Formule 1

Formule 1: Vettel wint met groot machtsvertoon in Bahrein

Vettel oppermachtig
We hebben hem vandaag nauwelijks gezien, maar Sebastian Vettel rijdt met groot machtsvertoon naar de overwinning. Hoe snel hij daadwerkelijk is laat de wereldkampioen zien door in de voorlaatste ronde nog even de snelste raceronde te rijden.

Met de tweede en derde plaats, is de Grand Prix van Bahrein toch ook weer een groot succes voor Lotus. Het is de eerste podium sinds lange tijd voor Grosjean, terwijl Räikkönen zijn tweede plaats in het kampioenschap verstevigt. Het podium met Vettel, Räikkönen en Grosjean is precies hetzelfde als vorig jaar.

Buiten het podium zal Paul di Resta gemengde gevoelens hebben. De vierde plaats is erg knap, maar als je zo lang op podiumkoers ligt, zal het toch als een kleine teleurstelling voelen. De vijfde plaats van Hamilton is ook een knappe prestatie en hetzelfde geldt voor Perez, die waarschijnlijk nog wel een woordje van zijn teambaas mag verwachten. P7 van Webber is ronduit teleurstellend, terwijl Alonso met p8 nog iets overhoudt aan een moeilijke race zonder DRS. Nico Rosberg is vanaf zijn poleposition toch wel ver teruggevallen naar p9, het laatste puntje gaat naar Jenson Button.

Van der Garde rijdt hem weer uit
Voor Giedo van der Garde was het wederom een erg moeilijke race. Hij wordt laatste, met maar liefst vijf stops achter zijn naam, maar rijdt in ieder geval ook deze race uit. Teamgenoot Charles Pic eindigt met de updates op zijn wagen als zeventiende, voor Gutierrez, Bianchi en Chilton. Hopelijk kan Van der Garde in Barcelona, met deze updates ook op zijn auto, wat meer potten breken.

”Fenomenale” race Vettel
Sebastian Vettel was natuurlijk hartstikke tevreden met deze dominante zege. “De start was cruciaal, ik wist dat ik snel aan de leiding moest komen. Bij de start hoopte ik Fernando al te pakken, maar hij kwam terug. Ik hiel echter wat KERS over en kon hem in bocht vier alsnog pakken. Rosberg vervolgens was ook moeilijker dan verwacht, maar wederom kon ik bij de aanval in bocht 1 was KERS bewaren voor bocht 4 en hem daar alsnog pakken.”

“Eenmaal aan de leiding kon ik onze ware snelheid laten zien. De auto was fenomenaalen werd alleen maar beter. Dat hadden we niet verwacht.”

Alles volgens Räikkönens planning
Kimi Räikkönen haalde vandaag het optimale uit zijn tweestopstrategie. “Dit leek ons het beste en het werkte zoals verwacht. Gisteren was niet ideaal en de start was ook niet goed. Ik verloor wat plaatsen, maar daarna kwam de auto me toe en kon ik steeds meer pushen.”

Grosjean is weer terug
Romain Grosjean had een moeilijk begin van het seizoen, maar is met deze podiumplaats weer terug. “We hebben hard gewerkt om de vinger op mijn problemen te leggen. Vandaag had ik het gevoel met de auto weer terug en staan we weer waar we willen. Ik startte op harde banden, maar kon er niet optimaal gebruik van maken. Daarna was het een schitterende race, ik heb veel gevochten en daar doe je het toch voor. Het is erg fijn om hier nu te eindigen, deze lijn moeten we doortrekken.”

Uitslag Grand Prix Bahrein
1. Sebastian Vettel, 57 ronden
2. Kimi Räikkönen, op 9.111
3. Romain Grosjean, op 19.507
4. Paul di Resta, op 21.727
5. Lewis Hamilton, op 35.230
6. Sergio Perez, op 35.998
7. Mark Webber, op 37.244
8. Fernando Alonso, op 37.574
9. Nico Rosberg, op 41.126
10. Jenson Button, op 46.631

11. PMal, op 1:06.450
12. Nico Hülkenberg, op 1:12.933
13. Adrian Sutil, op 1:16.719
14. Valtteri Bottas, op 1:21.511
15. Felipe Massa, op 1:26.364
16. Daniel Ricciardo, op 1 ronde
17. Charles Pic, op 1 ronde
18. Esteban Gutiérrez, op 1 ronde
19. Jules Bianchi, op 1 ronde
20. Max Chilton, op 1 ronde
21. Giedo van der Garde, op 2 ronden

Jean-Eric Vergne
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet