kwalificatiesessie, alleen nu met Monegask Stéphane Richelmi op pole en zijn Zweedse teamgenoot Marcus Ericsson daarnaast. Het was de derde GP2-pole in vier raceweekenden voor DAMS, want Ericsson vertrok vorige week nog van pole op Silverstone. Robin Frijns zat er de hele sessie goed bij, met steeds de tweede tijd, maar werd door Richelmi's snelle ronde naar de tweede rij verdrongen. MP Motorsport deed betere zaken met een zevende tijd voor Adrian Quaife-Hobbs en een 18e tijd voor Daniël de Jong.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

De kwalificatiesegmenten vóór en na de bandenwissel zagen twee keer klassementsleider Stefano Coletti als eerste naar buiten gaan, maar deze keer zonder dat hij er enig voordeel van had. Uiteraard opende de Monegask met de snelste tijd, maar hij werd al gauw verdrongen door Richelmi. Ericsson noteerde een derde tijd, Frijns (vanochtend nog snelste in de vrije training) kwam kort daarna door met de tweede tijd, waarna Nasr de snelste ronde zette van de openingsfase. Daarin komen de coureurs meestal in hun derde ronde tot hun eerste snelle tijd, na een uitrijronde en een opwarmronde.

De vierde ronde wordt dan meestal gebruikt als afkoelronde, maar sommige coureurs maken van de gelegenheid gebruik om dan juist hun snelle ronde te doen. Zoals Sergio Canamasas. Het risico is dan wel dat je groepjes langzaam verkeer tegenkomt. En zo gebeurde het de Spanjaard aan het slot van zijn snelle ronde: drie auto's reden langzaam de Veedolchicane in, zich opwarmend voor hun vijfde (snelle) ronde.

 A8C5621

En weg was de ronde voor Canamasas, de man die op Silverstone nog een 'f***ing idiot' was genoemd door Jolyon Palmer, nadat die door de Spanjaard (op een ronde achterstand!) van de baan was geduwd. Het verbazingwekkende was dat de stewards Palmer met 12.000 euro beboetten vanwege zijn taalgebruik, terwijl het verwijt van de Brit volkomen terecht was. Canamasas hád zich als een volslagen idioot gedragen. We zijn benieuwd of hij nu opnieuw niet wordt bestraft voor zijn nieuwste staaltje van opmerkelijk rijgedrag: verbolgen over zijn verpeste ronde ging Canamasas in de laatste bocht dan maar kinderachtig bij De Jong voor de neus rijden, hem steeds verder afremmend totdat De Jong echt geen snelle ronde meer kon beginnen. Terwijl De Jong als laatste in het langzame groepje auto's er ook niets aan kon doen: hij kon niet opeens over de twee man voor hem vliegen. Canamasas' gedrag zal wel weer door de vingers worden gezien, zo dramatisch is het niveau van de GP2-stewarding dit jaar, maar eigenlijk hoort de Spanjaard er gewoon een paar races naast te staan om hem de kans te geven volwassen te worden.

 R6T3913
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet