Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Voorbeschouwing RTL GP Masters of Formula 3

130704 F3 Masters preview Start2012
Start van de Masters in 2012. Wie gaat er dit jaar met de zege aan de haal?

Dit weekeinde staat op Circuit Park Zandvoort een van de absolute hoogtepunten van het seizoen op het programma: de 23e editie van de Masters of Formula 3, ook dit jaar weer met de toevoeging 'RTL GP'. Het gevarieerde racemenu omvat zelfs twee hoofdgerechten, want naast de Formule 3 komt ook de spectaculaire FIA GT Series op het duincircuit in actie. De Formule 3 blijft echter het hoofdonderdeel van het programma, inclusief gebruik van de pitboxen en live-uitzending via RTL7. AUTOSPORT.NL blikt vooruit op de RTL GP Masters of Formula 3.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Thomas Suer (F3ES/FIA F3 EK)

Dat vanaf morgen de Formule 3-bolides over het 4,307 kilometer lange circuit rijden, was lange tijd erg onzeker. Immers, de Masters maken geen deel uit van enig kampioenschap, en het reglement van het voor dit jaar als zelfstandige serie in het leven geroepen FIA EK F3 verbiedt 'racen en testen op circuits waar nog EK-wedstrijden moeten plaatsvinden'. Omdat het EK later dit jaar, van 27 t/m 29 september, samen met de DTM op Zandvoort te gast is, leek dit een enorme belemmering voor het doorgaan van de Masters, in ieder geval voor wat betreft de Formule 3. Gerhard Berger, voorzitter van de formulewagencommissie van de FIA en als zodanig (ook) verantwoordelijk voor het EK, hield lang zijn poot stijf, maar ging uiteindelijk, mede dankzij intensief lobbywerk achter de schermen van de KNAF, toch overstag. Resultaat hiervan is dat nagenoeg alle EK-rijders dit weekeinde ook op Zandvoort aan de start staan.

130704 F3 Masters preview Kumho Mercedes
Mercedes-Benz is als motorenleverancier al sinds 2003 ongeslagen op de Masters, Kumho wint als bandenpartner per definitie

Bestaansrecht
Dankzij de komst van het EK beleefde de Formule 3 dit jaar weer een opleving, en dat vindt zijn weerslag in het startveld tijdens de Masters, waarvoor 25 deelnemers zijn ingeschreven. Anderzijds moet wel worden gezegd dat nagenoeg het hele veld van dit weekeinde identiek is met dat van het EK, omdat er vrijwel nergens anders meer Formule 3-series volgens FIA-reglement zijn: het Brits kampioenschap werd gereduceerd tot vier evenementen met in de A-klasse vrijwel alleen de Britse teams die ook in het EK rijden, de Italiaanse F3 is niet meer, terwijl de Duitse ATS Cup en het Euro F3 Open eigenlijk veredelde promotieklassen met eenheidsmotoren zijn en niet voldoen aan de FIA F3-regels. Van de 25 voor dit weekeinde aangemelde rijders zijn slechts de Brit Emil Bernstorff en de Japanner Yuhi Sekiguchi geen reguliere EK-deelnemers. Of, en zo ja, in hoeverre, de Masters als EK-race zonder EK-status dan ook nog bestaansrecht heeft, kun je je afvragen. Maar dat belet ons zeker niet om dit weekeinde weer van fraaie Formule 3-actie te gaan genieten.

130704 F3 Masters preview Start2011
In 2011 ging het bij de start mis

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet