Porsche Carrera Cup Benelux

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux: Van Splunteren en Van Hooydonk op pole in Spa-Francorchamps

Paul van Splunteren en Jeffrey van Hooydonk hebben op het circuit van Spa-Francorchamps de allereerste pole positions in de nieuwe Porsche GT3 Cup Challenge Benelux behaald. Van Splunteren domineerde de eerste kwalificatie, bedoeld voor amateurs, terwijl Van Hooydonk in de tweede kwalificatie, voor de pro's, Melroy Heemskerk nipt voorbleef.

Tekst: Marcel ten Caat (vanaf Spa-Francorchamps)

In de eerste kwalificatie was het verschil tussen Van Splunteren en Hunter Abbott maar liefst 1,2 seconden. De snelste tijd van Van Splunteren, een 2:27.828, bleek uiteindelijk zelfs de snelste tijd van de dag te zijn. Achter Abbott was het NGT coureur Roger Hodenius die de derde plaats voor zich opeiste. De coureur, vorig jaar nog succesvol in de Dutch Radical Cup, was echter wel ruim 2,5 seconde langzamer dan Van Splunteren.

Na een korte pauze was het tijd voor de pro's. Melroy Heemskerk zette in zijn eerste en enige kwalificatieronde een tijd van 2:28.117 neer. Hij besloot vervolgens de pit op te zoeken om zijn banden te sparen voor de races later vanmiddag. Voor Heemskerk was het pas zijn derde ronde van de dag, nadat hij in de vrije training de motorkap van zijn Porsche omhoog en door de voorruit zag komen.

De Belgische coureur Jeffrey van Hooydonk ging wel door en zette, zoals bij het merendeel van de deelnemers, zijn snelste tijd in zijn tweede ronde neer en de tijd van 2:27.923 was voldoende om de pole position voor race 3 binnen te slepen. Christiaan Frankenhout, teamgenoot van Paul van Splunteren, liet de derde tijd noteren.

Porsche Groep Zuid zal morgenochtend ook de tweede race van het weekeinde van pole position starten. De grid voor de 50 minuten durende race wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde van de snelste tijden van beide coureurs. De gemiddelde tijd van Van Splunteren en Frankenhout bleek het beste te zijn.

De eerste race van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux zal later vanmiddag worden verreden.

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet