Sportscars

Sportscars: Voor Ho Pin Tung smaakt Le Mans naar meer

130627 LM24 Tung2
Ho Pin Tung was afgelopen weekeinde een van de 41 debutanten in Le Mans

Hij is inmiddels alweer in China, waar komende week de volgende ronde van de Porsche Carrera Cup Asia op het circuit van Ordos verreden wordt, maar afgelopen weekeinde beleefde Ho Pin Tung zijn première tijdens de 24 Uur van Le Mans. Weliswaar haalde hij vanwege een lek in de brandstoftank de eindstreep niet, maar toch was zijn eerste ervaring aan de Sarthe iets om op terug te kijken. AUTOSPORT.NL sprak met Ho Pin Tung over zijn indrukken.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Frits van Eldik

"What a diff'rence a day makes", zong Dinah Washington eind jaren vijftig al. In dit geval waren het een paar dagen die lagen tussen ons eerste gesprek met Ho Pin Tung op woensdag in Le Mans, over zijn verwachtingen voor de race, en onze afsluitende conversatie op zondagochtend. "Je moet het niet bijzonderder maken dan het is, het is eigenlijk gewoon een race als alle anderen", vond de Nederlandse Chinees op woensdag nog, voordat er in de raceweek een meter was gereden. Op zondag keek hij er toch wat anders tegenaan. "Nu begrijp ik wel waarom iedereen dit zo speciaal vindt", luidde toen zijn conclusie. Om eraan toe te voegen: "Als er weer eens kans komt, dan kom ik hier graag terug!" Gegrepen door de magie van Le Mans, zoals zovelen...

130627 LM24 Tung1
De Morgan-Nissan van KCMG, het eerste Chinese team in Le Mans

Stempel
Natuurlijk drukte ook voor Ho Pin Tung het dodelijke ongeval van de Deen Allan Simonsen een zwaar stempel op het evenement. "Ik kende hem al vanuit de tijd dat we in 2001 samen bij Van Amersfoort Racing reden. Hij in de Formule 3, ik in de Formule Ford. Samen met Jaap van Lagen, die toen ook bij Van Amersfoort Formule Ford reed, ben ik toen nog naar de Lausitzring geweest, waar Allan zijn eerste Formule 3-races reed. Sindsdien hebben we altijd wel een beetje contact gehouden. Hij reed ook regelmatig in de Carrera Cup Asia. Woensdag zouden we samen naar China vliegen voor de volgende races. Toen ik de eerste keer door Tertre Rouge reed, moest ik daar wel aan denken."

130627 LM24 Tung3
Ho Pin Tung reed een lange stint in de nachtelijke uren

Eindelijk meepraten
"Ik kan er nu eindelijk over meepraten, het is toch wel erg bijzonder", zegt Ho Pin Tung, terugblikkend op zijn eerste Le Mans-deelname. "Het circuit, de sfeer, de competitie, het is een echte uitputtingsslag. Ik heb twee stints gereden: de eerste was een driedubbele en de tweede was zelfs een vierdubbele, dus je kunt wel zeggen dat ik mijn vuurdoop heb gehad! Toen ik instapte voor mijn eerste stint lagen we al behoorlijk achter, dus ik kreeg de opdracht om te pushen. Er was een beetje regen, maar ik heb vol risico genomen en heel wat auto's kunnen inhalen. Tijdens mijn sessie in de nacht was het zo'n beetje hetzelfde verhaal. Ik ben één keer gespind, waarmee we wat tijd verloren hebben, maar voor de rest ging het heel goed. Ik ben om kwart voor één 's nachts ingestapt en ik was volgens mij pas om half vijf weer terug in het motorhome, dus ik heb echt lang gereden."

130627 LM24 Tung6

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet