Formula Regional European

Persbericht: Rowland begint Eurocup-campagne met podium op verregend Motorland

Oliver Rowland is voor Manor MP Motorsport het seizoen Eurocup Formule Renault 2.0 succesvol begonnen door in de tweede race op het Spaanse Motorland Aragon naar een fraaie podiumpositie te racen. De Brit stond daardoor na afloop van het weekend zesde in het klassement.

Stromende regen trok een enorme wissel op het weekend van de seizoensopener: de eerste twee races van 2013 waren voor iedereen een gigantische uitdaging, maar op zondag reed de voormalig winnaar van de McLaren Autosport BRDC Award een spectaculaire wedstrijd.

Vanwege de listige omstandigheden begon de race achter de safetycar, maar toen de auto’s vrij baan kregen, maakte Rowland vanaf de vijfde plaats een uitstekende rollende start door meteen Jake Dennis en Luca Ghiotto te passeren.

Vervolgens deed Rowland er alles aan om Egor Orudzhev van diens tweede plaats te ontdoen, maar de enorme hoeveelheden opgeworpen water maakten inhalen vrijwel onmogelijk. De Brit nam uiteindelijk de verstandige beslissing om de derde plaats veilig te stellen.

“Het was bepaald geen Spaans weertje”, zo keek Tony Shaw van Manor MP Motorsport terug op het weekend. “Regen, regen, nog meer regen, het hield maar niet op. We zijn blij met hoe het uiteindelijk voor ons is verlopen: meteen op het podium in het eerste weekend.”

“De kwalificatie voor de tweede race verliep goed voor Oliver: er zat nauwelijks verschil tussen de jongens vooraan. Ze hadden allemaal de pole kunnen pakken. Oliver startte P5 en maakte een superstart. Hij was ook sneller dan Orudzhev op de tweede plaats, maar het zicht was zo abominabel dat hij genoegen nam met de punten voor de derde plaats. Dat was de goede beslissing.”

In de wedstrijd van zaterdag finishte Rowland ook in de punten: na een vrij matte race eindigde hij als tiende. Hij startte als negende, werd in het begin teruggezet naar de tiende plaats en pakte vervolgens de negende plaats terug. Drie ronden voor het einde werd het toch weer tiende.

Rowlands landgenoot Melville McKee deed het prima tijdens zijn eerste raceweekend met de nieuwe FR2.0-auto van 2013. In de eerste wedstrijd stuurde McKee na een bliksemstart vanaf de 16e plaats zijn auto in de eerste ronde meteen de top-12 in. Daar bleef hij tot aan het slot van de wedstrijd, toen hij nog een plaatsje won ten koste van de uitgevallen Ed Jones.

In de tweede wedstrijd, die achter de safety car van start ging, schoof McKee door van de 12e naar de 11e plaats toen het racen eenmaal echt was begonnen. In de zesde ronde reed hij de punten in door de tiende plaats te pakken. Die behield hij tot de laatste ronde. Door een foutje daarin zakte hij helaas terug naar de 11e plaats, net buiten de punten.

“Melville heeft het goed gedaan dit weekend”, aldus Shaw. “In de eerste race was hij goed bezig. In de tweede race ging het opnieuw goed, al was het ontzettend jammer dat hij aan het einde dat foutje maakte. Hij had dat punt echt verdiend. Toch deed hij het netjes, zeker gezien het feit dat hij deze auto nog nooit eerder had gereden.”

De Argentijn Javier Merlo maakte nogal wat mee op zijn debuutweekend, aangezien er fel werd gestreden om de plaatsen net buiten de top-20. In de eerste race pakte hij in de eerste ronde de 24e plaats, zakte een plaats, veroverde die terug en raakte hem weer kwijt. Uiteindelijk moest hij aan de finish genoegen nemen met een 26e plaats.

In de ongelooflijk lastige regenrace van zondag leerde de Zuid-Amerikaan heel veel in één keer. Vanaf de 32e startplaats in het veld van 37 auto’s wist hij naar de 29e plaats op te rukken, om aan de finish toch weer terug te vallen naar een 30e plaats.

“Javier heeft meer tijd op het circuit nodig”, vond Shaw. “Met al die regen was het geen eenvoudig weekend voor hem. Het was moeilijk om in een ritme te komen en te leren. Hij heeft tijd in de auto nodig en moet zich aanpassen aan het competitieve niveau van de Eurocup. Maar hij zal zeker sterker worden naarmate het seizoen vordert.”

De derde en vierde wedstrijd van het seizoen Eurocup Formule Renault 2.0 vinden plaats op 1 en 2 juni op het circuit van Spa in België.

Tussenstand Eurocup Formule Renault 2.0 2013
(na twee wedstrijden, onder voorbehoud):
6e Oliver Rowland, 16 punten; Melville McKee & Javier Merlo, geen punten

Tussenstand teamkampioenschap Eurocup Formule Renault 2.0
(na twee wedstrijden, onder voorbehoud):
5e Manor MP Motorsport, 16 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet