Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Think pink - Dennis van de Laar klaar voor zijn thuisrace

130706 F3 Masters Laar rose
Mooi rose is niet lelijk: Dennis van de Laar in zijn speciale Masters-uitmonstering

Hij heeft dit weekeinde in ieder geval de opvallendste outfit: in een fraaie zachtroze overall staat Van Amersfoort Racing-coureur Dennis van de Laar aan de start van de 23e editie van de RTL GP Masters of Formula 3. "Het is een van de huiskleuren van Sandd, het postbedrijf dat mij voor dit evenement speciaal ondersteunt. Roze en paars zijn de kleuren, en we hebben besloten de auto paars te maken, dus moest mijn pak dan maar roze worden", lacht Van de Laar. Ook De Telegraaf staat voor dit weekeinde als extra sponsor op zijn auto, naast het reguliere Discovery Channel. "Ik heb er best vertrouwen in dat het dit weekeinde goed gaat", zegt de Zandvoortse coureur. "Top vijf moet zeker haalbaar zijn, misschien zelfs een plek op het podium. Dat zou natuurlijk prachtig zijn!"

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Co van der Gragt


Bij Van de Laar heeft het begrip 'thuisrace' op Zandvoort wel een heel speciale dimensie: hij woont op een steenworp afstand van het circuit. "Ik kan inderdaad in mijn eigen bed slapen en kom op de fiets naar het circuit. Vijf minuten, meer is het niet", aldus de coureur. Hij is overigens niet de eerste Zandvoorter die tijdens de Masters aan de start van het hoofdnummer staat, want die eer viel Allard Kalff al bij de tweede editie van het evenement in 1992 te beurt. Maar een bijzonder aspect blijft het natuurlijk wel.

Van de Laar heeft dit weekeinde 160 gasten van zijn sponsors, die zijn verrichtingen tijdens de prestigieuze invitatierace van nabij zullen volgen. "Tot gisteren zijn we bezig geweest met uitnodigingen versturen, de VIP-box inrichten en wat er verder allemaal nog bij hoort, maar vanaf vandaag houdt mijn vader zich daarmee bezig en kan ik me volledig op het racen concentreren", zegt Van de Laar. "Tenslotte is dat hetgeen waarvoor ik hier ben. Het is prachtig dat er sponsors zijn en dat die gasten meebrengen, maar het racen is natuurlijk het belangrijkste. Dat gaat boven alles!"

MGP 2823
Dennis van de Laar in actie op zijn thuiscircuit

Vorig jaar reed Van de Laar ook al tijdens de Masters. "Toen kwam ik uit de Duitse ATS F3 Cup, waar we op Yokohama's reden. Nu ben ik vanuit het EK gewend aan Hankook-banden. De overgang van Hankook naar de Kumho's voor de Masters is veel minder groot dan van de Yokohama's naar de Kumho's. Bovendien ken ik nu het klappen van de zweep een beetje. We hebben ook met Kumho-banden getest op de Red Bull Ring en daar zat de snelheid er goed in, dus ik ben echt optimistisch voor dit weekeinde!"

Ook voor Van Amersfoort Racing is de Masters natuurlijk een thuiswedstrijd. "Naast de gasten die Dennis en zijn vader meebrengen, hebben we tijdens dit weekeinde ook nog eens 50 genodigden van onze sponsor Scania", aldus teameigenaar Frits van Amersfoort. Dat de tweede auto van het team dit weekeinde onbezet blijft, ziet hij niet direct als een nadeel. "We hadden nog een aanvraag van een rijder, maar uiteindelijk hebben we besloten onze volledige aandacht op Dennis te richten."

Update: in overleg met Zandvoort-historie-kenner Rob Petersen stelden we vast dat Allard Kalff weliswaar alweer jaren in Zandvoort woont, maar ten tijde van zijn Masters-deelname in 1992 nog in Baambrugge woonachtig was. Dennis van de Laar is dus wel degelijk de eerste 'echte' Zandvoorter aan de start van de Masters.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet