IndyCar

IRL: Marco Andretti van derde plek beroofd op Watkins Glenn

De IRL-roadrace op het voormalige GP circuit van Watkins Glenn vond onder miserabele weersomstandigheden plaats. De wedstrijd werd door de Nieuw Zeelander Scott Dixon gewonnen. Marco Andretti werd door een actie van Eddie Cheever van een potentiële podiumplaats beroofd.

tekst Willem J. Staat

 Dixon Meira WG 06

Scott Dixon won voor het tweede achtereenvolgende jaar de IRL roadrace op Watkins Glenn. Foto: Honda

Andretti van podiumplaats beroofd.
Wisselende weersomstandigheden op Watkins Glenn zorgden voor een chaotische wedstrijd waarbij de gemoederen tussen verschillende rijders hoog opliepen. In de 39e ronde werd Marco Andretti in derde positie door Eddie Cheever geëlimineerd. Tijdens de trainingen had Marco al een akkefietje met Cheever gehad en in St. Petersburg waren de twee ook al tegen elkaar gereden. Met nieuwe banden had Cheever kennelijk zijn bolide niet geheel onder controle en reed Andretti volgens omstanders er opzettelijk vanaf. Hoewel Cheever de aanrijding betreurde zag de Andretti-clan het voorval anders. "Als hij niet wist dat ik naast hem zat, dan hoort hij hier niet thuis. Hij doet het omdat hij Eddie Cheever is en hij moet een ander beroep gaan zoeken" bromde de Indycar Rookie.Vader Michael Andretti: "Hij deed het met opzet!" Eerder had Eddie Cheever na een herstart Danica Patrick er vanaf gereden. "Die vent is volslagen gek!" was het commentaar van Patrick, die tenslotte nog als achtste zou eindigen.

Wisselende weersomstandigheden
Wisselende weersomstandigheden zorgden voor een chaotisch wedstrijdverloop, waarbij Ganassi-coureur Scott Dixon het hoofd koel hield. De Nieuw Zeelander besloot op slicks in de laatste acht wedstrijdronden niet meer binnen te komen. Achteraf gezien een juiste beslissing. "Het was zijn besluit, ik was niet aan het racen" verklaarde een overgelukkige Chip Ganassi achteraf. In tegenstelling tot Dixon hielden niet alle coureurs het hoofd koel. Dario Franchitti ging er samen met Tomas Scheckter vanaf terwijl de AGR Teamgenoten Tony Kanaan en Bryan Herta ook nog eens tegen elkaar knalden en in de pits de opgelopen schade moesten laten herstellen. Franchtti moest opgeven terwijl Scheckter nog als tiende eindigde.Indy winnaar Sam Hornish jr. spinde in de dertiende ronde, en had het geluk niet door Dan Wheldon te worden geraakt, maar speelde geen rol van betekenis op Watkins Glenn. Hij eindigde tenslotte als twaalfde.

De wedstrijd kende door diverse crashes en glijpartijen maar liefst zeven neutralisaties. Scott Dixon: "Met deze wisselende condities wist je eigenlijk niet wat je kon verwachten. Drie of vier keer dacht ik dat ik er vanaf zou gaan. Zelfs in de laatste ronde ging ik er in Turn 7 of 8 nog bijna vanaf." De Braziliaan Vitor Meira reed voor het Panther Team een uitstekende wedstrijd en eindigde als tweede. De Austaliër Ryan Briscoe die bij het Team van Dreyer%Reinbold Buddy Lazier verving, maakte na zijn zware crash op Chicagoland in 2005 een uitstekende comeback. De Australiér eindigde als derde en bezorgde het Dreyer&Reinbold Team haar beste Top 3 resultaat sinds 2001.

UITSLAG
1. Scott Dixon(NZ) Panoz Honda 55 ronden 2.00.20.0224 gem 147.2 km/u
2. Vitor Meira(BR) Dallara Honda 55 ronden
3. Ryan Briscoe(AUS) Dallara Honda 55 ronden
4. Buddy Rice(USA) Panoz Honda 55 ronden
5. Felipe Giaffone(BR) Dallara Honda 55 ronden
6. Ed Carpenter(USA) Dallara Honda 55 ronden
7. Helio Castroneves(BR) Dallara Honda 55 ronden
8. Danica Patrick(USA) Panoz Honda 55 ronden
9. Scott Sharp(USA) Panoz Honda 55 ronden
10.Tomas Scheckter(ZA) Dallara Honda 55 ronden

 Kanaan Watk.Glenn

Hondeweer op Watkins Glenn zorgde voor een chaotisch wedstrijdverloop. Foto: IRL
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet