DNRT

DNRT: Meeste vermaak bij Ribank Mazda MaX5 Cup tijdens kille Pinksterraces Zandvoort

1 startopstelling 5185

De Ribank Mazda MaX5 Cup heeft tijdens kille, grijze en soms natte Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort voor de nodige warmte en spanning gezorgd. Het met 31 auto's grootste startveld bood tot tweemaal toe spannende races, waarbij iedereen keihard voor z'n positie moest vechten. Het leverde twee verschillende winnaars op, Eric Sliphorst (Racing4Fun) en Bart Wubben (B-Racing) pakten de meeste punten en zorgden daarmee dat de spanning in het kampioenschap opnieuw werd vergroot.


Tekst: PR
Foto's: Co van der Gragt (Autosport.nl)


Maar liefst 31 auto's stonden er aan de start van de kwalificatie op zaterdagochtend onder redelijke weersomstandigheden: droog, koud en matige wind. Binnen de twintig minuten die de rijders ter beschikking stonden zochten bepaalde rijders elkaar op om elkaars tijden in de gaten te houden. Zo reden Wubben en Sliphorst rondenlang achter elkaar en ook Team IL Motorsport Racing reed als trio over de baan.

PV oranje 4401
Pieter Christiaan van Oranje

Het toeval wilde dat de Oranje auto van gastrijder Pieter Christiaan van Oranje rondenlang samen reed met de enige andere oranje auto in het veld, die van Maik Willems (Bastion Hotel Groep). Wubben was uiteindelijk de snelste op de baan met een tijd van 2:07.498, wat 0.498 van een seconde sneller was dan regerend kampioen Sliphorst. Daarachter volgden Rudy Schilders (IL Motorsport Racing 1) en zijn teamgenoot Chris Woodger (GB). Snelste rookie was Thomas Middel (RAM Racing) met een meer dan verdienstelijke 10e plaats op de grid. PC van Oranje noteerde de 19e tijd in 2:12.210, maar was daar niet tevreden over. "Het is lastig om te zien waar ik nog winst kan maken omdat er geen datalogging is. In mijn eigen team is dat er wel, maar logisch dat een Cup als deze dat niet heeft. Wil graag onder de 02:10 komen, dus ga m'n uiterste best doen in de eerste race", aldus Van Oranje. Team Autovisie met achter het stuur deze keer Peter Hilhorst moest al na twee ronden de strijd staken met een afgebroken dynamosteun. Toch wist hij zich in die korte tijd als 21e te kwalificeren. De enige vrouwelijk coureur, Karin de Milde, deed uitstekende zaken met de 13e plek op de grid.

1 sliphorst 5240\
Eric Sliphorst pakte de koppositie

De van pole vertrokken Wubben verspeelde in de zaterdagrace zijn riante positie al meteen in de eerste paar honderd meter door een schakelfout. Daardoor wist een viertal auto's hem te passeren, waarvan Sliphorst in tweede positie het beste wist te profiteren: hij dook als eerste de Tarzanbocht in, gevolgd door Schilders en Woodger. Dezelfde malheur overkwam ook gastrijder PC van Oranje, die in z'n enthousiasme en onbekendheid met de auto van de tweede naar de vijfde versnelling schakelde. Hij verspeelde daarmee maar liefst vijf plaatsen, waarvan hij er later in de race meerdere weer wist goed te maken. "Ik baalde enorm van mezelf. Stom dat dat gebeurde, maar ik had tot nu toe nog nooit in de vijfde versnelling gereden in deze auto, normaal gebruik je die niet op de baan. Ik verkeerde daardoor in de veronderstelling dat er iets met de motor aan de hand was en liet de auto in die versnelling staan omdat ik dacht dat het de derde was. Erg jammer, want ik kwam daardoor in een langzamere groep terecht waar ik maar moeilijk uitkwam", aldus de zeer gemotiveerde Pieter Christiaan van Oranje, die als 22e finishte.

2 youri 6110
Zandvoorter Youri Verswijveren in actie


Sliphorst moest de volle 12 ronden erg hard werken om zijn naaste belagers achter zich te houden. Zowel Schilders als Wubben, de twee coureurs direct achter hem die regelmatig van positie wisselden, maakten hem het lastig. Sliphorst hield het hoofd koel, maar ging wel met Wubben naast zich over de finishlijn, wat een verschil opleverde van slechts 0,024 van een seconde. Een ongemeen spannende race, want de top vijf finishte binnen 1.107 seconden. Daarachter ontsponnen zich meerdere interessante gevechten om alle posities. Op alle plekken in de race reden groepen coureurs die onderling met elkaar in gevecht waren, waardoor de eerste race van de Ribank Mazda MaX5 Cup een zeer aantrekkelijk schouwspel opleverde voor de beperkte hoeveelheid toeschouwers op deze zaterdag.

1 ferry 5261
Ferry Duivenvoorde liet zien dat hij het racen nog niet verleerd had.

De andere gastrijder, Ferry Duivenvoorde, leverde in de tweede auto van SP Support een uitstekende prestatie door als 6e te finishen. Zo ook Thomas Middel, hij was met de 8e plek wederom de snelste rookie van het veld.

1 podium 5418
Het podium van de eerste wedstrijd: Eric Sliphorst, Bart Wubben en Rudy Schilders

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet