Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Formule Ford: Bart van Os klopt Max van Splunteren met één duizendste

Van Os 2954

Bart van Os mag morgen de eerste Formula Ford Invitation Race vanaf poleposition vertrekken. In een spannende kwalificatie klopte de Geva Racing-rijder zijn teamgenoot Max van Splunteren met één duizendste (!) van een seconde. Op een keurige derde plaats eindigde debutant Brian Kroon, een rijder van GP Elite die uitkomt voor Provily Racing. In de Zetec klasse ging de snelste tijd naar de Fransman Eric Heudicourt.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt

Aan de Formule Ford de eer om de eerste officiële kwalificatie van de RTL GP Masters of Formula 3 voor zijn rekening te nemen. De Formula Ford Invitation Race, zoals de klasse dit weekend in Zandvoort officieel in het programma staat, werkt drie wedstrijden af, twee op zaterdag en één op zondag.

Zoals verwacht zijn Bart van Os en Max van Splunteren vanaf de eerste minuten de snelste rijders op de baan, waarbij Van Splunteren het voortouw neemt. Op een derde plaats Abdul Ahmed, een Libiër die in Engeland al de nodige Formule Ford-ervaring opdeed en de derde Geva Racing-auto bemant.

480 kroon 2915

Op de vierde plaats nog een nieuwe naam, Brian Kroon, een 18-jarige rijder uit de talentenschool van GP Elite die dit Masters-weekend uitkomt voor Provily Racing. Nadat het duo enkele keren stuivertje heeft gewisseld, is het Van Os die met 1:44.701 de poleposition.definitief voor zich lijkt op te eisen, op 0,1 seconde gevolgd door Van Splunteren. Debutant Kroon verbetert zich tot een keurige derde plaats op slechts 0,6 seconde van de pole. Achter Ahmed op plek vijf Paul Sieljes, gevolgd door de vierde Geva-rijder Arthur van Uitert.


480 splunteren 2913

Dat Van Os en Van Splunteren aan elkaar gewaagd zijn blijkt wel want in de zevende ronde verbetert Van Splunteren zijn tijd en komt daarmee eerst op 0,003 seconde en een ronde later zelfs op 0,001 (!) seconde van Van Os. Daar blijft het dan ook bij waardoor Van Os de poleposition voor zich opeist, gevolgd door zijn Geva-teamgenoot Van Splunteren, Kroon, Ahmed, Sieljes en Van Uitert. In de Zetec klasse gaat de snelste tijd naar de Fransman Eric Heudicourt, met Roel Mulder op twee en Patrick Rausch op drie.

De eerste Formule Ford race wordt morgen om 10.15 uur verreden, om 17.10 uur gevolgd door race twee.

Uitslag kwalificatie Formula Ford Invitation Race
RTL GP Masters of Formula 3, Circuit Park Zandvoort, vrijdag 5 juli 2013
1. Bart van Os (Geva Racing Team) Duratec in 1.44.701
2. Max van Splunteren (Geva Racing Team) Duratec + 0.001
3. Brian Kroon (Provily Racing) Duratec + 0.617
4. Abdul Ahmed (Geva Racing Team) Duratec + 1.299
5. Paul Sieljes (Tazman Autosport) Duratec + 2.211
6. Arthur van Uitert (Geva Racing Team) Duratec + 2.919
7. Frederik Vergote (FLV Competition) Duratec + 3.261
8. Thomas Craincourt (Craincourt) Duratec + 5.620
9. Eric Heudicourt (HR Racing) Zetec + 7.912
10. Roel Mulder (Mulder) Zetec + 9.684
11. Patrick Rausch (HR Racing) Zetec + 13.787
12. Johan Land (29 Raceland) Zetec + 17.293
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet