Diversen

BTCC: Dubbelslag voor Colin Turkington op Croft

turkington 3

Colin Turkington scoorde een dubbele overwinning voor zijn eBay Motors team op Croft. Een derde overwinning zat er net niet in, doordat kampioenschapsleider Matt Neal met slechts 0,6 seconden voorsprong de laatste wedstrijd op zijn naam schreef. Door deze overwinning vergrootte de Honda Civic rijder zijn voorsprong in het algemene klassement tot 19 punten op tweede man Andrew Jordan.

BMW rijder Turkington was het gehele weekend de ster van de show. Na zijn poleposition overheerste de Brit al de eerste wedstrijd door een dominante start-finish race voor Neal en zijn Honda Yuasa Racing teamgenoot Gordon Shedden.

turkington blijdschap
Turkington wint tweemaal en doet goede zaken voor titelstrijd

Turkington was toch al de meest succesvolle rijder op het circuit van Croft en breidde dit uit door zijn in totaal achtste overwinning en zijn tweede van de dag in race twee. Deze tweede zege werd mede mogelijk gemaakt door een perfecte bandenkeuze voor de start. Het begon namelijk te regenen en MG concurrenten Jason Plato en Sam Tordoff kozen voor regenbanden terwijl de rest van de favorieten op slicks bleef staan. In eerste instantie reden de MG rijders naar de koppositie maar nadat de baan snel droger werd verdampte hun voorsprong en Turkington pakte wederom de kop over. Op een droge baan vielen de MG rijders ver terug en werden zelfs op een ronde gezet. Shedden pakte de tweede plaats vooreen overtuigende Tom Onslow-Cole , die zijn VW Passat naar zijn derde podium van dit seizoen reed.

Voor de derde race was de bandenkeuze veel gemakkelijker; De regen kwam met bakken tegelijk uit de hemel vallen. Nick Forster, vanaf de eerste rij gestart, was het snelste weg met zijn BMW 125i M Sport, gevolgd door poleman Adam Morgan in zijn Ciceley Racing Toyota Avensis.

Turkington was snel in de beginfase van de race en schoof twee plaatsen op doordat Andrew Jordan en Shedden met elkaar in aanraking kwamen bij het uitkomen van Tower. Matt Neal passeerde Morgan en Turkington deed hetzelfde in zijn voetsporen. Zowel Neal als Turkington hadden daarna weinig moeite om koploper Foster te verschalken, die moeite had met de wegligging van zijn BMW. De twee ervaren koplopers gingen daarna met elkaar in de clinch en er waren twee heftige pogingen van Turkington om de koppositie over te pakken. De drievoudig kampioen Neal behield, ondanks de grote druk, zijn eerste plaats en passeerde de finish met een minimale voorsprong van 0,6 seconden. Andrew Jordan behaalde de laatste podiumplaats.

neal actie
Matt Neal op weg naar de winst in de derde race

Halverwege de strijd om het kampioenschap van de Dunlop MSA British Touring Car Championship leidt Neal de titelstrijd met 19 punten voorsprong op Jordan (205). Om de derde plaats gaan Jason Plato (188), Gordon Shedden (188) en de sterk presterende Colin Turkington ( 184) in de tweede racehelft de confrontatie aan. Maar ook deze rijders maken nog kans op de titel. Er is in Engeland nog helemaal niets beslist.

Uitslag race 1:
1. Colin Turkington (eBay Motors) 15 ronden
2. Matt Neal (Honda Yuasa Racing) +9.334
3. Gordon Shedden (Honda Yuasa Racing) +9.552
4. Nick Foster (eBay Motors) +12.819
5. Jason Plato (MG KX Momentum Racing) +18.580
6. Andrew Jordan (Pirtek Racing) +20.810

Uitslag race 2:
1. Colin Turkington (eBay Motors) 15 ronden
2. Gordon Shedden (Honda Yuasa Racing) +2.987
3. Tom Onslow-Cole (PPCGB/Kraftwerk Racing) +9.035
4. Matt Neal (Honda Yuasa Racing) +12.012
5. Andrew Jordan (Pirtek Racing) +13.680
6. Robert Collard (eBay Motors) +13.785

neal podium
Matt Neal viert zijn overwinning en vergroot zijn voorsprong in het kampioenschap

Uitslag race 3
1. Matt Neal (Honda Yuasa Racing) 15 ronden
2. Colin Turkington (eBay Motors) +0.631
3. Andrew Jordan (Pirtek Racing) +4.321
4. Gordon Shedden (Honda Yuasa Racing) +8.484
5. Dave Newsham (Speedworks Motorsport) +11.769
6. Jason Plato (MG KX Momentum Racing) +19.061

Stand:
1. Matt Neal (Honda Yuasa Racing) 224
2. Andrew Jordan (Pirtek Racing) 205
3. Jason Plato (MG KX Momentum Racing) 188
4. Gordon Shedden (Honda Yuasa Racing) 188
5. Colin Turkington (eBay Motors) 184
6. Sam Tordoff (MG KX Momentum Racing) 148

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet