Diversen

Persbericht: Fraaie dubbelzege voor Rinus van Kalmthout bij Dutch Rotax Max Junior Challenge

rvk_berghem_3478

Op Circuit Park Berghem heeft karter Rinus van Kalmthout met een poleposition en twee afgetekende zeges goede zaken gedaan voor het klassement in de Dutch Rotax Max Junior Challenge. In het veld van 22 rijders was Van Kalmthout weliswaar één van de jongste karters, dat weerhield hem er niet van om na twee foutloos gereden races zonder een moment in gevaar te komen gedecideerd te winnen.

Fotografie: Michael Melis

Vier weken geleden was Rinus van Kalmthout na zijn debuut in de Dutch Rotax Max Junior Challenge op circuit De Landsard blij verrast met de behaalde tweede plaatsen. Voorafgaand aan dit raceseizoen was immers de vraag of hij in dit sterk bezette veld met een aantal meer ervaren coureurs kon meestrijden in de top 5, maar zijn NK debuut in Landsard met twee podiumplaatsen was direct een mooie opsteker.

Kwalificatie
Afgelopen jaren heeft Rinus van Kalmthout in de wedstrijden laten zien een echte racer te zijn, die zich met fraaie inhaalmanoeuvres naar voren wist te knokken. Dit seizoen toont de jonge karter zijn groei als coureur door zich ook te kunnen focussen op het rijden van goede rondetijden tijdens de kwalificatie. Tijdens de Belgische Rotax Max Challenge vorig weekend op Genk resulteerde dit al in een knappe poleposition. Op Berghem herhaalde Van Kalmthout dit door zeshonderdste van een seconde sneller te rijden dan zijn concurrenten, met opnieuw de mooiste startpositie als beloning.

rvk_berghem_3422

Grote voorsprong
Waar startcrashes vaak een poleposition verknoeien, kwam de kop van het veld nu gelukkig wel goed door de eerste bocht. Bovendien slaagde Rinus er in om direct een gaatje te slaan. Elke ronde vergrootte de jonge Hoofddorper zijn voorsprong en na zes ronden racen was er een gat ontstaan met de nummer twee van maar liefst 4,5 seconde, in karting een immense voorsprong. Vanaf dat moment besloot Van Kalmthout niet meer het uiterste van zijn banden te vergen en met stabiele rondetijden controleerde hij zeer volwassen de race. Zo won hij de eerste race met een voorsprong van 3,5 seconde op zijn teamgenoot Leonard Hoogenboom, die ook zeer sterk voor de dag kwam.

Buiten bereik
De start van de tweede race was een kopie van die van race 1. Vanaf de beste startpositie pakte Van Kalmthout de leiding, sloeg een klein gaatje en hoewel hij deze race niet zoveel afstand kon nemen van zijn achtervolgers als in de race eerder op de dag was de marge elke ronde groot genoeg om niet de confrontatie aan te hoeven gaan.

Controle
Nu is tempo maken in een kartrace een heel andere tak van sport dan inhalen en gaten dichtrijden, maar het ging Van Kalmthout prima af. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is lukte het de jonge Van Kalmthout opnieuw om de race te controleren. De coureur op de tweede plek, Gijs Busser, zag geen kans om het gat te dichten en zo boekte de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout zijn tweede dagzege en gaat hij na twee van de in totaal zes Dutch Rotax Max Junior Challenges fier aan de leiding van het klassement. “Mijn team TKP, mijn begeleider Mats van den Brand en JVD Tuning hebben een perfecte kart voor mij neergezet, het ging fantastisch”, deelde Rinus van Kalmthout het succes met zijn blije teambaas.

rvk_berghem_8220

Nieuwe doelstelling
Zoals het een racer betaamt past Rinus van Kalmthout zijn doelstelling voor 2013 nu bij. Deelname aan het wereldkampioenschap, welke in november gehouden worden in New Orleans, is nu zijn nieuwe doel en om zich voor dit unieke evenement te kwalificeren zal Rinus minmaal tweede in het eindklassement van de Dutch Rotax Max Junior Challenge moeten worden. “Ik ben pas 12 en om op deze leeftijd al naar een WK in Amerika te mogen gaan is echt een droom. Ik hoop dat het ons lukt!”, lacht de dolblije dagwinnaar.

rvk_berghem_8229

Volgende races
De volgende race in de Dutch Rotax Max Junior Challenge is op 2 juni in Emmen. Zo lang hoeft Rinus van Kalmthout echter niet te wachten om weer achter het stuur van zijn Alonso-kart plaats te nemen, want komend weekend komt hij in actie tijdens de BNL races op het circuit van Genk in België. Het wordt een druk weekend voor de familie Van Kalmthout, want zijn vader Marijn van Kalmthout zal dan zijn Benetton Formule1 op topsnelheid over de Duitse Hockenheimring jagen tijdens het Jim Clark Revival evenement in de BOSS GP.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet