Formule 1

Formule 1: Fernando Alonso cruisend naar overwinning op Silverstone

Wereldkampioen Fernando Alonso heeft met zeer grote overmacht de Britse GP gewonnen, voor Michael Schumacher en Kimi Raikkonen. In een race die veel weg heeft van een optocht, met grote afstanden tussen de verschillende coureurs, weet hij met een voorsprong van ruim 13,3 seconden op Schumacher en ruim 18 seconden op Raikkonen over de finish te komen. De enige echte actie van de wedstrijd vindt direct na de start plaats, als Scott Speed Ralf Schumacher en Mark Webber elimineert. Enige uitvaller naast deze drie heren is Jenson Button met een opgeblazen Honda. Christijan Albers rijdt een solide race en eindigt voor teamgenoot Monteiro op de 15e plaats.

Tekst: Rogier Thomasse

Zoals gezegd begint de wedstrijd direct op het hoogtepunt, nadat Scott Speeds Toro Rosso in aanraking komt met de Toyota van Ralf Schumacher. Schumacher verliest alle controle en schakelt hardhandig zichzelf en Mark Webber uit: de Australiër kan de Toyota niet ontwijken en torpedeert Schumacher. Beiden eindigen met grote schade in de grintbak. Gezien de ernst van de situatie besluit de wedstrijdleiding om de safety car naar buiten te sturen, die het veld twee ronden aanvoert. Boosdoener Speed valt in de pits uit.

De start levert winst op voor Heidfeld, die als een mes door de boter van P9 naar P6 weet door te stoten. Na één ronde klimt Christijan Albers van P22 direct na de start naar de 17e plaats – hij pakt Sato, Montagny direct terug en profiteert van de drie genoemde uitvallers- en rijdt de slecht gekwalificeerde Jenson Button rond op de 14e plaats, vanaf P19.

Bij de rollende herstart in de derde ronde speelt leider Alonso met Kimi Raikkonen, door zich tot de laatste bocht voor start-finish sterk te laten terugvallen om er vervolgens als een haas vandoor te gaan. Schumacher weet aan te haken bij Raikkonen, gooit zijn Ferrari er een aantal maal vlak naast, maar weet de Fin op dat moment nog niet te verschalken. Het vechtende duo volgt Alonso op 0.5 seconden.

De goed gekwalificeerde Barrichello laat een gestaag verval zien gedurende de race en ligt na 5 ronden op P8 na als zesde gestart te zijn. Achter in het veld, rond plaats 12, zijn het Button en Trulli die aan het chargen zijn. Button stuit uiteindelijk op David Coulthard in de Red Bull en valt met veel rook en vlammen uit in Priory. Een van de leukste duels van de race vechten JP Montoya en Nick Heidfeld op dat moment uit om de zesde plaats. BMW power heeft de overhand, Montoya slaagt er niet in om voorbij Heidfeld te komen, tot een mislukte pistop van de Duitser.

Aan de kop van de wedstrijd rekt het veld steeds verder uit. In ronde 11 rijden Alonso, Raikkonen en Schumacher Sr. nog binnen 2,7 seconden, een afstand die binnen vijf ronden zal verdubbelen. Raikkonen loopt licht uit op Schumacher, als deze in ronde 18 als eerste van de leidende drie coureurs binnenkomt. Alonso's leidende positie komt geen enkel moment in gevaar. De processie zet zich voort.

In de tweede ronde pitstops bezorgt Ferrari Michael Schumacher de tweede plaats, door een pitstop in 6,8 seconden uit te voeren, tegen Raikkonen en McLaren in dezelfde ronde in 8,0 seconden.

Verder verandert er niets, al zorgt Fisichella voor spannende momenten door in de slotfase Raikkonen aan te vallen, aangespoord door zijn team. Over de Renault-boordradio is hoorbaar dat Fisichella een rode lap voor de ogen wordt gehouden, door hem te herinneren aan de verloren zege van Suzuka 2005, waar Kimi Raikkonen hem in de laatste ronde met een gewaagde actie van de overwinning afhield. Het mag uiteindelijk niet baten, maar het zorgt voor een lichte glimlach aan het einde van een race die verder zeer vlak was.

Uiteindelijk eindigen vier volledige teams in de punten, Renault, Ferrari, McLaren verdelen de eerste zes plaatsen. Ook BMW Sauber scoort een dubbele puntenfinish, met Heidfeld op P7 en Villeneuve op P8. Christijan Albers eindigt - op papier - één ronde voor teamgenoot Monteiro en herstelt de pikorde binnen het Midland-team, na de mislukte kwalificatie van zaterdag.

Uitslag Grand Prix van Groot-Brittanië, Silverstone, zondag 11 juni 2006, 60 ronden
1. F. Alonso Renault M 1h25'51"927
2. M. Schumacher Ferrari B + 13.951
3. K. Räikkönen McLaren M + 18.672
4. G. Fisichella Renault M + 19.976
5. F. Massa Ferrari B + 31.559
6. JP. Montoya McLaren M + 64.769
7. N. Heidfeld BMW Sauber M + 71.594
8. J. Villeneuve BMW Sauber M + 78.299
9. N. Rosberg Williams B + 79.008
10. R. Barrichello Honda M +1 r.
11. J. Trulli Toyota B +1 r.
12. D. Coulthard Red Bull Racing M +1 r.
13. V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso M +1 r.
14. C. Klien Red Bull Racing M +1 r.
15. C. Albers MF1 Racing B +1 r.
16. T. Monteiro MF1 Racing B +2 r.
17. T. Sato Super Aguri F1 B +3 r.
18. F. Montagny Super Aguri F1 B +3 r.
19. J. Button Honda M DNF
20. S. Speed Scuderia Toro Rosso M DNF
21. R. Schumacher Toyota B DNF
22. M. Webber Williams B DNF
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet