Formule 1

Formule 1: Vettel wint met groot machtsvertoon in Bahrein

Wat kan Grosjean?
Met nog zeventien ronden te gaan maken ook de laatste driestoppers hun pitstop. Vettel heeft inmiddels een halve minuut voorsprong en hij kan met groots gemak zijn stop maken. Nummer twee Romain Grosjean komt dan ook binnen, waarmee Räikkönen en Di Resta weer op het podium terechtkomen. Grosjean komt achter nummer vier Webber, precies bij Button weer op de baan. Grosjean valt meteen aan, pakt de goede kant en grijpt p5. Button en Rosberg zitten er niet ver achter, een paar tellen verderop rijden Hamilton en Perez en op het laatste puntje rijdt nu Fernando Alonso.

Alonso rukt op
Zijn de kaarten dan geschud? Nee hoor, want Rosberg gaat voorbij aan Button. Een ronde later moet Rosberg nog stoppen, valt hij terug naar p10, en dan gaat Hamilton Button voorbij. De Brit gaat niet zo lekker, want hij wordt weer eens aangevallen door zijn teamgenoot. Dit keer gaat Perez er wel voorbij zonder te botsen en de ronde erna gaat ook Alonso voorbij aan Button. De ronde daarna moet ook Perez zijn meerdere erkennen in Alonso, die dus in de slotfase nog belangrijke punten pakt.

Wat kan Grosjean?
De man om in de gaten te houden is echter Romain Grosjean, want die rijdt nog op de zachte band. De Fransman is snel, gaat Webber voorbij en moet nu in 13 ronden nog zeven seconden dichtrijden naar Di Resta. In de eerste ronde is het verschil een dikke seconde, dat moet wel te doen zijn. De grote vraag is hoe lang de zachte band zo goed blijft. Het zou toch jammer zijn voor Force India als ze in de slotfase het podium nog zouden verliezen.

De eerste paar ronden blijft het verschil tussen Di Resta en Grosjean een seconde, de kans op een podium voor Di Resta lijkt steeds kleiner te worden.

Wat kan Hamilton?
Een andere man die in de slotfase het licht heeft gevonden is Lewis Hamilton. Hij reed aanvankelijk een kleurloze race, had veel bandenproblemen, maar in de slotfase gaat het wel lekker. Hamilton rijdt zesde en zit op de staart van Mark Webber. Die rijdt weer eens in de schaduw van Vettel en moet nu ook zijn meerdere erkennen in de DRS’ende Mercedes. Op p6 moet Webber zich ook nog zorgen maken om Alonso.

Grosjean naar het podium
Met nog vijf ronden te gaan meldt Grosjean zich aan de staart van Di Resta. Die weet dat vechten zinloos is en hij ondergaat zijn lot gelaten. De enige hoop die Di Resta nu nog heeft is dat Grosjeans banden eraan gaan, maar zuinigheid is juist de kracht van Lotus.

Laatste gevecht
Het laatste gevecht speelt zich af om p5. Lewis Hamilton had die plek gepakt van Webber, maar hij kan nu niet wegkomen. Webber valt weer terug aan en pakt de plek weer. Vlak daarachter heeft Alonso Perez ook op zijn dak gekregen. Met Perez weet je dat hij aan zal vallen en dat gebeurt ook. Perez duwt de Ferrari van de baan, het stof geeft geen grip en Perez pakt de plaats.

Voor de twee zit Hamilton weer aan te vallen bij Webber. De Australiër verdedigt zich met hand en tand, maar dit zal doorgaan tot de laatste bocht. De twee vliegen van links naar rechts over de baan, maar in de allerlaatste ronde gaat Hamilton nog naar p5. Wordt dat dan p6 voor Webber? Nee, hij laat zich zelfs nog piepelen door Sergio Perez. De zevende plaats van Webber is toch wel een ernstig groot verschil met de overwinning van Vettel.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet