GT

GT: Sport Kort: Nederlandse successen in Frankrijk en Duitsland

Liefhebbers van GT races hadden een overvol programma het afgelopen weekeinde met de eerste races van het seizoen in de ADAC GT Masters (Oschersleben), de FFSA GT Tour (Le Mans)en het International GT Open (Paul Ricard). Als toetje kwam daar vanochtend de tweede race van het Japanse Super GT (Fuji) nog eens bij. Zowel in de ADAC GT Masters als het International GT Open was er Nederlands succes.

Tekst: Marcel ten Caat

ADAC GT Masters: Podiumfinish voor DB Motorsport op zondag
Bij de eerste race van het seizoen op het natte Oschersleben was het een gevecht tussen de wagens van Audi en Porsche. Bij de start ging het vooraan het veld al in de eerste bocht mis, waarna Robert Renauer in zijn Porsche een grote voorsprong kon opbouwen. Vlak voor de verplichte rijderswissels lag Renauer 15 voor maar teamgenoot Martin Ragginger wist de voorsprong in zijn stint niet te behouden. Mario Farnbacher haalde Ragginger in en pakte de leiding, maar de Duitse Porsche coureur was niet opgewassen tegen de snelheid van René Rast. De Team Prosperia C. Abt Racing Audi R8 LMS ultra, vanaf de 15e plaats gestart, kwam als een warm mes door de boter door het veld heen en Rast wist 10 minuten voor het einde van de wedstrijd de leiding over te nemen. Hij finishte uiteindelijk ruim 8 seconden voor Farnbacher. DB Motorsport kwam niet in het verhaal voor en viel vanaf een zevende plaats bij de start terug naar een vijftiende plaats.

Op zondag was het verhaal volledig anders. Het was droog en de Audi's en Porsches deden niet mee in de strijd om het podium. Callaway Competition Corvette coureur Daniel Keilwitz nam in de eerste bocht de leiding over van Mercedes coureur Maximilian Götz en bleef deze vervolgens tot aan de pitstops voor. Bij de pitstops bleef Götz' teamgenoot Maximilian Buhk echter een seconde tekort staan, waardoor hij een stop-and-go kreeg en Diego Alessi gecontroleerd naar de overwinning kon rijden. De DB Motorsport BMW Z4 GT3 van Jeroen den Boer en Simon Knap pakte direct na de start de derde plaats en schoof vervolgens door de straf van Buhk door naar de tweede plaats - waar het team uiteindelijk ook finishte. "Toen ik in de auto stapte had ik direct een goed gevoel. Ik probeerde het gat te dichten want tenslotte race je om te winnen," aldus Simon Knap. "We kregen echter wat verkeer waarna we de focus verlegden op het binnenslepen van de tweede plek."

Uitslag Race 1
1. Christopher Mies/René Rast (Prosperia C. Abt Racing-Audi R8 LMS ultra), 33 Ronden
2. Philipp Frommenwiler/Mario Farnbacher (Farnbacher Racing-Porsche 911 GT3), +8.279s
3. Robert Renauer/Martin Ragginger (Tonino/Herbert Motorsport-Porsche 911 GT3), +15.998s
4. Philip Geipel/Dino Lunardi (THE BOSS YACO Racing-Audi R8 LMS ultra), +16.881s
5. Nico Verdonck/Frank Kechele (Lambda Performance-Ford GT), +17.998s
6. Christer Jöns/Christian Mamerow (Prosperia C. Abt Racing-Audi R8 LMS ultra), +22.586s

Uitslag Race 2
1. Diego Alessi/Daniel Keilwitz (Callaway Competition-Corvette Z06.R GT3), 40 Ronden
2. Jeroen den Boer/Simon Knap (DB Motorsport-BMW Z4 GT3), +3.684s
3. Mario Farnbacher/Philipp Frommenwiler (Farnbacher Racing-Porsche 911 GT3 R), +11.216s
4. Robert Renauer/Martin Ragginger (Tonino/Herberth Motorsport-Porsche 911 GT3 R), +11.943s
5. Andreas Simonsen/Sergej Afanasiev (Polarweiss Racing-Mercedes Benz SLS AMG), +13.763s
6. Christer Jöns/Christian Mamerow (Prosperia C. Abt Racing-Audi R8 LMS ultra), +14.645s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet