Sportscars

Sportscars: Terug naar Le Mans - Mark Webber tekent voor Porsche

130627 Porsche Webber
Mark Webber rijdt in 2014 voor Porsche

Wat al tijdens het weekeinde van de Chinese Grand Prix (en het FIA WEC op Silverstone) medio april als gerucht de ronde deed, is nu eindelijk officieel: de Australiër Mark Webber rijdt vanaf volgend jaar voor Porsche met een LMP1-sportwagen in het World Endurance Championship, inclusief de 24 Uur van Le Mans. Daarmee neemt het rijderskader van Porsche voor de lange-afstandswedstrijden steeds meer vorm aan. Eerder al werden de huidige Porsche-fabriekscoureurs Romain Dumas en Timo Bernhard als rijders voor het project aangekondigd, terwijl Porsche afgelopen maandag meldde, de Zwitser Neel Jani te hebben vastgelegd. Logisch geredeneerd zijn er voor de twee auto's die Porsche wil inzetten dan nog twee rijdersplaatsen op te vullen, waarbij Nick Heidfeld als een zeer waarschijnlijke kandidaat geldt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche

Mark Webber, die in de Formule 1 van 2002 tot nu toe negen Grands Prix won, 36 keer op het podium stond en elf maal vanaf de pole-position startte, tekende 'een meerjarige overeenkomst' met Porsche. "Het is een eer voor mij, samen met Porsche de terugkeer in de topklasse in Le Mans en het WK voor sportwagens te beleven en deel uit te maken van het team", aldus Webber. "Porsche heeft als fabrikant autosporthistorie geschreven en staat voor uitstekende techniek en prestaties op het hoogste niveau. Ik verheug me erg op deze nieuwe uitdaging na mijn tijd in de Formule 1. Zonder enige twijfel zullen de ambities bij Porsche zeer groot zijn. Ik kan nauwelijks wachten tot ik een van de snelste sportwagens ter wereld mag besturen."

130627 Porsche LMP1 Weissach
De Porsche LMP1 testte eerder deze maand al in Weissach

Webber boekte in 1998 vele successen in de sportwagens in het toenmalige FIA GT-kampioenschap. Samen met Bernd Schneider won hij de races op Silverstone, Hockenheim, de Hungaroring, Suzuka en Donington en eindigde als tweede in het kampioenschap. Ook Le Mans is voor Mark Webber geen onbekend terrein: in 1998 en 1999 reed hij er met Mercedes-Benz. Het eerste jaar startte hij er met de CLK-LM samen met Bernd Schneider en Klaus Ludwig, waarmee het trio al in het tweede uur uitviel vanwege een motordefect. In 1999 maakte Webber samen met Jean-Marc Gounon en Marcel Tiemann deel uit van de bezetting van de Mercedes-Benz CLR met het startnummer 4, die weinig geluk kende: tijdens de kwalificatie op donderdagavond sloeg Webber met de auto bij Indianapolis meerdere malen over de kop. Op zaterdagochtend was het weer raak, wederom met Webber aan het stuur, op de heuvel voor de rotonde bij Mulsanne, die toen nog in de baan zat. Daarop trok Mercedes-Benz die auto voor de race terug.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet