Diversen

Div: Jeroen Bleekemolen: "Een van de grootste races die je kunt winnen!"

130519 Mercedes 24H Nbr winnaar
De winnende Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG GT3

"Zeker een van mijn mooiste overwinningen", zegt Jeroen Bleekemolen over zijn succes in de 41e editie van het ADAC Zurich 24h-Rennen op de Nürburgring-Nordschleife. Hoewel hij er zoals gemeld niet meer ter plekke bij was toen de Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 met het startnummer 9 om 17.00 uur als winnaar over de eindstreep kwam, had Jeroen Bleekemolen wel degelijk een belangrijk aandeel in het succes van het Duitse team, dat na de overwinning tijdens de Dunlop 24H DUBAI eerder dit jaar nu al de tweede 24-uurszege met een Mercedes behaalde. Ook door zijn teamgenoten Bernd Schneider, Sean Edwards en Nicki Thiim en de Black Falcon-teamleiding werd Bleekemolens prestatie op waarde geschat.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

"De beide eigenaren van Black Falcon belden meteen na de finish, en van Sean Edwards, die als laatste reed, had ik volgens mij twee minuten nadat hij was uitgestapt al een SMS", vertelt Jeroen Bleekemolen, die in de ochtend rond 9.30 uur vertrok om in Nederland zijn echtgenote Nathalie bij te staan, nadat de verwachte tweeling zich al leek aan te dienen. In het ziekenhuis in Haarlem kreeg Nathalie de nodige weeënremmende middelen toegediend, want een geboorte nu zou wat vroeg zijn geweest. "Nu gaat alles goed", aldus Jeroen Bleekemolen. "Uiteindelijk was het ook geen probleem dat ik eerder wegging. We hadden al gepland om dubbele stints te rijden, en in de ochtend was het duidelijk dat het zou kunnen als Bernd of Sean één rijbeurt van mij zouden overnemen. Zo kon ik dus vertrekken."

Race volgen via wifi in het ziekenhuis
Aangekomen in het ziekenhuis probeerde hij zo goed mogelijk het raceverloop te volgen. "Gelukkig hebben ze hier wifi, dus ik kon het commentaar van Radio Le Mans volgen en de tijden in de gaten houden. Ik was ontzettend nerveus, want er kan natuurlijk altijd wat gebeuren in zo'n race, maar we hadden een mooie voorsprong en uiteindelijk kwam de overwinning dus niet meer in gevaar." Voor Bleekemolen is het, net als voor Schneider en Edwards, al de tweede 24-uurszege van dit jaar met een Black Falcon-SLS. "Het was een volledig nieuw chassis, waarin we voor de race nog maar weinig kilometers hadden gemaakt, want ook in de trainingen reden we niet al teveel. De auto liep perfect, er was geen enkel probleem", aldus Bleekemolen.

Onze landgenoot reed op zondagavond, toen rond 20.30 uur de zware regenval inzette, die uiteindelijk tot het onderbreken van de race zou leiden. "Het was echt niet meer normaal, je kon bijna niks zien, er was totaal geen grip. Dat had zomaar goed fout kunnen gaan. Als er een auto voor me in de rondte was gegaan, zou ik nauwelijks de kans hebben gehad om een aanrijding te voorkomen", bericht hij. "Die stint was zeker het moeilijkste wat ik tot nu toe in mijn hele carrière heb meegemaakt. De beslissing van de wedstrijdleiding om de race te onderbreken, was naar mijn mening dan ook absoluut juist."

130520 24HNbr Winst Mercedes
Twee Black Falcon-Mercedessen gezamenlijk over de eindstreep

Dat zijn overwinning minder waard zou zijn, omdat er niet gedurende de volle 24 uur geracet is, zoals er door sommigen werd gesuggereerd, daarvan wil Jeroen Bleekemolen niets weten. "Integendeel. Het was nu zelfs zwaarder dan als we de 24 uur lang op een droge baan gereden hadden. Je weet gewoon dat dit bij deze 24-uursrace hoort, de kans op slecht weer en het onderbreken van de wedstrijd is in de Eifel altijd aanwezig. Voor mij is dit een van de grootste races die je kunt winnen, zeker ook als je ziet hoeveel toprijders en fabrieksteams hier aan de start stonden." Jeroen Bleekemolen heeft nu al overwinningen en klassezeges behaald in de 24-uursraces van Le Mans, Dubai en de Nürburgring. Ontbreken dus alleen nog Spa en Daytona. "In Daytona zat ik er al een paar keer dichtbij, dat gaan we volgend jaar wel weer proberen, en in Spa heb ik dit jaar ook al zicht op een zitje bij een goed team, waarmee de overwinning mogelijk zou kunnen zijn. Dat wordt binnen nu en een week of twee beslist." Wordt derhalve vervolgd!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet