Formula Regional European

Eurocup FR 2.0: Tweede seizoenszege zet Rowland in Moskou aan kop klassement

Oliver Rowland - Rd6 Winner - Moscow

De Britse coureur Oliver Rowland is naar de leiding gestormd van het kampioenschap om de Eurocup Formule Renault 2.0. Op Moscow Raceway in Rusland racete hij zondag voor Manor MP Motorsport naar zijn tweede overwinning van het seizoen.

Tekst en foto's: PR

Rowland ging het weekend van start als vierde in de tussenstand, al was het met slechts 12 punten achterstand op de kop. Op zaterdag, in de vijfde ronde van het kampioenschap, veroverde Rowland zijn derde podiumfinish van het jaar door tweede te worden, om op zondag nog één stapje hoger te klimmen. Hij voert nu het kampioenschap aan met zes punten voorsprong op Fransman Pierre Gasly.

Zijn overwinning was allesbehalve eenvoudig: hij moest vanaf de derde startplaats de leiding veroveren en daarna tot aan de finish Esteban Ocan van zich afhouden. Door Rowlands briljante zege klom Manor MP Motorsport naar de tweede plaats in het teamkampioenschap.

"Het is een fantastisch weekend geweest voor Oli en het team. We zijn dolblij met onze tweede overwinning van het jaar. En het is natuurlijk een fantastisch gevoel om uit Rusland te vertrekken met de leiding in het rijdersklassement", aldus Sarah Shaw van Manor MP Motorsport. "Maar het is nog steeds erg spannend aan de kop van het kampioenschap en er zijn nog veel races te gaan. Dus we moeten geconcentreerd blijven om dit soort sterke prestaties te blijven leveren."

Rowland begon de zesde ronde van het kampioenschap als derde op de grid, maar greep al kort na de start de leiding toen Gasly en Ocon de eerste bocht misten. Een poging van Gasly om de deur dicht te gooien pakte niet goed uit: zijn race was ter plekke afgelopen, de schade aan zijn auto leidde tot een safetycarperiode. Na de herstart behield Rowland de leiding en weerstond hij alle druk van Ocon. Bovendien liet hij de snelste ronde van de wedstrijd noteren.

Rowlands snelste ronde uit de openingsrace bleef echter de snelste van het hele weekend. Zijn tijd van 1.32.545 (gemiddeld 152,9 km/u) was ook nog een nieuwe Eurocup-baanrecord. Rowland reed op zaterdag van start tot finish op de tweede plaats.

 

Javier Merlo - Moscow

Teamgenoot Javier Merlo scoorde op zaterdag zijn beste resultaat van het seizoen met een 14e plaats, na ook vanaf zijn beste startpositie (16e) van het seizoen te zijn begonnen. Hij kon deze daden op zondag helaas niet herhalen.

In de tweede race vertrok de Argentijn vanaf de 19e startplaats, maar na een korte excursie halverwege de race viel hij terug naar de 28e plaats. Hij eindigde de wedstrijd uiteindelijk als 27e. Zijn prestatie van zaterdag was ontegenzeggelijk Merlo's hoogtepunt: in de zevende ronde klom hij naar de 15e plaats, waarna hij in de tiende ronde de 14e positie overnam.

De derde auto van Manor MP Motorsport werd dit weekend bestuurd door het Britse talent Jack Aitken. Die presteerde in zijn allereerste Eurocup-wedstrijd sterk door dicht bij de top-20 te eindigen.

Nadat hij zich op zijn debuut als 25e had gekwalificeerd, racete Aitken netjes naar de 23e plaats. Hij stond zelfs even 22e voordat hij door lokale held Egon Orudzhev weer een plaats werd terugverwezen. In de wedstrijd van zondag liep Aitken helaas een lekke rechterachterband op. Daardoor moest hij genoegen nemen met een 31e plaats, op een ronde achterstand.

"We zijn zeer te spreken over Javiers prestatie van zaterdag. Hij racete erg sterk en liet zien dat hij meer snelheid heeft gekregen", aldus Shaw. "Het was ook geweldig om voor het eerst met Jack samen te werken. Hij is zeker een snelle jongen, die net als Javier nog wat meer ervaring op dit niveau nodig heeft. Alles bij elkaar was het een sterk weekend voor het team."

De zevende en achtste ronde van het Eurocup-seizoen vinden op 20 en 21 juli plaats op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Klassement Eurocup FR2.0 (na zes wedstrijden, onder voorbehoud):
1e Oliver Rowland, 84 punten; Javier Merlo & Jack Aitken – geen punten

Teamklassement Eurocup FR2.0 (na zes wedstrijden, onder voorbehoud):
2e Manor MP Motorsport, 84 punten

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet