Diversen

Div: BRDC en FIA Formule 4 Top of Flop?

Afgelopen weekend was autosport.nl op Brands Hatch. In het DTM bijprogramma reed tevens de MSV BRDC Formula 4. Een nieuwe singleseaterklasse die het geesteskind is van Dr. Jonathan Palmer en Ralph Firman(vroeger Van Diemen) van RFR Racing. Recentelijk zijn de voormalige F1-coureurs Gerhard Berger en Jonathan Palmer elkaar flink in de haren gevlogen omdat de Britse Formule 4 niet het geesteskind is dat Berger als president van de FIA eenzittercommissie voor ogen had.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2013 F4 Matt Bell
Matt Bell de allereerste winnaar in het BRDC Formule 4 waarachter Jonathan Palmer staat.

Formule 4
Slechts weinigen zijn er van op de hoogte dat de Formule 4 altijd wel in één of andere vorm bestaan heeft. Eind zestiger jaren was het een populaire low budgetklasse in Engeland, Spanje en Italië. Omdat het motorenreglement nogal vrij geïnterpreteerd werd, werd er met motorfietsmotoren gereden variërend van 250 tot 850cc. Bij Historische wedstrijden en Europese heuvelklims vind je af en toe nog dit soort eenzitters aan de start. De Formule BMW reed begin negentiger jaren eigenlijk volgens hetzelfde concept. Men maakte destijds gebruik van de K1 motor die voor de K1 Motorfiets van BMW werd ingezet.

FIA Formule 4
Begin januari kondigde de FIA een Formule 4 concept voor de toekomst aan. Volgens de FIA richtlijnen gaat er in 2014 gebruik gemaakt worden van een eenheidschassis dat is uitgerust met een 1600 cc motor en ongeveer 150 pk. levert. Volgens Berger zou deze eenheidsklasse in verschillende landen ook verschillende motoren mogen gebruiken.

BRDC/Formula 4
De Formule 4 werd begin dit jaar in Engeland opnieuw geherintroduceerd. Initiatiefnemers waren Dr. Jonathan Palmer en zijn MSV organisatie. Met de Britse ondergang van Formule Renault en de teleurstellende startvelden in de Formule Ford Ecoboost voelde Palmer zich verplicht om de Britse eenzittermalaise met een nieuw concept uit het slop te redden. De BRDC Formule 4 werd begin dit jaar geïntroduceerd.

2013 F4 Matthew Graham
Felle strijd op Brands Hatch in de BRDC Formule 4

Het BRDC Formule 4 chassis wordt door RFR(Ralph Firman, die vroeger voor de succesvolle Formule Ford Van Diemens verantwoordelijk was) gebouwd en is voorzien van een 2.0L Duratec-motor en een Cosworth motormanagementsysteem. Verder wordt er gebruik gemaakt van een Sadev 6-versnellingsbak. Aan belangstelling ontbreekt het overigens niet. Er werden maar liefst 24 auto's verkocht. Tijdens de eerste wedstrijden op Silverstone en Brands Hatch stonden er maar liefst 21 en 23 auto's op de starting grid.

Voor insiders valt het niet te ontkennen dat Palmer met de Formule Audi Palmer(1998-2010) en het FIA F2 kampioenschap(2009-2012) in de ogen van insiders toch wat imageschade heeft opgelopen. De Formule Audi Palmer kwam nooit uit de verf en het "nieuwe" FIA F2 kampioenschap, dat een initiatief was van voormalig FIA voorzitter Max Mosley, heeft zich nooit kunnen spiegelen aan de FIA F2 kampioenschappen die tussen 1967 en 1984 gehouden werden.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet