Superstars

Superstars: Retro Comeback verloren Italiaans talent Piero Necchi in GT Sprint

De wat oudere racebezoeker zullen ongetwijfeld bij de GT Sprint twee namen zijn opgevallen, nl. die van Roberto Del Castello en Piero Necchi, die samen met een RC Corvette Z06R in de GT Sprint deelden. Eind zeventiger jaren was Necchi één van de vele opkomende Italiaanse talenten en zelfs testrijder voor de bandenfabrikant die nu in de Formule 1 actief is. Ruim 33 jaar geleden reed de Italiaan voor het team van Arturo Merzario voor het laatst op Circuit Zolder. Dus autosport.nl ging afgelopen zondagochtend toch nog eens even langs om te informeren met wat het toen aanstormende talent allemaal gebeurd was.

Tekst en foto's Willem J. Staat

Piero Necchi
Piero Necchi zwoer nooit meer op de circuits terug te komen. Eind zeventiger jaren was hij één van de vele Italiaanse Toptalenten.


Comeback verloren Italiaans talent
Van het oude Zolder weet Necchi zich weinig meer te herinneren. Hij begon in 1964 met karting en maakte in 1976 de overstap naar de Italiaanse FF2000 waar hij als tweede in het kampioenschap eindigde. In 1977 volgde de stap naar het team van ASTRA in de Formule 3. Vervolgens stapte het team van ASTRA met een March BMW 782 over naar de F2. Daar werd Necchi testrijder voor Pirelli. De Italiaanse fabrikant was zich immers al op grotere dingen in de toenmalige F2 aan het voorbereiden. Toch werd het geen succes. Vervolgens de stap terug naar de F3. "Ik heb toen samen met Piercarlo Ghinzani en Michele Alboreto bij Pavanello gereden. En ben toen dat jaar derde op Monaco geworden." Daarna maakte Necchi bij het team van Arturo Merzario wederom de stap terug naar de F2. "In 1981 ben ik met een oude March BMW 781 in het FIA EK F2 zelfs driemaal derde geworden" lacht de veteraan. Maar de grote desillusie kwam in 1982.

STS Piero Necchi
Piero Necchi beleeft nu veel meer plezier aan de
autosport.

Piero Necchi: "Ik heb toen drie races voor het San Remo Team van Alberto Colombo met een Toleman TG280 gereden. Het werd één grote desillusie. De avond voor de wedstrijd op Hockenheim heb ik het vliegtuig naar Italië genomen en zwoer nooit meer iets met deze sport te maken willen hebben. Nooit meer!"

Enkele jaren geleden dook zijn naam toch ineens weer in de uitslagen op. Piero Necchi: "Op de éen of andere wijze heb ik altijd het contact met mijn generatiegenoot Beppe Gabbiani behouden. Hij overtuigde mij in 2008 om samen met een BMW M3 E46 in het Italiaanse CITE Endurance Kampioenschap te gaan racen. In 2011 werden wij met een BMW M3 E92 kampioen. In ieder geval wist ik dat ik nog steeds kon racen. Maar nu ik ouder geworden ben, voel ik mij op de baan nog steeds jong. Nu ben ik op het circuit aan mijn tweede leven begonnen. Alleen met dit verschil dat ik dit nu voor mijn plezier doe." De man die zwoer nooit meer op de circuits te komen werd afgelopen weekend in de Italiaanse GT Sprint met Del Castello derde en vierde in de GT Sprint.

STS Corvette Nechhi
De RC Motosport Corvette van de voormalige F2 Teamgenoten Piero Necchi en Roberto Del Castello.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet