Diversen

Div: Sensationeel record voor Sebastien Loeb op Pikes Peak

Sebastien Loeb is de nieuwe recordhouder op Pikes Peak. De meeste beroemde heuvelklimwedstrijd ter wereld die jaarlijks op de Colorado Mountains gehouden wordt. Loeb verbeterde het record van de Nieuw Zeelander Rhys Millen met bijna een minuut.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Peugeot/Red Bull

2013 Loeb Pikes Peak
Weer een prachtig record voor Sebastien Loeb en Peugeot. Wat een geweldige
allrounder is dit toch.


Sensationeel record voor Sebastien Loeb en Peugeot op Pikes Peak
Met een tijd van 8 min. 13.878 secs. vestigde Sebastien Loeb met zijn 208 T16 Pikes Peak een nieuw record tijdens de beroemde Pikes Peak heuvelklim in Colorado. De gemiddelde snelheid voor het 20 KM lange parcours dat uit 156 bochten bestaat bedroeg ongeveer 145 km/u.

In de klasse "Unlimited Class Cars" ging Loeb als eerste met zijn 875 pk. sterke Peugeot 208 T 16 Pikes Peak van start. De enige bezorgdheid die Loeb eigenlijk had waren de mogelijk veranderende weersomstandigheden. Tijdens de testruns had Loeb al een sensationele tijd van 8.15 min. neergezet. Sebastien Loeb: "Voor de start wist ik nog niet of ik absoluut tot het maximum zou pushen maar uiteindelijk besloot ik toch tot de limiet te gaan."In 1988 vestigde Ari Vatanen voor Peugeot eveneens een nieuw record op Pikes Peak. De Fin reed toen in een tijd van 10.47.220 secs. naar boven.

De Nieuw Zeelander Rhys Millen zette met zijn Hyundai RMR PM 580 T de tweede tijd neer en was ruim 49 seconden langer onderweg. Rhys Millen: "Romain Dumas en ik zaten er tijdens de training dicht tegenaan maar toen ik hoorde dat zijn motor bij de start kapot was gegaan wist ik al dat ik Loeb's record niet meer kon verbeteren en besloot geen risico's meer te nemen. Loeb en Peugeot waren gewoon onverslaanbaar. Ik geloof niet dat dit ooit nog verbroken gaat worden...."

Loeb omschreef de 875 pk. sterke Peugeot 208T16 als de meest radicale bolide die hij ooit in zijn carrière gereden heeft. "Je hebt de downforce van een Le Mans auto en een acceleratievermogen dat veel sneller is dan dat van een Formule 1 auto" aldus Loeb.

2013 Rhys Millen
Rhys Millen was tweede maar wist bij voorbaat al dat hij kansloos was.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet