Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

Persbericht: Quaife-Hobbs schenkt MP Motorsport eerste GP2-punten


1366619989-bahrain_mp_aqh_0604

Adrian Quaife-Hobbs heeft in Bahrein twee keer een uitstekende prestatie geleverd tijdens het tweede raceweekend van de GP2 Series van 2013. In de F1-opstapklasse verzekerde de debutant in het kampioenschap zich van de eerste punten voor zowel zichzelf als MP Motorsport.

Tekst en foto's: PR

De Brit deed voor het team uit Westmaas een grote stap voorwaarts door in de hoofdrace van zaterdag zevende te eindigen en in de sprintrace als achtste te finishen. Daarmee hielp hij MP Motorsport omhoog naar de negende plaats in het teamkampioenschap.

De teamgenoot van Quaife-Hobbs, Daniël de Jong, had een lastig weekend, dat begon met een tegenvallende kwalificatie. De problemen werden verergerd door een schakelprobleem, dat terugkeerde aan het begin van de eerste race. Hij moet daardoor meteen in de eerste ronde uitvallen.

Nadat het team het euvel had gevonden – een elektronische storing in het stuur – verscheen De Jong op zondag met een nieuw stuur aan de start voor de tweede race. Daarin vocht hij zich vanaf de 26e en laatste startplaats omhoog naar een 18e positie aan het slot.

“Het was een goed weekend voor het team dankzij de twee puntenscores van Adrian, maar we vinden het natuurlijk erg jammer voor Daniël”, aldus Sander Dorsman, teammanager van MP Motorsport. “We dachten het probleem verholpen te helpen door enkele versnellingsbakonderdelen te vervangen, maar het bleek uiteindelijk aan het stuur te liggen. Toen dat eenmaal was vervangen, ging alles verder goed.”

1366619304-bahrain_mp_aqh_0480

“Adrian presteerde erg sterk dit weekend, hij had de snelheid er goed in. Zijn kwalificatievorm was uitstekend en in de eerste race slaagden we in onze strategie om lang op de harde banden door te rijden. In de slotronden hield hij het goed vol op de zachte banden. Het is geweldig dat we nu onze eerste GP2-punten binnen hebben.”

Al moest De Jong de bittere teleurstelling verwerken van een snelle uitvalbeurt in de derde ronde van het kampioenschap, voor Quaife-Hobbs begon de race goed. Hij had zich als achtste gekwalificeerd, slechts vier tienden verwijderd van de eerste rij, en schoof feitelijk een plaatsje op toen Marcus Ericsson op de dummy grid bleef staan.

De Brit schoof na de start door naar de zesde plaats, maar werd in de derde bocht terugverwezen naar de zevende plaats. In de achtste ronde pakte hij de zesde plaats terug, waarna hij achter elkaar posities won doordat steeds meer coureurs vóór hem naar binnen gingen voor hun verplichte bandenwissel.

Op een derde van de afstand kreeg de coureur van MP Motorsport de leiding in handen. Hij hield zijn harde Pirelli’s goed tot aan zijn pitstop, met nog 11 ronden te gaan. Hij kwam als tiende terug de baan op, maar werkte zich met enkele uitstekende ronden snel op naar de achtste plaats.

Op zijn zachte banden joeg hij Simon Trummer na, om in de 28e ronde de Zwitser te passeren. Aan het slot drong Tom Dillmann, die ook aan Trummer was voorbijgegaan, sterk aan bij Quaife-Hobbs, maar de Brit wist zijn sterke klassering te behouden.

Dankzij die zevende plaats mocht Quaife-Hobbs de tweede startplaats innemen op de ‘omgekeerde grid’ van de vierde wedstrijd in het kampioenschap. De Brit vocht als een leeuw, maar moest zich aan het eind gewonnen geven. Een paar GP2-coureurs met meer ervaring passeerden hem aan het slot, maar met een achtste plaats wist hij toch nog zijn tweede puntenfinish van het weekend in de wacht te slepen.

1366619996-bahrain_mp_ddj_3215

De Jong maakte in dezelfde race een fantastische start vanaf de laatste rij. In de beginfase reed hij daardoor even als 18e, voordat hij verderop in de wedstrijd buiten de top-20 werd geduwd. In de slotfase pakte de Nederlander de 19e plaats terug, om vlak voor het einde de 18e plaats te heroveren.

Het Circuit de Catalunya in Barcelona is op 11 en 12 mei de gastheer voor de vijfde en zesde ronde in de GP2 Series van 2013.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet