Chrono NK 2-takt

Persbericht: Rinus van Kalmthout dankzij succes op Berghem stap dichterbij wereldkampioenschap in Amerika

rvk berghem p

Rinus van Kalmthout heeft op Circuit Park Berghem dankzij een zege en een tweede plaats de dagoverwinning behaald in de Dutch Rotax Max Junior Challenge. Omdat zijn titelconcurrenten belangrijke punten lieten liggen vergrootte de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout zijn voorsprong in het kampioenschap naar 26 punten, waardoor de reis naar het Wereldkampioenschap in New Orleans weer een stapje dichterbij is gekomen. Tot ieders verbazing was Marijn van Kalmthout op zondag aanwezig in Berghem, terwijl hij eigenlijk op het circuit van Zolder in zijn Formule 1 in actie zou komen. "Op zaterdag kreeg ik te kampen met wat technische tegenslagen bij de auto. Aangezien ik komend weekend alweer in actie kom op Circuit Park Zandvoort tijdens de RTL GP Masters of Formula 3 besloot ik geen risico's te nemen en op zondag niet meer in actie te komen."

Fotografie: Chris Schotanus (F1), Bas Kaligis (karting) en Lia Strijdhorst (podium)

mvk zolder 1

 

Marijn van Kalmthout had er naar uitgekeken om tijdens het 50-jarige verjaardagsfeestje van Circuit Zolder te vlammen.

 

mvk zolder 5

 

Maar al op zaterdag moest de Hoofddorpse ondernemer constateren dat van competitief racen geen sprake was. "Tijdens de kwalificatie brak in de tweede ronde mijn gaskabel, waardoor ik als negende moest starten. In de opwarmronde van race 1 ging mijn wheelspeed censor kapot en moest ik de auto stilzetten in de pitstraat. Halverwege de race ging ik de baan weer op en reed ik goede rondetijden, ruim 1.5 seconde sneller dan de latere winnaar Ingo Gerstl in zijn schitterende GP2 2008 bolide met Toro Rosso aerodynamica en slechts 0.4 seconde langzamer dan Klaas Zwart in zijn 2004 Jaguar F1. Maar mijn remmen voelden niet goed en ik besloot niet verder te pushen."

 

mvk zolder 4

Meer problemen
Bij nadere controle door Kevin Mansell werd geconstateerd dat de hoofd remcilinder defect was. Op zondagochtend besloot Van Kalmthout daarom om niet meer in actie te komen op Zolder en naar Berghem te gaan, waar zoon Rinus twee races moest rijden in de Dutch Rotax Max Junior Challenge.

Extra motivatie
Groot was de verbazing bij Team TKP toen Marijn van Kalmthout op zondagochtend de paddock opkwam. Voor Rinus een extra motivatie, want nadat hij in de eerste race als tweede van start ging racete hij in zijn Alonso-kart naar een prachtige zege.
Gestart vanaf poleposition leek in race 2 nieuw succes voor de hand liggend. Rinus van Kalmthout viel echter na een matige start terug naar de zesde positie en moest weer aan een opmars beginnen. Daarin slaagde hij prima, hij wist zich terug te knokken naar de derde positie achter zijn teamgenoot Dennis Tijs. Met een schitterende inhaalactie wist hij ook Tijs te passeren en zo kwam de klassementsleider toch nog als tweede over de finish.

 

rvk berghem 1

Dagwinnaar
Met een zege en een tweede plaats scoorde Van Kalmthout net zoveel punten als TKP teamgenoot Eline Chehin, maar omdat zijn kwalificatieresultaten beter waren werd Rinus van Kalmthout uitgeroepen tot dagwinnaar in de Junior Max klasse.

Stapje dichter bij doelstelling
Rinus gaat na vier van de in totaal zes Dutch Rotax Max Junior Challenges fier aan de leiding van het klassement en is uitgelopen naar een voorsprong van 26 punten. Daarmee is het ticket naar het wereldkampioenschap karting in Amerika weer een stap dichterbij gekomen. "Ik ben blij dat mijn vader toch gekozen heeft om naar mij toe te komen. Ook wil ik mijn team TKP, mijn begeleider Mats van den Brand, mijn dataman Jeffrey van Bergeijk en JVD Tuning bedanken voor de ondersteuning", toonde Rinus van Kalmthout zijn blijdschap na afloop van de races.

Volgende races
De volgende races in de Dutch Rotax Max Junior Challenge zijn op zondag 11 augustus in het Duitse Hahn. Zo lang hoeft Rinus van Kalmthout echter niet te wachten, want op 21 juli neemt hij deel aan de Rotax Max Euro Challenge in Engeland. Marijn van Kalmthout mag zijn rechtervoet al eerder vol op het gaspedaal zetten, want komend weekend komt hij op Circuit Park Zandvoort in actie in zijn Benetton Formule1 tijdens de RTL GP Masters of Formula 3.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet