IndyCar

Indycar/NASCAR: Dit jaar al drie sancties tegen team Penske!

Het gerenommeerde team van Roger Penske is zowel in de NASCAR als Indycar-series binnen twee maanden al driemaal bestraft. Na twee sancties in NASCAR deelde de Indycar-organisatie gisteren eveneens nog eens een zware sanctie uit aan Texas-winnaar Helio Castroneves.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar/NASCAR

2013 TC Pocono
Team Penske dit jaar drie keer betrapt op malversaties. Tweemaal in NASCAR en eenmaal in Indycar.

Dit jaar al drie sancties tegen Team Penske
Winnaars worden in Amerika vrijwel nooit uit de uitslag geschrapt. Je moet heel wat geflikt hebben wil een overkoepelende organisatie een dergelijke beslissing nemen. Betrapte teams en winnaars leveren in Amerika alleen maar punten en worden met flinke geldboetes bestraft.

Team Penske is dit jaar in de NASCAR-series al tweemaal tegen de lamp gelopen. In Texas waren er problemen met de rijhoogte van de Ford's van Brad Keselowski en Joey Logano. Bovendien waren de wielophangingsbevestigingen niet conform het NASCAR reglement. Aanvankelijk kregen de beide crewchiefs een schorsing van zes races en een zware geldboete. Ook moesten Keselowski en Joey Logano punten inleveren evenals het team. Bij Penske ging men tegen deze beslissing in beroep en werd de schorsing beperkt tot twee wedstrijden. Teambaas Roger Penske verklaarde dat "In deze sport elk team tracht uit te vinden wat in de reglementen niet nauwkeurig omschreven is"

In Dover vorige week was het weer raak. Voor de tweede achtereenvolgende maal dit seizoen werd de No 2 Ford van Brad Keselowski illegaal bevonden. En weer betrof het de rijhoogte. Crewchief werd met 25.000U$ boete bestraft en Brad Keselowski mocht zes punten inleveren.

Indycar
Gisteravond gaf Indycar een statement uit dat de Penske Chevrolet Dallara van Helio Castroneves in Texas eveneens niet conform met betrekking tot de diffusormaten. Het team werd met 35.000 U$ boete bestraft en in de puntenstand van de teams moest men 15 punten inleveren. Voor de derde maal binnen 1.5 maand werd één van de beste teams uit de Amerikaanse autosport betrapt of slimmigheid of slordigheid......?

Voor de coureurs een voordeel dat ze achteraf vrijwel nooit gediskwalificeerd worden. En wie het bijv. in NASCAR te bont maakt mag zijn auto inleveren, zelfs nog voordat hij een meter gereden heeft, zoals vijfvoudig Sprint Cup kampioen Jimmie Johnson ooit eens op Daytona heeft mogen ervaren. Die auto ging direct de shredder in.......

2013 Castroneves Texas
Deze Penske Dallara Chevrolet was niet legaal. Het team zou geen voordeel gehad hebben.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet