Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Ecclestone wil Long Beach terug! Klap in het gezicht voor Indycar?

De afgelopen dagen zijn in de media berichten opgedoken dat Bernie Ecclestone met zijn voor de Amerikanen toch wel ontoegankelijke Formule 1 circus naar Long Beach terug wil keren. Exact dertig jaar geleden keerde Bernie Long Beach definitief de rug toe.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA

2013_lb_indycar
Het is niet onuitgesloten dat vanaf 2015 de F1 weer terug is in Long Beach.

Ecclestone wil Long Beach terug! Klap in het gezicht voor Indycar?
De gerespecteerde autosportjournalist Gordon Kirby onthulde recentelijk dat de Formule l op het punt staat om naar Long Beach terug te keren. Naast een wedstrijd in het Texaanse Austin zou Bernie Ecclestone graag nog een tweede F1 wedstrijd in de regio Zuid Californië aan de kalender willen toevoegen. Het enige obstakel dat Bernie zou moeten overwinnen is de circuitlengte. Een kleine aanpassing volgens FIA normen voldoende moeten zijn. Tussen 1976 en 1983 was de F1 in Long Beach te gast. Omdat Long Beach Promotor Chris Pook destijds niet aan de financiële voorwaarden kon voldoen haalde men de Indycars binnen.

Het huidige contract tussen Long Beach en de Indycar-organsatie loopt in 2014 af en moet volgend jaar verlengd worden. Bernie Ecclestone, Chris Pook en sponsoragent Zak Brown zouden inmiddels al diverse gesprekken gevoerd hebben om de F1 op het Californische Long Beach terug te laten keren. Zak Brown: “Ik ben er een voorstander van om de F1 naar Long Beach te laten terugkeren en ik ben degene die deze gesprekken voert” Dit beweerde Brown althans in het Britse “Motorsport Magazine”

Teambaas Michael Andretti die tevens ook één van de promotors in Long Beach is heeft zijn twijfels. “Waarom zou Long Beach de rechten aan de F1 verkopen. Het is een wedstrijd die voldoende winst maakt. Ze hebben het goed voor elkaar. Het werkt gewoon. Ik denk niet dat ze daar hoofdpijn van Indycar zullen hebben.” Mochten de Long Beach organisatoren toch besluiten om naar de F1 over te stappen dan zullen ze dit zeker hebben. Om het circuit aan de F1 standaard te laten voldoen zal er heel veel geïnvesteerd moeten worden. Andretti betwijfelt of men hieraan wil voldoen.

Michael Andretti: “Er zal zeker 100 miljoen dollar geïnvesteerd moeten worden. In deze tijd gaat niemand dit doen.” Anderzijds worden de uitspraken van Andretti enigszins kritisch bekeken omdat hij uit zijn F1 periode nog steeds over voldoende contacten in het circus van Bernie Ecclestone beschikt.

Mocht Indycar Long Beach inderdaad aan de F1 verliezen dan zal dit een gevoelige klap in het gezicht van de IZOD Indycarseries betekenen. De Indy 500 is zoals bekend het kroonjuweel in het kampioenschap. Maar LBGP is opgeklommen tot de zilveren diamant op de IZOD Indycar-kalender.

2013_ck_lb
Het Monaco van de Indycar-series. Moet hier na ruim jaar 30 jaar afscheid van
genomen worden? Indycar is traditie geworden!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet